Hyppää sisältöön

Ympäristöpalkinto

Ympäristöpalkittavia joka vuosi

Tunnustuksella ja kunniamaininnoilla halutaan nostaa esiin pieniä ja suuria paikallisia tekoja, joilla on poikkeuksellisen positiivinen vaikutus ympäristöön. Kuntakohtaiset ympäristöpalkinnot myönnetään vuosittain ja kaikki voivat ehdottaa palkittavia. Jokaisen kunnan ehdotuksia voi lähettää ympäri vuoden

sähköpostilla: ymparisto@lahti.fi (laita viestin aiheeksi Ympäristöpalkinto 2022)

kirjepostilla: Lahden ympäristöpalvelut/Sari Knuuti, Askonkatu 2, 15100 Lahti

Palkinnot jakaa vuonna 2022 Hartolassa ja Sysmässä Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry, Heinolassa Heinolan kaupungin kylä- ja kaupunginosaraati, Hollolassa Hollolan ympäristöyhdistys ry yhteistyössä Hollolan kunnan kanssa, Iitissä Pohjois-Kymen Luonto ry ja Lahdessa Lahden kaupunki.

Vuonna 2021 Ympäristöpalkinnot myönnettiin seuraaville tahoille:

Asikkala
Asikkalan ympäristöpalkinto luovutettiin Asikkalan seurakunnalle. Vuoden 2021 aikana seurakunta on aktivoitunut monessa asiassa ympäristön hyväksi, mm. kirkko siirtyi öljystä maalämpöön, uusi puinen seurakuntakoti avattiin ja seurakunta haki suojelua Aurinkovuorella sijaitsevalle metsäpalstalle. Seurakunta on ollut aktiivisesti myös mukana kunnan ympäristövuosiprojektissa vieraslajiopastuksen ja roskienkeruutalkoiden kautta.

Hartola
Hartolan ympäristötekijän huomionosoituksen sai Heikki Leisti/Kirpputori Runsaudensarvi. Heikki Leistin vetämä Kirpputori Runsaudensarvi on toiminut jo 16 vuotta aluksi ”Hempan supermarkettina” ja ”Elämysbasaarina”. Heikki Leisti on kierrätyksen äänitorvena osoittanut rohkeutta ja tarmokkuutta luontoa säästävässä kirpputoritoiminnassa, jossa ”Toisen roska on toisen aarre”. Heikki Leistin työ on myös merkittävää vapaaehtoistyötä vähävaraisten ja apua tarvitsevien ihmisten auttamiseksi.

Heinola
Heinolan ympäristöpalkinnon sai yleisöäänestyksen voittajana Heinolan Latu ry. Perusteluiksi mainittiin muun muassa aktiivinen talkootyö kaikkien ulkoilijoiden ja liikkujien hyväksi.
Ympäristöviikon kunniamaininnan sai frisbeegolf-yhdistys LDG, joka sekin tunnetaan talkootyöstä.

Hollola
Hollolan ympäristöpalkinnon sai ahkerasti ympäristön hyväksi ja vapaaehtoisesti työskentelevä hollolalainen Päivi Mäkinen. Päivi on huolehtinut vuosia vieraslajien poistosta Hollolassa. Vieraslajit veivät tilaa kauniilta niittykukilta, jolloin Päivi huomasi tämän luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen ja alkoi työskentelemään parantaakseen sitä. Päivi voitti ympäristöpalkintona upean Orbean maastopyörän Hollolan Ski Out Bikelta.

Iitti
Iitin ympäristöpalkinto myönnettiin Ekoidea -yhdistykselle ansiokkaasta ympäristötietoisuuden ja kestävän kehityksen edistämisestä. Ekoidea edisti Iitin Ympäristöviikollakin ympäristötietoisuutta mm. antamalla kierrätysneuvonta ja jakamalla miniroskiksia sekä pitämällä sienivisaa ja myymällä kestotiskirättejä tapahtumassa.

Lahti
Lahden ympäristöpalkinnon sai limnologi Juha Keto. Tunnustus myönnettiin kiitoksena mittavasta elämäntyöstä Vesijärven suojelemisen ja kunnostuksen, sekä Lahden vesien- ja luonnonsuojelun hyväksi.
Ympäristöpalkinnon lisäksi Lahdessa jaettiin kaksi kunniamainintaa, joista toisen sai biologi Antti Hovi niin ikään mittavasta elämäntyöstä luonnonsuojelun, luonnontutkimuksen ja perinnemaisemien säilyttämisen hyväksi. Toisen kunniamaininnan sai Lahden seudun oppaat kiitoksena vuodesta 1975 jatkuneesta Lahden kaupungin tunnetuksi tekemisestä, ja erityisesti vuosien 2020-2021 aikana painottuneesta ympäristöasioiden ja Euroopan ympäristöpääkaupungin tunnetuksi tekemisestä.

Sysmä
Sysmän vuoden 2021 ympäristötekijän huomionosoituksen sai Sysmässä Sysmän riistanhoitoyhdistys. Yhdistyksen toiminta on alkanut jo ainakin vuonna 1962. Tätä aikaisemminkin, jo aikojen alusta lähtien, ovat paikalliset metsästäjät olleet osana kestävässä riistanhoidossa, joka on myös luonnonsuojelua sisältäen mm riistapeltojen perustamista, riistaruokintaa, pesäpönttöjen rakentamista sekä vieraslajien ja haittaeläinten torjuntaa. Riistanhoitoyhdistykset ovat kautta aikojen edistäneet ihmisten luontoharrastusta ja luontoa suojelevaa toimintaa sekä edistäneet terveellisiä elintapoja jäsenistölleen. Riistanhoitoyhdistys ansaitsee huomionosoituksen ympäristötekijänä edistäessään hyvinvointia monin eri tavoin luonnon omilla ehdoilla sekä suojellessaan kotoperäisten lajien elinvoimaisuutta.