Hyppää sisältöön

Lintujen talviruokinta

Lintujen viralliset talviruokintapaikat ovat Lahden kaupungin alueilla vesilintujen ruokintapaikka Joutjoen suulla Lahden Polttimon kohdalla sekä metsälintujen ruokintapaikat Kariniemen metsässä, Linnaistensuolla ja Luhdanjoen lintutornilla. Lintuharrastajat vastaavat ruokinnan käytännönjärjestelyistä.

Muilla kaupungin maa-alueilla ei ole sallittua ruokkia vesilintuja lisääntyvien terveyshaittojen vuoksi. Lintujen ruokinta voi mm. houkutella paikalle haittaeläimiä ja levittää tauteja. Pienillä vesialueilla, joissa vedenkierto ei ole riittävä, ruokinta voi vaikuttaa myös veden laatuun.

Pikkulintujen ruokintapisteiden (roikkuvien ruokinta-automaattien) sijoittaminen kaupungin luonnontilaisille alueille on mahdollista, mikäli huolehditaan paikan siisteydestä eikä vahingoiteta puustoa tai muuta kasvillisuutta. Lintujen ruokinta on järjestettävä niin, etteivät ruokintapaikalla vierailevat linnut pääse tahraamaan ulosteillaan piha-alueita, lasten leikkipaikkoja tai muita oleskelupaikkoja. Maasta ruokkiminen ei ole sallittua.

Lintujen talviruokinnan voi aloittaa maan jäätyessä tai maan peittyessä lumeen. Ruokintaa on syytä jatkaa samalla paikalla, kunnes kevät saapuu ja maa on paljas ja sula. Kesäisin lintuja ei ole syytä ruokkia, sillä luonnossa on niille tarjolla riittävästi oikeanlaista ravintoa. Vääränlainen ravinto voi aiheuttaa haittaa lintujen terveydelle, mm. altistaa erilaisille kehityshäiriöille. Lisäksi lämpimässä säässä taudit leviävät ruokintapaikoilla helpommin.

Lahden kaupungin ympäristöpalvelut avustaa lintuharrastajia ruokintamateriaalien hankinnassa kaupungin virallisille ruokintapaikoille.

Lisätietoja:

Lahden kaupungin ympäristöpalvelut
Luonnonsuojeluvalvoja Mia Honkanen
etunimi.sukunimi@lahti.fi, puh. 050 559 4053.