Hyppää sisältöön

Peruskoulujen ja lukioiden lähiopetus alkaa keskiviikkona 11. elokuuta

Lähtökohtaisesti kaikki peruskoululaiset ja lukio-opiskelijat aloittavat lukuvuoden 2021–22 normaalisti lähiopetuksessa omalla koululla.
Kärpäsen koulun 5ab-luokka_Ylen uutisluokka uutistyössään

Syyslukukauden alkaessa jokaisen oppilaan ja opiskelijan yksilölliseen hyvinvointiin ja oppimisen tukemiseen kiinnitetään huomiota. Ensimmäisten kouluviikkojen aikana panostetaan erityisesti koulupäivän turvallisuuteen. Oppilaiden ja opiskelijoiden myönteinen kohtaaminen jokaisena koulupäivänä on tärkeää.

Koulujen kaikessa toiminnassa huomioidaan THL:n, OPH:n, OKM:n, aluehallintoviraston sekä hyvinvointiyhtymän ohjeet ja suositukset, jotta kouluun on turvallista tulla töihin ja oppimaan.

Lahden perusopetuksessa on päivitetty terveellisyyteen ja turvallisuuteen liittyvää koronatilanteen toimintaohjeistusta sekä pedagogisia ratkaisuja, jotka käydään läpi koulun aikuisten kanssa ennen koulujen käynnistymistä. Esimerkiksi opetusjärjestelyihin, opetuksen toteuttamiseen, oppimisen ja koulunkäynnin tukeen, oppilas- ja opiskelijahuoltoon, kouluruokailuun ja -kuljetuksiin liittyviä käytänteitä tarkennetaan koronatilanteen mukaan.

Maskisuositus voimassa kuudesluokkalaisista alkaen

Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Kouluissa maskisuositus on voimassa kuudesluokkalaisista alkaen ja koskee koko henkilökuntaa. Kaupungin peruskoululaiset sekä lukiolaisista oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat sekä koulujen henkilöstö saavat maskit kouluilta.

Kasvomaskin käyttö koskee myös koulukuljetuksia ja koulumatkoja julkisessa liikenteessä.

Kouluissa noudatetaan normaaleja poissaolokäytäntöjä

Lähtökohtaisesti kaikki oppilaat aloittavat koulun lähiopetuksessa. Oppilaan poissaolojen osalta noudatetaan koulun normaaleja poissaolokäytäntöjä. Poissaoloon tulee aina hakea lupa ja koulu harkitsee, onko luvan myöntämiselle perusteita. Kouluun ei saa tulla sairaana. Oppilaan tai opiskelijan sairaudesta johtuvasta poissaolosta tulee ilmoittaa kouluun mahdollisimman pian.

Lasten ja nuorten koronarokotukset

Kaikki 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat varata ajan koronavirusrokotusta varten. Nyt loppuviikon ajan, myös viikonloppuna Päijät-Sote tarjoaa rokotteen Kauppakeskus Trion walk in -rokotuspisteellä ilman ajanvarausta, jos olet Päijät-Soten asiakas, et ole saanut vielä ensimmäistä koronarokotetta ja olet yli 16-vuotias tai 12–15-vuotias riskiryhmäläinen. Lisätietoa hyvinvointiyhtymän sivuilta.

Hallitus on torstaina 5. elokuuta päättänyt, että koronarokotukset laajennetaan koskemaan myös kaikkia 12–15-vuotiaita. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueen 12–15-vuotiaiden rokottamisen aloittamista suunnitellaan, asiasta lisätietoa myöhemmin.

Lukioissa aloittavat ensimmäiset oppivelvolliset ja syksyn vanhojentanssit perutaan

Lukioissa on alkamassa historiallinen lukuvuosi, kun lukion aloittavat opiskelijat ovat ensimmäistä kertaa oppivelvollisia. Tämän myötä lukioissa valmistaudutaan jakamaan opiskelijoiden käyttöön tietokoneet, oppimateriaalilisenssit sekä muu opiskelumateriaali.

Keväältä elokuulle siirretyt vanhojentanssit joudutaan koronatilanteen vuoksi perumaan.

Wilma-palvelun kautta koteihin ajankohtaista tietoa

Lahden perusopetus- ja lukiokoulutuspalvelut seuraavat terveysviranomaisten, hallituksen, aluehallintoviraston ja opetushallituksen koronavirukseen liittyvää tietoa ja ohjausta. Mikäli uusia perusopetusta tai lukiokoulutusta koskevia suosituksia tai rajoituksia lukuvuoden aikana tulee, niistä tiedotetaan ja ohjeistetaan oppilaita, opiskelijoita, huoltajia ja koulujen henkilökuntaa Wilma-palvelun kautta. Lisäksi pyydetään seuraamaan kaupungin lahti.fi -verkkosivuille päivittyvää tietoa.

Lisätietoja

Perusopetus
opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen, p. 044 716 1328
opetuksen palvelupäällikkö Johanna Saastamoinen, p. 044 416 3159

Lukiokoulutus
lukiojohtaja Heikki Turunen p. 044 716 1330
apulaisrehtori Hanna Luttinen, Kannaksen lukio, puh. 050 383 6527

Oppilas- ja opiskelijahuolto
opiskeluhuollon palvelupäällikkö Eija Kinnunen p. 050 539 1660