Hyppää sisältöön

Mytäjäisillä havaittu sinilevää – uimista suositellaan välttämään

Lahden uimarantojen veden laatu on tuoreiden vesinäytteiden perusteella hyvä. Mytäjäisten uimarannalla on kuitenkin havaittu runsaasti sinilevää, ja uimista siellä suositellaan toistaiseksi välttämään. Ankkurin rannalla voi lintuinfluenssatilanteesta huolimatta uida normaalisti.
Mytäjäinen beach is know for its 5-meter tall diving tower.

Lahden kaupungin uimarannat on tarkastettu ja vesinäytteet on haettu 18.–19.7. kaikilta virallisilta uimarannoilta. Vesinäytteiden mikrobiologinen laatu oli sinilevähavainnoista huolimatta hyvä kaikilla rannoilla. Uimavesien lämpötilat vaihtelivat 19,5–22,5 asteen välillä. Näytetulokset löytyvät uimarantojen ilmoitustaululta ja uimarantojen verkkosivuilta.

Runsaan sinilevän vuoksi uiminen Mytäjäisen uimarannalla ei ole tällä hetkellä suositeltavaa. Mytäjäisten uimarannalta haettiin uusintanäyte sinilevähavainnon vuoksi 25.7., ja sinilevän määrä arvioitiin uusintanäytteessä edelleen runsaaksi. Uusintanäytteen tulokset valmistuvat viikon aikana ja ne toimitetaan uimarannan ilmoitustaululle. Muilla yleisillä uimarannoilla sinilevän määrä oli vähäinen.

Seuraava näytteenottokierros virallisilta uimarannoilta on 8.8.

Ankkurin rannalla voi uida lintuinfluenssatilanteesta huolimatta

Sataman alueen linnuissa on todettu lintuinfluenssaa. Kuolleita lintuja on kerätty runsaasti sataman alueelta 10.7. ja aallonmurtajalta 13.7. lähtien. Sataman lintuinfluenssatilanne ei vaikuta tällä hetkellä uimiseen Ankkurin rantapuiston uimarannalla tai muilla virallisilla uimarannoilla.

Lintuinfluenssan tarttuminen uimaveden välityksellä on erittäin epätodennäköistä. Uimista suositellaan kuitenkin välttämään paikoissa, joiden lähistöllä lintujen joukkokuolemia on havaittu. Lahdessa uimista suositellaan tällä hetkellä välttämään aallonmurtajan läheisyydessä.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista voit ilmoittaa virka-aikana Lahden valvontaeläinlääkärille ja virka-ajan ulkopuolella päivystävälle kunnaneläinlääkärille.

Lisätietoa: Päivittyvä seuranta: Lintuinfluenssaa Lahdessa – älä koske kuolleisiin lintuihin Ankkurin alueella

Tarkkaile sinilevän määrää ennen uimista

Vähäinen sinilevämäärä esiintyy pieninä vihreinä hiutaleina uimavedessä. Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä aiheuta oireita uimareilla. Suihkussa käyminen uimisen jälkeen on kuitenkin suositeltavaa. Sinilevän määrä vaihtelee muun muassa sääolosuhteiden mukaan, jolloin sinilevätilanne uimarannalla voi muuttua nopeastikin.

Runsas sinilevän määrä näkyy vihreinä lauttamaisina sinileväesiintyminä tai selkeästi vihreäksi värjäytyneenä vetenä. Jos uimavedessä on runsaasti sinilevää, uimista on syytä välttää. Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta.

Lisätietoja sinilevästä ja uimarannoista

Hanhipartio hätistelee valkoposkihanhia uimarannoilta

Mukkulan Kartanonpuiston ja Ankkurin Rantapuiston uimarantojen rantahiekoilla tehdään luvanvaraista valkoposkihanhien hätistelyä drooneilla. Hanhipartiolaiset hätistelevät hanhia myös kävelemällä rauhallisesti hanhia kohti. Hätistelyä tehdään, jotta uimaranta-alueet pysyvät puhtaina. Hätistelyä suorittavat työntekijät ovat pukeutuneet sinisiin Hanhipartio-tekstillä varustettuihin liiveihin.

Muista uimarantojen säännöt

  • Älä tuo lemmikkieläimiä yleisille uimaranta-alueille
  • Leiriytyminen, kalastaminen ja telttailu eivät ole sallittua uimarannoilla
  • Lintujen ruokinta ei ole sallittua uimarannoilla
  • Vie roskat roskikseen
  • Yleisillä uimarannoilla tupakointi on kielletty

Lisätiedot

Uimarannan kunnossapitoon liittyvissä epäkohdissa voi olla yhteydessä uimarannan ylläpitäjään, jonka tiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta. Lahden kaupungin yleisten uimarantojen vedenlaatuun liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Lahden ympäristöterveyteen.

  • Ympäristöterveys

    Käyntiosoite

    Askonkatu 2 (BW Tower), 15100 Lahti

Aihealueet