Hyppää sisältöön

Ympäristöpalkinto

Ympäristöpalkinnot 2020 eko-ompelimolle, kaupunkipuutarhalle sekä käsityötaidoille ja kierrätykselle

Lahden ympäristöpalkinnon myöntää Lahden ympäristökehitys. Seudullisen Ympäristöviikon tämän vuoden vaate -teemaa noudattaen ympäristöpalkinto myönnettiin Eko-ompelimo Ekulle. Tunnustus myönnettiin kiitoksena Eko-Ompelimo Ekun tekemästä työstä vaatehävikin vähentämiseksi. Eko-ompelimo Ekku lisää vaatteiden käyttöikää korjaamalla ja muodistamalla. Eko-ompelimo Ekkua luotsaa pukuompelija Ekku Mäkinen. Kunniamaininnan sai Puhdas Päijät-Häme -yhteisö/Riikka-Liisa Aalto. Tunnustus myönnettiin kiitoksena luonnonsuojeluyhteisön vapaaehtoisvoimin järjestämistä roskankeruutalkoista. Lahden ympäristöpalkinto ja kunniamaininta jaettiin Lahden Ympäristökylässä.

Heinolan ympäristöpalkinnon myöntää Heinolan kylä- ja kaupunginosaraati. Ympäristöpalkinnon saajaksi valittiin kiinalainen ravintola Baihe Lily Oy kaupunkipuutarhan perustamisesta. Baihe Lily oli muuttanut takapihan asfalttialueen viihtyisäksi ja tuottavaksi puutarhaksi kompostoimalla biojätteensä ja käyttämällä sitä lannoitteena. Tämä on erinomainen esimerkki pienen mittakaavan lähiruoan tuotannosta ja ravinteiden kierrätyksestä. Kunniamaininnan saivat vuonna 2020 yksityisiä luonnonsuojelualueita perustaneet maanomistajat Vesa Harmaakorpi, Sirkku ja Tuomo Orasmaa sekä Hilkka ja Jukka Salminen. Heinolan ympäristöpalkinto ja kunniamaininnat luovutettiin Ympäristöviikon avajaisissa Heinolan kirjastolla.

Hartolan ja Sysmän ympäristöpalkinnonsaajat valitsee Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry. Hartolassa ympäristöpalkinnon sai Itä-Hämeen Taitajat ry ja Sysmässä Kässä- ja koristekauppa. Molemmat palkitut edustavat käsityötaitoja sekä vanhan tavaran kierrätystä ja säästävät täten toiminnallaan esimerkillisellä tavalla luontoa. Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksen edustaja kävi ojentamassa palkinnot Ympäristöviikolla.

Hollolan ympäristöpalkintoa ei jaettu tänä vuonna ehdokkaiden puuttumisen vuoksi. Hollolan ympäristöpalkinnon jakaa Hollolan ympäristöyhdistys ry.

Ympäristöpalkinnot jaetaan kuntakohtaisesti seudullisella Ympäristöviikolla

Tunnustus voidaan antaa yksityishenkilölle, yhdistykselle, yritykselle tai muulle taholle esimerkillisestä, pienestä tai suuresta toiminnasta ympäristön ja luonnon hyväksi. Asukkaat saavat ehdottaa palkittavia ja kuntien palkitsijatahot tekevät päätökset, sekä hoitavat palkitsemiset vuosittain seudullisella Ympäristöviikolla.

Ehdotuksen seuraavan Ympäristöpalkinnon saajaksi voi lähettää sähköpostilla ymparisto(at)lahti.fi, tai toimittaa suoraan oman kuntasi palkitsijataholle:

Hartola:
Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry/ Matti Seppä
matti.seppa (at) pp.phnet.fi

Heinola:
Heinolan kaupungin kylä- ja kaupunginosaraati
Heinolan kaupunki, Ympäristötoimisto
PL 1001, 18101 Heinola
ymparisto (at) heinola.fi

Hollola:
Hollolan ympäristöyhdistys ry/ Matti Laurila
Kirmolantie 3, 15860 HOLLOLA
matti.a.laurila (at) gmail.com

Lahti:
Lahden kaupunki
Ympäristökehitys/Ympäristöviikko
Askonkatu 2, 15100 Lahti
ymparisto (at) lahti.fi

Sysmä:
Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry/ Matti Seppä
matti.seppa (at) pp.phnet.fi