Hyppää sisältöön

Sivistyslautakunnassa perusopetuksen opetussuunnitelman täsmennyksiä

Sivistyslautakunta päättää kokouksessaan 11.6.2024 Lahden perusopetuksen opetussuunnitelman muutoksista ja täsmennyksistä. Täsmennykset liittyvät muun muassa opiskeluhuoltoon sekä hyvinvoinnin tukemiseen ja osallisuuden edistämiseen. Lahden omat paikalliset täsmennykset ja ohjelmat edistävät myös kaupunkistrategian toteuttamista.  

Peruskoulun opetus ja toiminta perustuu opetussuunnitelmaan. Opetussuunnitelman perusteissa kannustetaan opetuksen järjestäjiä tarpeen mukaan päivittämään paikallista opetussuunnitelmaa.

Lahdessa perusopetuksen opetussuunnitelmatyön tavoitteena lukuvuonna 2023–2024 on ollut kehittää paikallista opetussuunnitelmaa opettajan työtä paremmin tukevaksi. Lähtökohtana on tukea opetuksen suunnittelua, helpottaa arvioinnin dokumentointia sekä edistää tasalaatuisuutta.

Päivitystyötä on tehty  oppiaineiden tavoitteiden kohdentamiseksi vuosiluokille. Tämä auttaa niin opettajia kuin oppijoitakin keskittymään ydinasioihin ja tuo toivottua rauhaa oppimiseen.

Päivitetyn opetussuunnitelman mukaisesti Lahdessa tavoitteena on tukea oppilaan hyvinvointia ja lisätä yhteistä ymmärrystä. Esimerkiksi Päijät-Hämeen poissaoloihin puuttumisen malli, systemaattinen tunne- ja vuorovaikutustaitojen edistäminen, osallisuuden ja kuulluksi tulemisen vahvistaminen Skididialogin keinoin ovat kaikki näitä käytännön toimintatapoja.

Kaupungin strategia ja arvot sekä perusopetuksen opetussuunnitelman paikalliset ohjelmat kytkeytyvät entistä kiinteämmin opetussuunnitelmakokonaisuuteen. Näitä paikallisia ohjelmia ovat esimerkiksi ympäristökasvatus, kulttuurikasvatusohjelma, yrittäjyyskasvatus sekä JunnuYliopiston tiedekasvatuspolku.

Sivistyslautakunnan kokouksen 11.6.2024 esityslista Dynasty-verkkopalvelussa

Lisätietoja