Hyppää sisältöön

Uimarantojen vesi on ollut hyvälaatuista koko kesän

Uimavedet Lahden virallisilla rannoilla ovat hyvälaatuisia vähäisistä sinilevähavainnoista huolimatta. Uimareiden kannattaa tarkkailla sinilevän määrää, sillä sinilevätilanne voi muuttua nopeasti.
Kaksi lasta kahlaa uimarannalla aurinkoisena päivänä.

Lahden uimarantojen tämän kesän viimeiset uimavesinäytteet on haettu 9.8. Vesinäytteiden mikrobiologinen laatu oli hyvä kaikilla yleisillä uimarannoilla. Uimavesien lämpötilat vaihtelivat 20,1–22,1 asteen välillä.

Viimeisellä näytteenottokierroksella useilla uimarannoilla havaittiin vähäisiä määriä sinilevää. Kymijärven uimarannalla sinilevää havaittiin runsaasti näytteenottopäivänä, mutta seuraavana päivänä sinilevän määrä uimavedessä oli jo vähäinen. Virallisten uimarantojen sinilevätilanne on ollut kesän aikana hyvä uimareiden kannalta.

Lahden ympäristöterveys tarkkailee sinilevätilannetta lämpimänä ajanjaksona. Uimavesitulokset löytyvät uimarantojen ilmoitustaululta ja kaupungin verkkosivuilta. Virallinen uimakausi päättyy elokuun lopussa.

Tarkkaile sinilevän määrää

Sinilevän määrä vaihtelee muun muassa sääolosuhteiden mukaan, jolloin sinilevätilanne uimarannalla voi muuttua nopeastikin. Runsas sinilevän määrä näkyy vihreinä lauttamaisina sinileväesiintyminä tai selkeästi vihreäksi värjäytyneenä vetenä.  Jos uimavedessä on runsaasti sinilevää, uimista on syytä välttää. Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta.

Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä aiheuta oireita uimareilla. Suihkussa käyminen uimisen jälkeen on kuitenkin suositeltavaa.

Lisätietoja sinilevästä ja uimarannoista

Uimarantojen sääntöjen noudattaminen on tärkeää viihtyvyyden kannalta

  • Lemmikkieläinten tuominen yleisille uimaranta-alueille on kielletty
  • Leiriytyminen, kalastaminen ja telttailu eivät ole sallittua uimarannoilla
  • Lintujen ruokinta ei ole sallittua uimarannoilla.
  • Tupakointi on kielletty yleisillä uimarannoilla
  • Rantojen puhtaanapidon ja viihtyvyyden kannalta on tärkeää, että roskia ei jätetä maahan

Uimarannan kunnossapitoon liittyvissä epäkohdissa voi olla yhteydessä uimarannan ylläpitäjään, jonka tiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta ja kaupungin verkkosivuilta. Lahden kaupungin uimarantojen vedenlaatuun liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Lahden ympäristöterveyteen.

  • Ympäristöterveys

    Käyntiosoite

    Askonkatu 2 (BW Tower), 15100 Lahti