Hyppää sisältöön

Terveelliset elintavat

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu kaikille kunnan toimijoille, tutustu Kuntaliiton materiaaliin: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen_Kuntaliitto

Terveellisiä elintapoja edistämällä tuet hyvinvointiasi ja ehkäiset ongelmien ja riippuvuuksien syntymistä. Terveelliset elintavat tukevat myös päihteettömyyttä, jolloin sinulle jää enemmän aikaa ja rahaa esimerkiksi harrastuksille, perheelle, ystäville ja muille elämän tärkeille asioille.

Terveelliset elintavat

  • Hyvä ravitsemus turvaa päivittäisessä elämässä jaksamista. Monipuolinen ja säännöllinen ruokailu sekä terveyttä edistävät ruokavalinnat tukevat mielen hyvinvointia ja helpottavat painonhallintaa. Ne ehkäisevät myös monia sairauksia ja edistävät niistä toipumista.

    Terveyttä edistävä ruokavalio

    Terveyttä edistävä ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja ja täysjyväviljaa. Se sisältää myös kalaa, kasviöljyjä ja kasviöljypohjaisia levitteitä, pähkinöitä ja siemeniä sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita. Punaista lihaa, lihaleikkeleitä ja makkaroita siihen kuuluu vain kohtuullisesti.

    Pienet herkkuhetket silloin tällöin mahtuvat muuten monipuoliseen ruokavalioon. On hyvä muistaa, että syömisen on tarkoitus tuottaa mielihyvää.

    Terveellinen ruoka on myös ympäristöystävällistä. Kestävillä ruokavalinnoilla ja ruokahävikin vähentämisellä voit omalta osaltasi edistää hiilineutraalin Lahden toteutumista.

  • Säännöllinen ja monipuolinen liikunta on yksi tehokkaimmista keinoista edistää sekä psyykkistä että fyysistä terveyttä ja ylläpitää toimintakykyä kaikissa ikäryhmissä.

    Mielelle ja keholle hyvää tekee myös arkiliikunta, kuten koulu-, työ-, ostomatkat, kodin puhde- ja pihatyöt, kun niihin on mahdollisuus. Liikunta kannattaa aina, vaikka sitä ei voisikaan tehdä täydellä teholla.  Myös kevyt liikunta ja paikallaan olon tauottaminen edistää terveyttä ja virkistää mieltä.

    Liikunta ehkäisee ja hoitaa monia sairauksia sekä helpottaa stressin hallintaa. Se auttaa myös nukkumaan paremmin ja tuntemaan olon virkeämmäksi päivisin. Kun löytää itselle mieluisia tapoja liikkua, siitä muodostuu helpommin tapa.

    Erityisen tärkeää liikunta on iäkkäille. Se parantaa tasapainoa, vähentää kaatumistapaturmia, edistää toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä mahdollisimman pitkään.  Koti-Tv:ssä on arkipäivisin klo 11-12 ikäihmisille suunnattua geriatriseen kuntoutukseen erikoistuneiden fysioterapeuttien ohjaamaa jumppaa: tuolijumppaa, muistijumppaa sekä tuen ääressä seisten lihaskunto- ja tasapainoharjoittelua.

    Liikunnan tarve vaihtelee eri elämänvaiheiden aikana, jonka vuoksi eri ikäryhmille on omat suositukset liikunnan terveyshyötyjen saavuttamiseksi. Ne toimivat hyvänä apuna oman liikunnan suunnittelussa. Voit lukea UKK-instituutin ikäryhmittäisistä suosituksista lisää lasten ja nuorten liikkumisen suositus, aikuisen liikkumisen suositus ja yli 65-vuotiaiden liikkumisen suositus.

    Lahti on tunnettu urheilukaupunki, josta löytyy asukkaille erilaisia liikuntaryhmiä  ja liikuntapaikkoja. Lahden alueen monipuolinen luonto tarjoaa hyvät mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen.

     

  • Uni ja lepo ovat välttämätöntä vastapainoa päivän rasituksille. Unen aika ei ole keholle vain lepoa vaan myös aktiivista palautumisen aikaa. Aivoille ja keholle riittävä uni on välttämätöntä. Kun nukkuu riittävästi, pysyy virkeänä ja jaksaa koko päivän.

    Unentarve on yksilöllistä, ja sopiva unen määrä vaihtelee eri ihmisillä. Ikä vaikuttaa unentarpeeseen ja lapsilla sekä nuorilla se on suurempi. Yksi hyvän unen mittareista on sen säännöllisyys. Hyvästä vuorokausirytmistä kertoo se, että herää aamulla vaivattomasti ja nukahtaa illalla helposti.

    Unettomuus

    Unettomuus tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua riittävästi ja se on hyvin tavallinen vaiva. Unettomuus ilmenee joko vaikeutena nukahtaa iltaisin, vaikeutena pysyä unessa tai liian aikaisena heräämisenä.

    Normaalisti nukahdamme noin puolessa tunnissa. Jokaisella meistä on hyvin ja huonosti nukuttuja öitä. Unettomuudesta puhutaan silloin, jos unen saamisen tai unessa pysymisen vaikeuksia on vähintään kolmena yönä viikossa.

Lisätietoja