Hyppää sisältöön

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa sosiaali- ja perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä.

Voit asioida tarpeisiisi parhaiten sopivalla tavalla: soittaa puhelimella, käydä toimipisteessä paikan päällä tai asioida digitaalisesti ajasta ja paikasta riippumatta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sivustolta löydät myös ohjauksen muihin sähköisiin neuvonta- ja ajanvarauspalveluihin. Nettisivujen kautta pääset myös käyttämään Omaolo-palvelua, jossa voit arvioida vointiasi ja saada vinkkejä hyvinvointiisi.

Terveyteen liittyviä huolia?

Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee terveysasemien ja lähiklinikoiden ammattitaitoinen henkilökunta. Kun tarvitset aikaa lääkärille tai hoitajalle, ota yhteyttä terveysasemien puhelinpalveluun. Puhelinpalvelussa terveydenhuoltoalan ammattilainen neuvoo ja ohjaa terveyteen ja sairauteen liittyvissä asioissa sekä varaa ajan sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Ajanvarauksen ja neuvonnan puhelinpalvelu on avoinna ma-pe klo 8–15. Kiireellisissäkin sairastumisissa voit soittaa etukäteen, niin saat itsellesi varta vasten varatun ajan.

Terveysasemien ajanvaraus ja neuvonta

  • Lahden lähiklinikat (Ahtiala, Laune, Keskusta): 03 4108 9420
  • Pääterveysasema (Lahden kaupunginsairaala): 03 4108 9425
  • Nastolan terveysaseman puhelinpalvelu: 03 819 4194

Äkillinen sairastuminen ja tapaturmat päiväaikaan

Terveysasemat ja lähiklinikat palvelevat sinua äkillisessä sairastumisessa, kuten erilaisissa infektiotaudeissa tai tulehduksissa tarvittaessa ilman ajanvarausta. Lievät tapaturmat, esimerkiksi murtumaepäilyt, nyrjähdykset, haavat, ruhjeet voi käydä hoidattamassa Lahden kaupunginsairaalan tapaturmaklinikalla ilman ajanvarausta. Nastolan terveysasemalla hoidetaan nastolalaisten lievät tapaturmat. Terveysasemien päivystys ja tapaturmaklinikka ovat auki klo 8–15.

Hammashoitolat ja suun terveys

Suun terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa sinua palvelevat hammashoitolat. Ajanvarauksen suuhygienistille tai hammaslääkärille voit tehdä puhelimitse. Keskitetty ajanvaraus kaikkiin Lahden hammashoitoloihin on avoinna ma-pe klo 8–15, 03 818 4911 ja Nastolan alueella 03 819 4160.

 

Päivystysapu 116 117

Maksuton Päivystysapu 116 117 -palvelu auttaa äkillisissä sosiaali- ja terveysongelmissa, kun oma lähiklinikkasi tai terveysasemasi on kiinni.

Äkillinen sairastuminen ja tapaturmat ilta- ja yöaikaan

Iltaisin ja viikonloppuisin Akuutti24-päivystyksessä Päijät-Hämeen keskussairaalassa hoidetaan potilaat, jotka eivät voi turvallisesti odottaa hoitoa omalla lähiklinikalla seuraavana arkipäivänä. Akuutissa toimii myös hammaslääkäripäivystys. Akuutti24:n maksuton päivystysavun numero 116117 ohjaa ja auttaa sinua akuuteissa terveyteen liittyvissä tilanteissa ja kysymyksissä ympäri vuorokauden ja vuoden jokaisena päivänä. Soita Päivystysavun numeroon ennen Akuuttiin hakeutumista. Jos kyseessä on hätätilanne, kuten esimerkiksi äkillinen tajuttomuus tai hengenvaara, soita hätänumeroon 112.

Neuvolat lapsiperheiden tukena

Äitiys- ja lastenneuvolat ovat lapsiperheitä varten. Neuvolassa seurataan lasten kasvua ja kehitystä sekä tuetaan koko perheen hyvinvointia. Voit ottaa yhteyttä neuvolaan puhelimitse arkisin klo 8–13, numeroon 044 416 3103.  Äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaita palvelee myös chat-neuvonta arkisin klo 11–13.

Tukea arjessa

Sosiaalihuollon ohjaus ja neuvonta Polku tarjoaa ohjausta ja neuvontaa lapsiperheille, työikäisille ja vammaisille henkilöille erilaisissa sosiaalihuollon palvelutarpeissa. Polkuun voi ottaa yhteyttä asioissa, jotka liittyvät esimerkiksi arjessa selviytymiseen, asumiseen tai taloudelliseen tilanteeseen. Polku löytyy Lahden kaupunginsairaalasta osoitteesta Harjukatu 48, 1. krs. Puhelinpalvelu on avoinna numerossa 03 819 4850 arkisin klo 9–15. Polun käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Käytössä on chat-palvelu arkisin klo 9–15 www.phhyky.fi/perhe-jasosiaalipalvelut Vastaanotto ilman ajanvarausta on arkisin klo 9–15.

