Siirry suoraan sisältöön

Haittaeläimet

Sisätilojen haittaeläimiä Suomessa ovat  tuhohyönteiset ja niiden toukat sekä jyrsijät.

Terveydensuojelulaissa tarkoitettuja haittaeläimiä ovat esimerkiksi rotat, hiiret ja haittalinnut. Tuhohyönteiset voidaan jakaa tekstiili-, elintarvike- ja puutuholaisiin, syöpäläisiin ja muihin sisätiloissa esiintyviin hyönteisiin. Tuhohyönteisten ja jyrsijöiden torjunta-aineita ja syöttilaatikoita voi ostaa esimerkiksi rautakaupoista. Nykyisin kuluttajille ei ole saatavilla myrkkyjä rottien torjuntaan. Usein on syytä ottaa yhteyttä tuholaistorjunnan ammattilaiseen. Tuholaistorjuntaa tekevien yritysten yhteystiedot löytyvät palveluhakemistoista ja Internetistä.

Tuholaisongelmien ennaltaehkäisy

Pidä keittiö- ja pesutilat puhtaina

Puhdista lattiakaivot ja vesilukot säännöllisesti

Pidä ullakko- ja kellaritilat siisteinä

Korjaa reiät, raot, halkeamat ja rikkoutuneet viemärikannet

Pidä jätekatokset siisteinä ja ehjinä

Tuhohyönteiset

Sisätilojen pienet kutsumattomat vieraat, tuhohyönteiset, ovat ihmiselle usein harmillisia ja joskus myös haitallisia. Asunto-osakeyhtiössä tuhohyönteishavainnoista tulee ilmoittaa isännöitsijälle.

Tekstiilituholaisiksi kutsutaan hyönteisiä, joiden toukat käyttävät ravinnokseen erilaisia tekstiilikuituja. Elintarviketuholaiset syövät tai vahingoittavat ulosteillaan elintarvikkeita. Syöpäläisiä ovat luteet, täit, kirput ja punkit. Muita asuntovieraita ovat esimerkiksi sokeritoukka, muurahaiset ja banaanikärpäset.

Tuhohyönteisiä voi tuoda ympäristöterveyteen myös tunnistettavaksi. Tuo tunnistettavat hyönteiset tiiviissä rasiassa ehjinä, älä litistä.

Jyrsijät ja linnut

Kiinteistön tai alueen omistaja tai haltija vastaa vahinkoeläinten torjunnasta ja hävittämisestä alueellaan.  Vahinkoeläimille ei pidä olla tarjolla ravintoa eikä pesimispaikkoja. Kiinteistöillä tulee noudattaa voimassa olevia jätehuoltomääräyksiä. Lintujen talviruokinta tulee järjestää asianmukaisesti, sillä lintujen ja muiden eläinten ruokinta voi houkutella rottia alueelle. Rottahavainnoista tulee ottaa ensin yhteyttä kiinteistön omistajaan tai isännöitsijään. Rottahavainnoista puistoissa ja katualueilla voi ilmoittaa Lahden puistot ja viheralueet -toimialan asiakaspalvelunumeroon p. 020 433 3600. 

Myös rakennusten suojaamiseen jyrsijöitä ja lintuja vastaan tulee kiinnittää huomiota. Asunto-osakeyhtiöt voivat antaa muun muassa lintujen ruokintaa koskevia määräyksiä järjestyssäännöissään. Asunto-osakeyhtiössä mahdollisista vahinkoeläinhavainnoista taikka asukkaiden epäasiallisesta toiminnasta tulee ilmoittaa isännöitsijälle.

Yhteystiedot:
Ympäristöterveyden päivystysnumero arkisin klo 9.00 – 11.30 p. 03 733 4577, terveydensuojelu@lahti.fi

Käyntiosoite:
Lahden kaupunki
Kaupunkiympäristön palvelualue
Rakennus- ja ympäristövalvonta
Askonkatu 2
15100 LAHTI

Ympäristöterveystarkastajat:
Jari Ahonen, p. 050 387 8730
Nina Hiltunen, p. 050 518 4484
Sami Niemelä, p. 044 416 4596