Hyppää sisältöön

Renkomäen uudet asuinalueet ja koulumatkojen turvallisuus keskusteluttivat asukasillassa 26.3.

Eteläisen Lahden asukasilta järjestettiin uudehkossa Renkomäen monitoimitalo Aurassa 26.3.2024. Illan aikana esiteltiin useita alueella ajankohtaisia kaupunkisuunnittelun hankkeita, kuultiin asukkaiden toiveita ja keskusteltiin tärkeimmistä kehityskohteista.
Lapsi leikkii perhepuistossa

Ohjelman aluksi eteläisen alueen kumppanuuspöytä kertoi tilannetietoja aluetta koskevista osallistuvan budjetoinnin ideoista. Vaikuttavin hanke alueella on uusi frisbeegolfrata, jonka rakentaminen ajoittuu tulevan kesän lopulle. Rata toteutetaan Uudenmaankadun ja Jaakkolankadun väliselle viheralueelle.

Myös lahtelaisille tuttu keskuspuisto ja sen perhepuisto kokevat muutoksia tulevina vuosina. Perhepuistoon on tulossa syksyllä 2024 uusi puumajaseikkailu -väline, jonka nimikilpailu on parhaillaan käynnissä. Launeen skeittipaikan peruskorjaus tehdään 2025. Muiden alueiden kunnostus tarkentuu vielä myöhemmin.

Eteläiselle alueelle toivottiin myös liikunnan, ulkoilun ja leikin paikkoja kaikenikäisille. Tänä vuonna saneerattavia leikkialueita ovat Erviänpuiston ja Soihtupuiston leikkialueet, joiden suunnitelmaehdotukset ovat parhaillaan nähtävillä. Renkomäessä odotetaan sorakuopan alueen ottoa virkistyskäyttöön. Viheraluerakentamisen osalta alue toteutetaan näillä näkymin 2028, kun kiireisempiä hankkeita on ensin urakoitu alta pois. Alueen suunnitteluun pääsevät osallistumaan myöhemmin myös asukkaat.

Asukkaat pääsevät vaikuttamaan suunnitteluun myös tulevissa tilaisuuksissa

Renkomäen uusia tontteja tiedustellaan kaupunkisuunnittelun asiantuntijoilta säännöllisesti. Tilaisuudessa esiteltiin kolmea asumisen asemakaavaa Otavantien länsipuolella, Pentinkujalla ja Näkkimistössä. Asemakaavojen edetessä hankkeista järjestetään vielä erillisiä asukastilaisuuksia, joissa asukkaat pääsevät tutustumaan tarkemmin suunnitelmiin. Tonttien luovutus alueilta tapahtuu vasta tulevina vuosina. Tonttien osalta kysymyksiä herätti muun muassa alueen luontoarvot. Asumisen lisäksi Pippoon ja Helsingintien varrelle on myös valmisteilla teollisuuden ja yritystoiminnan alueita.

Liikennesuunnittelu on saanut viime vuosina paljon yhteydenottoja Renkomäen ja Jokimaan alueilta. Asukastilaisuudessa esiteltiinkin monien odottamia suunnitelmia Orimattilankadun liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Alueella liikkuu paljon pieniä koululaisia ja alueen kasvaessa uusia asukkaita sekä liikenteenkäyttäjiä on vielä tulossa lisää. Turvallisuutta edistävät muutokset on tarkoitus toteuttaa katurakentamisen yhteydessä tänä vuonna. Suunnittelijat saivat tilaisuudessa myös toiveita paremmista joukkoliikenneyhteyksistä ja Renkomäen omasta Mankeli-asemasta. Nämä toiveet on välitetty tarkemmin tarkasteltavaksi liikennesuunnitteluun ja Lahden seudun liikenteelle.