Siirry suoraan sisältöön

Haittaeläimet

Sisätilojen haittaeläimiä Suomessa ovat monet hyönteiset ja niiden toukat sekä jyrsijät.

​Tuhohyönteiset voidaan jakaa tekstiili-, elintarvike- ja puutuholaisiin, syöpäläisiin ja muihin sisätiloissa esiintyviin hyönteisiin.

Hyönteiset

Tekstiilituholaisiksi kutsutaan hyönteisiä, joiden toukat käyttävät ravinnokseen erilaisia tekstiilikuituja. Elintarviketuholaiset syövät tai vahingoittavat ulosteillaan elintarvikkeita. Syöpäläisiä ovat luteet, täit, kirput ja punkit. Muita asuntovieraita ovat esimerkiksi sokeritoukka, muurahaiset ja banaanikärpäset.

Jyrsijät ja linnut

Jyrsijät ja linnut voivat liata elintarvikkeita ulosteillaan. Jyrsijät voivat myös vahingoittaa rakenteita tai esimerkiksi sähkökaapeleita.

Rottahavainnoista kannattaa ottaa ensin yhteyttä tontin omistajaan tai isännöitsijään ja tarvittaessa Lahden ympäristöterveyteen. Rottahavainnoista puistoissa ja katualueilla voi ilmoittaa Lahden puistot ja viheralueet -toimialan asiakaspalvelunumeroon p. 020 433 3600.  Rottahavaintoja ilmetessä ongelma voi usein olla puutteellisessa jätehuollossa. Lisäksi lintujen ja muiden eläinten ruokinta voi houkutella rottia alueelle. Kiinteistöillä tulee noudattaa voimassa olevia jätehuoltomääräyksiä.

Tuholaisten torjunta

Ympäristöterveydestä saa neuvoja tuholaisten torjunnasta. Hyönteisiä voi tuoda ympäristöterveyteen myös tunnistettavaksi. Tuo tunnistettavat hyönteiset tiiviissä rasiassa ehjinä, älä litistä.

Tuhohyönteisten ja jyrsijöiden torjunta-aineita ja syöttilaatikoita voi ostaa esimerkiksi rautakaupoista ja tavarataloista. Tuholaistorjuntaa tekevien yritysten yhteystiedot löytyvät puhelinluetteloiden palveluhakemistoista ja Internetistä.
 

Yhteystiedot:
Ympäristöterveyden päivystysnumero arkisin klo 9.00 – 11.30 p. 03 733 4577, terveydensuojelu@lahti.fi

Käyntiosoite:
Lahden kaupunki
Kaupunkiympäristön palvelualue
Rakennus- ja ympäristövalvonta
Askonkatu 2
15100 LAHTI

Ympäristöterveystarkastajat:
Jari Ahonen, p. 050 387 8730
Nina Hiltunen, p. 050 518 4484
Sami Niemelä, p. 044 416 4596