Hyppää sisältöön

Uimarantojen vesi on virkistävää ja hyvälaatuista

Uimavedet Lahden virallisilla rannoilla ovat hyvälaatuisia vähäisistä sinilevähavainnoista huolimatta. Uimareiden kannattaa tarkkailla sinilevän määrää, sillä sinilevätilanne voi muuttua nopeasti.

Lahden kaupungin uimarantojen kesän kolmannet uimavesinäytteet on haettu 12.7. Vesinäytteiden mikrobiologinen laatu oli erinomainen kaikilla yleisillä uimarannoilla. Uimavesien lämpötilat vaihtelivat 21,5–22,7 asteen välillä.

Lahden ympäristöterveys tarkkailee sinilevätilannetta aktiivisesti lämpimänä ajanjaksona. Useilla uimarannoilla havaittiin 12.7 vähäisiä määriä sinilevää. Virallisten uimarantojen sinilevätilanne on ollut kesän aikana hyvä uimareiden kannalta. Vähäinen määrä sinilevää uimavedessä ei ole este uimiselle, mutta uimisen jälkeen on suositeltavaa käydä suihkussa.

Uimavesitulokset löytyvät uimarantojen ilmoitustaululta ja verkkosivujen uimarantaluettelosta. Seuraava näytteenottokierros virallisilla rannoilla tehdään 9.8.

Tarkkaile sinilevän määrää

Runsas sinilevän määrä näkyy vihreinä lauttamaisina sinileväesiintyminä tai selkeästi vihreäksi värjäytyneenä vetenä. Sinilevän määrä vaihtelee muun muassa sääolosuhteiden mukaan, jolloin sinilevätilanne uimarannalla voi muuttua nopeastikin. Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä aiheuta oireita uimareilla. Suihkussa käyminen uimisen jälkeen on kuitenkin suositeltavaa. Jos uimavedessä on runsaasti sinilevää, uimista on syytä välttää. Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta.

Lisätietoja sinilevästä ja uimarannoista

Nou­da­ta ui­ma­ran­nan sään­tö­jä

  • Lemmikkieläinten tuominen yleisille uimaranta-alueille on kielletty
  • Leiriytyminen, kalastaminen ja telttailu eivät ole sallittua uimarannoilla
  • Lintujen ruokinta ei ole sallittua uimarannoilla
  • Tupakointi on kielletty yleisillä uimarannoilla
  • Rantojen puhtaanapidon ja viihtyvyyden kannalta on tärkeää, että roskia ei jätetä maahan

Lisätiedot

Uimarannan kunnossapitoon liittyvissä epäkohdissa voi olla yhteydessä uimarannan ylläpitäjään, jonka tiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta ja verkkosivujen uimarantaluettelosta. Lahden kaupungin uimarantojen vedenlaatuun liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Lahden ympäristöterveyteen.

  • Ympäristöterveys

    Käyntiosoite

    Askonkatu 2 (BW Tower), 15100 Lahti