Tukea lapsiperheille

Lapsiperheitä vaikeissa tilanteissa auttaa muun muassa perheneuvola, jonne voi ottaa yhteyttä esimerkiksi, kun lapsen kanssa tulee vaikeuksia kotona tai koulussa, kun lapsen kehitys huolestuttaa tai perheessä tapahtuu suuria muutoksia. Perheneuvolan ajanvarausnumero 03 818 3700 palvelee maanantaista torstaihin klo 9.30–12.

Perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa perheneuvonnan palveluita. Perheneuvonnan asiakkaaksi pääsee ottamalla yhteyttä numeroon 044 719 1535 maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 8–11. Perheasiain neuvottelukeskuksen palvelut ovat maksuttomia, eikä palveluihin tarvita lähetettä. Perheasiain neuvottelukeskuksen osoite on Vapaudenkatu 6 A, 2. krs, 15110 Lahti.  www.parisuhdeapua.fi

Lapsiperheiden kotipalvelu antaa tukea ja ohjausta vanhemmuuteen ja arjessa selviytymiseen, opastamalla ja auttamalla lasten- ja kodinhoidossa. Lapsiperheiden kotipalvelua voi saada silloin, kun perheen toimintakyky on alentunut sairauden, synnytyksen, vamman tai muun vastaavan syyn tai perhe tai elämäntilanteen perusteella. Lapsiperheiden kotipalvelun palvelunumero 044 780 1163 on avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11–12.

Isyyden ja äitiyden selvitykset, sekä lasten huolto-, tapaamis- ja elatusasiat hoidetaan perheoikeudellisessa yksikössä. Ajanvaraus, neuvonta ja ohjaus palvelee numerossa 044 482 0341 maanantaista torstaihin klo 9–11 ja klo 13–14. Ajanvaraukseen pääsee myös sähköisen asioinnin palvelusta www.hyvis.fi > sosiaalihuollon palvelut.

Päihdepäivystys

Apua päihteiden käytön ongelmiin voi hakea omalta terveysasemalta tai sosiaalitoimistosta. Ilman ajanvarausta toimiva päihdepäivystys on avoinna ma–pe klo 8.15–11 Lahden kaupunginsairaalassa. Palvelu on ikärajaton. Päihdepäivystyksen neuvontapuhelin 044 482 8214 toimii arkisin klo 8–16 (perjantaisin ja juhlapyhien aattoina klo 8–15).

Sosiaalihuollon päivystysnumerot

Kiireellisissä lastensuojeluasioissa palvelee arkisin klo 8–15 lastensuojelun päivystysnumero 044 482 8200. Ilta- ja yöaikaan yhteyden sosiaalipäivystykseen saa hätäkeskuksen kautta soittamalla numeroon 112. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti hyvinvointiyhtymän sähköisen asioinnin kautta.

Sosiaalipäivystys turvaa ympärivuorokautisen sosiaalihuollon kiireellisen ja välttämättömän avun. Sosiaalipäivystyksessä muun muassa arvioidaan lastensuojelun tarvetta, tarjotaan psykososiaalista tukea akuuteissa kriisitilanteissa, tuetaan lähisuhdeväkivaltatilanteissa, autetaan vanhuksia akuuteissa ongelmatilanteissa ja ohjataan asiakkaita heille tarpeellisten sosiaali- ja kriisipalveluiden piiriin. Sosiaalipäivystykseen saa yhteyden hätänumeron 112 kautta.

Turvakotipalvelut ja väkivaltatyön avopalvelut

Lahden ensi- ja turvakoti ry:n ylläpitämä turvakoti on avoinna 24/7. Puhelinnumero on 03 875 090 ja osoite Launeenkatu 8, 15100 Lahti  /  fax 03 752 1067. turvakoti@letk.fi

Ensi- ja turvakoti tarjoaa sekä aikuisille että lapsille suunnattuja väkivaltatyön avopalveluja.

Lisätietoja ensi- ja turvakodin palveluista.

Eläinlääkäripäivystys

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä huolehtii alueen eläinlääkäripäivystyksestä. Päivystys on auki arki-iltaisin ja öisin klo 16–8 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä. Hyötyeläimet ja hevoset: 0600 39 2120. Pieneläimet ja lemmikit: 0600 39 2121. Puhelujen hinnat klo 8–20 (2,035 e/min) ja klo 20–8 (4,006 e/min).