Hyppää sisältöön

Uimarantojen uimaveden laatu on hyvä

Lahden valvonta-alueen uimarantojen uimavedet ovat hyvälaatuisia, mutta uimarannoilla on havaittu vähäisiä määriä sinilevää kesäkuun lopusta lähtien.

Valvonta-alueen yleisten uimarantojen viimeiset uimavesinäytteet otettiin 11.8. Uimavesinäytteiden mikrobiologinen laatu oli hyvä kaikilla Lahden yleisillä uimarannoilla. Uimarannoilla havaittiin vähäisiä määriä sinilevää näytteenottopäivänä. Uimavesien lämpötilat olivat noin 20–21 astetta. Uimavesikausi päättyy elokuun viimeisenä päivänä.

Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä aiheuta oireita uimareilla. Suihkussa käyminen uimisen jälkeen on kuitenkin suositeltavaa.

Sinilevän määrä voi vaihdella muun muassa sääolosuhteiden mukaan, jolloin sinilevätilanne uimarannalla voi muuttua nopeastikin. Jos uimavedessä on runsaasti sinilevää, uiminen ei ole suositeltavaa. Runsas sinilevän määrä näkyy vihreinä lauttamaisina sinileväesiintyminä tai selkeästi vihreäksi värjäytyneenä vetenä.

Mikäli vedessä on selvästi havaittavissa sinilevää:
Älä käytä vettä tiskivetenä, pesuvetenä, löylyvetenä, kasvien kasteluvetenä tai juomavetenä. Sinilevälle voi altistua juomalla, hengittämällä höyryä tai aerosoleja tai uimalla sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta. Myös lemmikkien pääsyä sinileväpitoiseen veteen kannattaa rajoittaa.

Lahden Ympäristöterveys
päivystysnumero arkisin klo 9–11.30, p. 03 733 4577

Aihealueet