Hyppää sisältöön

Lah­den kau­pun­gin toi­men­pi­teet ko­ro­na­vi­rus­ti­lan­tees­sa

Lahti on epidemian kiihtymisvaiheessa. Muistathan pitää turvavälin, huolehtia hygieniasta, yskiä ja aivastaa oikein sekä pestä kädet. Käytä kasvomaskia, kun et voi välttää lähikontaktia. Katso Päijät-Hämeessä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset Päijät-Soten sivuilta.

Päivystysapu

p. 116117
Päivystysavun numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä.

Jos kärsit hengitystieinfektio-oireista ja epäilet koronavirustartuntaa, varaa aika näytteenottoon omaolo.fi -palvelussa tai soita Päivystysavun numeroon 116117.

Lisätietoa Päijät-Soten sivuilta.

Valtakunnallinen neuvontanumero

p. 0295 535 535
Neuvonta on auki arkisin klo 8–18 ja lauantaisin klo 9–15.

Puhelinpalvelussa ja chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta.

Neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on henkilöille, jotka eivät kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa.

Koronavirusrokotukset

Hyvinvointiyhtymän alueella koronavirusrokotukset ovat käynnissä. Tietoa alueemme koronavirusrokotuksista ja ajanvarauksesta Päijät-Soten verkkosivuilta.

Kasvomaskit

Maskisuositus Lahden seudun liikenteen matkustajille

Lahden seudun liikenne suosittelee kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä. Maski on hyvä pukea päälle jo ennen bussiin nousemista. Lue lisää Lahden seudun liikenteen sivuilta.

Kasvomaskien käyttösuositus

Kasvomaskin käyttösuositus koskee yli 12-vuotiaita. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää.

Maskia suositellaan käytettäväksi seuraavissa tilanteissa:

 • Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää
  • Kaupoissa, ostoskeskuksissa, posteissa, pankeissa, kirjastoissa ja muissa vastaavissa sisätiloissa
  • Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävissä tiloissa (vähintään yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa)
  • Uimahalleissa yms. (yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa)
  • Kirkoissa ja muissa uskonnollisten yhteisöjen tiloissa
  • Elokuvateattereissa, museoissa, gallerioissa ja muissa vastaavissa tiloissa
  • Kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävissä tiloissa

  Koulujen maskisuositus

  • Maskin käyttösuositus koskee alakoulun 6.-luokkalaisia, kaikkia yläkoululaisia sekä ylä- ja alakoulujen koko henkilökuntaa. Kunnat tarjoavat maskit kouluille.
  • Lukioissa maskisuositus on voimassa sekä opiskelijoilla että henkilökunnalla. Lukiolaisista oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat sekä koulujen henkilöstö saavat maskit kouluilta.

Kaupunki on hankkinut palvelutuotantonsa käyttöön sekä kertakäyttöisiä että kangasmaskeja, jotka otetaan käyttöön suositusten mukaisesti.

Käytetyt kertakäyttöiset kasvomaskit lajitellaan Lahdessa energiajätteeseen. Älä heitä käytettyä maskia kadulle, luontoon tai viemäriin.

Lahti kuuluu Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiriin ja kaupungin sote-palveluista vastaa hyvinvointiyhtymä.

Lue lisää: THL:n suositus kasvomaskien käytöstä ja kasvomaskien käyttöohje

Maskien jakelu vähävaraisille

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä jakaa maksuttomia kasvomaskeja vähävaraisille. Kangasmaskit ovat pestäviä ja niitä jaetaan yli 15-vuotiaille kolme kappaletta henkilöä kohti.

Jaossa on myös erä kertakäyttöisiä maskeja kangasmaskien lisäksi. Kertakäyttöisiä maskeja jaetaan 5 pakettia, yhteensä 50 kappaletta, kotitaloutta kohti.

Maksuttomat kasvomaskit on tarkoitettu vähävaraisille asukkaille, jotka eivät pysty hankkimaan maskeja. Yhtymä on valmistellut maskien jakelun yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa.

Maskien noutopisteet Lahdessa

Lahden palvelutori / Lahti-Piste
arkisin  klo 8–18
Aleksanterinkatu 18, 2.krs, Lahti

Toimintakeskus Tienhaara
ke klo 10–12
Varikontie 9, 15550 Nastola

Altistuminen ja karanteeni

Omaehtoinen ja tartuntatautilääkärin määräämä oireettoman lähikontaktin karanteeni on 10 vuorokauden mittainen. Karanteeniin määrätään henkilöt, jotka ovat olleet lähikontaktissa tartuttavaksi arvioidun koronapositiivisen henkilön kanssa yli 15 minuuttia. Esimerkiksi käynti koulussa ei aiheuta toimenpiteitä. Hyvinvointiyhtymän infektioyksikkö arvioi altistumisen.

Karanteeniin määrättyjen henkilöiden perheitä ei aseteta karanteeniin, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava. Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä koulussa ja töissä normaalisti, mutta heidän tulee tarkkailla terveydentilaansa erityisen huolellisesti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin lapsen kanssa, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin. Tutustu Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueellisiin suosituksiin. Karanteeniin asetettuja pyydetään tutustumaan THL:n ohjeisiin, mitä karanteeni tarkoittaa.

Lääkärin asettaman karanteenin ajaksi voi saada asiointiapua

Karanteeniin tai eristykseen määrätyt voivat hakea asiointiapua silloin, kun muita asiointitapoja ei ole käytössä. Asiointiapu koskee elintarvikkeiden ja lääkkeiden hankintaa.

Lue lisää: asiointiapu kuntalaisille

Oppilas- ja opiskelijahuolto

Terveydenhoitajien, kuraattorien ja psykologien palvelut ovat käytettävissä.

Lue lisää: oppilas- ja opiskelijahuolto

Kaupungin palvelut koronavirustilanteessa

Sivua päivitetty 17.9.2021 klo 10.45.