Hyppää sisältöön

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa sosiaali- ja perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä.

Voit asioida tarpeisiisi parhaiten sopivalla tavalla: soittaa puhelimella, käydä toimipisteessä paikan päällä tai asioida digitaalisesti ajasta ja paikasta riippumatta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sivustolta löydät myös ohjauksen muihin sähköisiin neuvonta- ja ajanvarauspalveluihin. Nettisivujen kautta pääset myös käyttämään Omaolo-palvelua, jossa voit arvioida vointiasi ja saada vinkkejä hyvinvointiisi.

Päijät-Soten verkkosivut

Koronavirus

Ajankohtaista tietoa koronatilanteesta sekä ohjeita ja ajankohtaistiedotteita.

Ajankohtaista tietoa koronatilanteesta (paijat-sote.fi)

Terveyteen liittyviä huolia?

Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee sote-keskusten ammattitaitoinen henkilökunta. Kun tarvitset aikaa lääkärille tai hoitajalle, ota yhteyttä Harjun terveyden puhelinpalveluun. Puhelinpalvelussa terveydenhuoltoalan ammattilainen neuvoo ja ohjaa terveyteen ja sairauteen liittyvissä asioissa sekä varaa ajan sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Ajanvarauksen ja neuvonnan puhelinpalvelu on avoinna ma–pe klo 8–20 sekä lauantaisin klo 10–16. Kiireellisissäkin sairastumisissa voit soittaa etukäteen, niin saat itsellesi varta vasten varatun ajan.

Harjun terveys palvelee asiakkaitaan myös digitaalisesti Päijät-Sote -sovelluksen ja verkkopalvelun kautta. Käytössäsi on mm. lääkärin ja hoitajan etävastaanotto, josta saat apua 24/7.

Lue lisää Päijät-Sote -sovelluksesta (paijat-sote.fi)

Harjun terveyden ja sote-keskusten ajanvaraus ja neuvonta

03 410 89 420

ma–pe klo 8–20, la klo 10–16.

Äkillinen sairastuminen ja tapaturmat päiväaikaan

Sote-keskukset palvelevat sinua äkillisessä sairastumisessa, kuten erilaisissa infektiotaudeissa tai tulehduksissa tarvittaessa ilman ajanvarausta. Lievät tapaturmat, esimerkiksi murtumaepäilyt, nyrjähdykset, haavat, ruhjeet voi käydä hoidattamassa Lahden sote-keskuksen tapaturmaklinikalla ilman ajanvarausta. Nastolan sote-keskuksessa hoidetaan nastolalaisten lievät tapaturmat. Lahden sote-keskus on auki ma–pe klo 8–20 ja la klo 10–16. Tapaturmaklinikka on auki ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–15.

Tietoa asioinnista Lahden sote-keskuksessa

Yhteydenotto, neuvonta ja päivystys hyvinvointiyhtymän verkkosivuilla

Hammashoitolat ja suun terveys

Suun terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa sinua palvelevat hammashoitolat. Ajanvarauksen suuhygienistille tai hammaslääkärille voit tehdä puhelimitse. Keskitetty ajanvaraus kaikkiin Lahden ja Nastolan alueen hammashoitoloihin on avoinna ma–pe klo 8–16, numerossa 040 688 8675.

Päivystysapu 116 117

Maksuton Päivystysapu 116 117 -palvelu auttaa äkillisissä sosiaali- ja terveysongelmissa, kun oma lähiklinikkasi tai terveysasemasi on kiinni.

Äkillinen sairastuminen ja tapaturmat ilta- ja yöaikaan

Iltaisin ja viikonloppuisin Akuutti24-päivystyksessä Päijät-Hämeen keskussairaalassa hoidetaan potilaat, jotka eivät voi turvallisesti odottaa hoitoa omalla lähiklinikalla seuraavana arkipäivänä. Akuutissa toimii myös hammaslääkäripäivystys. Akuutti24:n maksuton päivystysavun numero 116117 ohjaa ja auttaa sinua akuuteissa terveyteen liittyvissä tilanteissa ja kysymyksissä ympäri vuorokauden ja vuoden jokaisena päivänä. Soita Päivystysavun numeroon ennen Akuuttiin hakeutumista. Jos kyseessä on hätätilanne, kuten esimerkiksi äkillinen tajuttomuus tai hengenvaara, soita hätänumeroon 112.

Neuvolat lapsiperheiden tukena

Äitiys- ja lastenneuvolat ovat lapsiperheitä varten. Neuvolassa seurataan lasten kasvua ja kehitystä sekä tuetaan koko perheen hyvinvointia. Voit ottaa yhteyttä neuvolaan puhelimitse arkisin klo 8–13, numeroon 044 416 3103.  Äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaita palvelee myös chat-neuvonta arkisin klo 11–13.

Neuvoloiden yhteystiedot hyvinvointiyhtymän verkkosivuilla

Tukea arjessa

Sosiaalihuollon ohjaus ja neuvonta Polku tarjoaa ohjausta ja neuvontaa lapsiperheille, työikäisille ja vammaisille henkilöille erilaisissa sosiaalihuollon palvelutarpeissa. Polkuun voi ottaa yhteyttä asioissa, jotka liittyvät esimerkiksi arjessa selviytymiseen, asumiseen tai taloudelliseen tilanteeseen. Polku löytyy Lahden palvelutorilta, Kauppakeskus Trio Aleksanterinkatu 18 2.krs. Puhelinpalvelu on avoinna numerossa 03 819 4850 arkisin klo 9–15. Polun käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Käytössä on chat-palvelu arkisin klo 9–15. Vastaanotto ilman ajanvarausta on arkisin klo 9–15.

