Hyppää sisältöön

Salpausselän maastoliikuntapolut valmiina talviulkoilijoille

Salpausselän polkuverkostoon merkityt uudet reitit ovat valmistuneet. Kaikki reitit on saatu merkittyä ja yhteiskäyttöön tarkoitettuja polkuja on testattu kaikilla kulkutavoilla.
Salpausselällä on tilaa hiihtäjille ja maastopyöräilijöille.

Merkittyjä maastoliikuntapolkuja valmistui yhteensä viisi. Rengasreittejä on kolme, joista Hakalaukunlenkin voi tehdä lyhyenä tai pidempänä. Janamaisia siirtymäreittejä on kaksi.

– Uusista poluista on tullut valtavasti positiivista palautetta. Merkityille poluille oli Lahdessa suuri tarve ja on mukava huomata, että yhteiskäyttömalli todella toimii. Poluilla menee maastopyöräilijöitä, koiran ulkoiluttajia, sauvakävelijöitä ja polkujuoksijoita sulassa sovussa, reittikoordinaattori Tiina Riikonen kertoo.

Maastoliikuntapolut on merkitty maastoon yhteiskäyttöä osoittavilla merkeillä ja kukin reitti oman tunnusvärinsä mukaisilla nuolimerkeillä. Reittimerkit ovat heijastavat, jotta ulkoilu onnistuu myös pimeällä.

Luonto vetää liikkujia Lahteen

Merkityt polut poistavat tarvetta kulkea latupohjilla ja parantavat ulkoiluturvallisuutta, kun risteyskohdat on merkitty sekä laduille että poluille. Vaihtuvissa sääoloissa käyttäjien tulee varautua liukkauteen.

– Talvikäyttöiset merkityt polut ovat Lahdessa uutta ja jo nyt käytön määrästä näkyy kuinka suureen suosion ne ovat saaneet. Suosiosta kertoo, että polut tamppautuvat auki heti lumipyryn jälkeen. Myös ulkopaikkakuntalaiset ovat löytäneet poluillemme, kun merkittyjä talvipolkuja pyöräilijöille ja kävelijöille ei lähiseudulla juurikaan ole. Luonto on se juttu, miksi poluille halutaan, Riikonen tietää.

Tiheästä latuverkostosta johtuen polut risteävät useassa kohtaa hiihtolatujen kanssa, mutta tähänkin totutaan. Salpausselän upeat maastot kuuluvat kaikille liikkujille ja luonnosta nauttijoille. Iloitaan yhdessä lähiluontomme monipuolisista liikuntamahdollisuuksista!

reittikoordinaattori Tiina Riikonen

Reittitiedot maastossa ja puhelimessa

Polkureitistön tiedot löytyvät maastosta sekä Lahden kaupungin sivuilta ja karttapalvelusta. Poluista on tarjolla reittiselostukset, kartat, ladattavat gpx-jäljet ja polkuetiketti. Reittien lähtöpisteillä on karttataulut ja lisäksi QR-koodit, joiden kautta tiedot saa maastostakin suoraan omaan älylaitteeseen.

Salpausselkä Trails -maastoliikuntapolut on tehty yhteistyössä kaupungin ja Tiirismaan Latu ry:n kanssa. Salpausselän virkistysalue on Lahden ja Hollolan kuntien yhteinen ja osa reiteistä menee Hollolan puolelle. Alueella on myös uusi Hollolan kunnan toteuttama Suoreitti. Latuaikaan se ei ole käytössä, koska reitti on linjattu latupohjille.

Pilottihankkeella kerätään kokemusta merkityistä maastopoluista ja niiden käytöstä myös talvella. Jo nyt on toiveissa saada laajennettua merkittyä polkuverkostoa, mikäli hankkeelle saadaan ulkopuolista rahoitusta.

Tutustu maastoliikuntapolkuihin