Siirry suoraan sisältöön

Taideakseli

Rautatienkadulle tuli syksyn 2018 aikana uusia taideteoksia. Teokset on toteutettu osana Taideakseli-hanketta. Taideakseli-hankkeen osana suunniteltu muraali on toteutumassa yksityisenä hankkeena osoitteeseen Rautatienkatu 13.
Golden Goose -pesimäalue taideteos Rautatienkadulla

Lahden kaupunki etsi vuonna 2017 Taideakseli-ideahaulla taideteoksia sijoitettavaksi Rautatienkadulle. Ideahakuun osallistui päijät-hämäläisiä taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä. Ehdotuksia saatiin 22 tekijältä ja ideahaun perusteella palkittiin neljä ehdotusta, joista kaksi toteutettiin hankkeen puitteissa vuoden 2018 aikana.

Rautatienkadun uudet taideteokset

Teräsmummot-teossarja koostuu neljästä luonnollisen kokoisesta teräkseen leikatusta ihmisfiguurista, jotka sijoittuvat katutasoon kolmessa eri kiinteistössä: osoitteissa Rautatien-katu 6, Rautatienkatu 15 ja Rautatienkatu 20.

Teräsmummot ovat kunnianosoitus isoäideille, teräsmummoille, jotka ovat arkipäiväinen näky, mutta jäävät usein huomaamatta kiireisiltä kulkijoilta.

Teräsmummojen tekijä on Lahdessa opiskellut ja kuvanveistoon erikoistunut lahtelainen taiteilija Sami Leutola.

Golden Goose -pesimäalue on moniosainen installaatio, joka sijoittuu Rautatienkatu 18:n, Rajasen kiinteistön, matalaan osaan ja viereiseen valaisinpylvääseen. Se koostuu valetuista hanhenpesistä ja kultamunista sekä tulevaisuuteen tähystyspylväästä.

Teoksen tekijät ovat Miss Kompro eli Eili Ikonen ja Ihana Havo eli Juhani Havo. He ovat Lahdessa opiskelleita, asuvia ja työskenteleviä kuvataiteilijoita.

Taideakseli-hankkeesta

Taideakseli-hankkeen tavoitteena on ollut tuottaa ja toteuttaa taideteoksia Rautatienkadulle, eli rikastuttaa kadunkulkijan ympäristöä taiteen keinoin.

Taideakseli korostaa Rautatienkadun roolia pääkävelyreittinä matkakeskuksen ja ydinkeskustan välillä. Se on keskustan yleissuunnitelmassa esitetty kävelypainotteisena katuna, jossa näkyy vahvasti kaupungin taide- ja muotoiluosaaminen.

Hankkeen aikana on kehitetty yhteistyötä, keskustelua ja verkostoitumista taiteilijoiden, suunnittelijoiden ja yritysten välillä. Hankkeeseen on saatu rahoitusta Päijät-Hämeen liitolta.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Riitta Niskanen, p. 050 5594200, riitta.m.niskanen@lahti.fi  

Kaavoitusarkkitehti Päivi Airas, p. 050 518 4447, paivi.airas@lahti.fi