Hyppää sisältöön
Ekopaku on liikkuva ympäristökasvatuskeskus

Materiaalit ja lainattavat välineet

Mappa.fi-palvelusta löytyy runsaasti materiaalia kestävän kehityksen kasvatustyöhön. Mappa on ulkona oppimisen, ympäristökasvatuksen ja kestävän elämäntavan materiaalipankki. Löydät myös Lahden kaupungin ympäristökasvattajan tuottamat materiaalit Mapasta.

Mappa.fi

Ekopaku

Ekopaku kehitettiin Opetushallituksen rahoituksella Lahden ja Jyväskylän kaupunkien sekä Luonto- ja ympäristökoulujen liiton yhteistyönä 2013-2014 Lahden kaupungin ympäristöneuvonta-auto Kaislasta. Tavoitteena oli luoda liikkuva luontokoulu, joka mahdollistaisi ympäristökasvatuksen uusissa ympäristöissä.

Ekopaku sisältää kaiken toiminnallisena koulupäivänä tarvittavan luonnon tutkimisvälineistön, digitekniikan ja puitteet opettamiseen, sekä valmiiksi suunniteltuja opetusohjelmia. Lahden koulut ja päiväkodit voivat lainata Ekopakua ympäristökasvattajan kautta.

Yhdeksän valmista opetuskokonaisuutta ohjeineen löytyvät Mappa-materiaalipankista hakusanalla ekopaku ja niiden materiaalit löytyvät aina ekopakusta. Lisäksi auton mukaan voi lainata muita ympäristökasvatusvälineitä.

Lisää ekopakun taustasta voit lukea tästä linkistä

 • Lainaamme materiaalejamme ja ympäristökasvatusvälineistöämme maksutta kouluille, päiväkodeille ja muille kasvatustyötä tekeville tahoille. Lainattavana löytyy esimerkiksi luuppeja, metsämatikka-opetuskokonaisuuksia, Lasten Vesijärvisalkku sekä kaikkien tilattavien opetuskokonaisuuksien materiaalit.

 • Lahden kaupungin ympäristökasvatus tuottaa sähköisiä materiaaleja kaikkien hyödynnettäväksi.

  Opetusvideoita löytyy Youtube-kanavalta Ympäristökasvattaja Emma

  Kasviaarteidenmetsästys on mobiililaitteella toteutettava lajintunnistustehtävä, joka sopii kaiken ikäisille

  Yhdessä PHJ:n ja Puhdas Päijät-Häme Ry:n kanssa tuotettu Koululaisten Siivouspäivä -materiaali tarjoaa tehtäviä lähiympäristön siivoustalkoiden tueksi

  Ilmastonmuutos tekemisen näkökulmasta -preziesitys esittelee yhdeksän eri lähestymistapaa ilmastonmuutoksen käsittelyyn koulussa toiminnallisesti. Esityksen tavoitteena on toimia tukena opettajille, jotka haluavat käsitellä oppilaiden kanssa ilmastonmuutosta voimaannuttavan toiminnan keinoin.

  Kestävä elämäntapa – Miten kasvatustyöllä ohjataan yksilöitä ja yhteisöjä? -preziesitys valottaa ympäristökasvatuksen tavoitteita kestävän kehityksen edistäjänä. Esityksen tavoitteena on vastata kysymyksiin: Miksi ympäristökasvatusta tehdään? Mitä kestävä elämäntapa tarkoittaa? Miten ja kuka ympäristökasvatusta toteuttaa?

Ympäristöneuvonnan ja -kasvatuksen toimipaikka

Lainattavat välineet ja materiaalit sijaitsevat ympäristöneuvonnan ja -kasvatuksen toimistolla BW Towerissa. Lainauksesta sovitaan aina etukäteen sähköpostitse tai puhelimitse.