Perhe- ja sosiaalipalvelut hyvinvointiyhtymän verkkosivuilla

Tukea lapsiperheille

Lapsiperheitä vaikeissa tilanteissa auttaa muun muassa perheneuvola, jonne voi ottaa yhteyttä esimerkiksi, kun lapsen kanssa tulee vaikeuksia kotona tai koulussa, kun lapsen kehitys huolestuttaa tai perheessä tapahtuu suuria muutoksia. Perheneuvolan ajanvarausnumero 03 818 3700 palvelee maanantaista torstaihin klo 9.30–12.

Perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa perheneuvonnan palveluita. Perheneuvonnan asiakkaaksi pääsee ottamalla yhteyttä numeroon 044 719 1535 maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 8–11. Perheasiain neuvottelukeskuksen palvelut ovat maksuttomia, eikä palveluihin tarvita lähetettä. Perheasiain neuvottelukeskuksen osoite on Vapaudenkatu 6 A, 2. krs, 15110 Lahti.  www.parisuhdeapua.fi

Lapsiperheiden kotipalvelu antaa tukea ja ohjausta vanhemmuuteen ja arjessa selviytymiseen, opastamalla ja auttamalla lasten- ja kodinhoidossa. Lapsiperheiden kotipalvelua voi saada silloin, kun perheen toimintakyky on alentunut sairauden, synnytyksen, vamman tai muun vastaavan syyn tai perhe tai elämäntilanteen perusteella. Lapsiperheiden kotipalvelun palvelunumero 044 780 1163 on avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11–12.

Isyyden ja äitiyden selvitykset, sekä lasten huolto-, tapaamis- ja elatusasiat hoidetaan perheoikeudellisessa yksikössä. Ajanvaraus, neuvonta ja ohjaus palvelee numerossa 044 482 0341 maanantaista torstaihin klo 9–11 ja klo 13–14. Ajanvaraukseen pääsee myös sähköisen asioinnin palvelusta www.hyvis.fi > sosiaalihuollon palvelut.

Lapsiperhepalvelut hyvinvointiyhtymän verkkosivuilla

Päihdepäivystys, apua ja tukea

  • Kaupungin verkkosivuilla kootusti vinkkejä ja palveluja päihteidenkäytön, pelaamisen ja muiden riippuvuuksien vähentämiseen tai lopettamiseen. Tutustu.
  • Akuutisti apua päihteiden käytön ongelmiin voi hakea omasta sote-keskuksesta Lahdesta, Harjukatu 48 tai Nastolasta, Pekkalantie 12.
    – Ilman ajanvarausta toimii Lahden sote-keskuksen päihdepäivystys, joka on avoinna ma–pe klo 8.15–11 . Palvelu on ikärajaton.
    – Päihdepäivystyksen neuvontapuhelin 044 482 8214 toimii arkisin klo 8–16, perjantaisin ja juhlapyhien aattoina klo 8–15.

Sosiaalihuollon päivystysnumerot

Kiireellisissä lastensuojeluasioissa palvelee arkisin klo 8–15 lastensuojelun päivystysnumero 044 482 8200. Ilta- ja yöaikaan yhteyden sosiaalipäivystykseen saa hätäkeskuksen kautta soittamalla numeroon 112. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti hyvinvointiyhtymän sähköisen asioinnin kautta.

Sosiaalipäivystys turvaa ympärivuorokautisen sosiaalihuollon kiireellisen ja välttämättömän avun. Sosiaalipäivystyksessä muun muassa arvioidaan lastensuojelun tarvetta, tarjotaan psykososiaalista tukea akuuteissa kriisitilanteissa, tuetaan lähisuhdeväkivaltatilanteissa, autetaan vanhuksia akuuteissa ongelmatilanteissa ja ohjataan asiakkaita heille tarpeellisten sosiaali- ja kriisipalvelujen piiriin. Sosiaalipäivystykseen saa yhteyden hätänumeron 112 kautta.

Turvakotipalvelut ja väkivaltatyön avopalvelut

Lahden ensi- ja turvakoti ry:n ylläpitämä turvakoti on avoinna 24/7. Puhelinnumero on 03 875 090 ja osoite Launeenkatu 8, 15100 Lahti  /  fax 03 752 1067. turvakoti@letk.fi

Ensi- ja turvakoti tarjoaa sekä aikuisille että lapsille suunnattuja väkivaltatyön avopalveluja.

Lisätietoja ensi- ja turvakodin palveluista.

Eläinlääkäripäivystys

Ympäristöterveydenhuolto huolehtii kaikkien päijäthämäläisten jäsenkuntien eläinlääkäripäivystyksestä. Päivystys on auki arki-iltaisin ja öisin klo 16–8 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä.

Hyötyeläimet ja hevoset: 0600 39 2120. Pieneläimet ja lemmikit: 0600 39 2121. Puhelujen hinnat klo 8–20 (2,035 e/min) ja klo 20–8 (4,006 e/min).