Hyppää sisältöön

Avoin data

Lahden kaupunki avaa tietoaineistojaan maksutta julkiseen käyttöön. Avoimen datan julkaisemisen tavoitteena on lisätä avoimen julkisen tiedon määrää ja sen hyödyntämismahdollisuuksia yrityksissä, yhteisöissä, koulutuksessa ja tutkimuksessa.

Tietoaineistot ovat saatavilla koneluettavassa muodossa joko tiedostoina tai rajapintojen kautta. Aineistoja lisätään saataville sitä mukaa, kun aineistot ovat teknisesti valmiita julkaistavaksi. Toiveita ja palautetta avoimeen dataan liittyen voit antaa sivun alaosan palautelinkin kautta.

Julkaistujen aineistojen tekijänoikeuden tai tietokantasuojan haltija on Lahden kaupunki ellei aineistossa toisin ilmoiteta. Tarkemmat käyttöehdot löytyvät sivun alaosasta.

Lahden kaupungin avoimen datan aineistot on lisensoitu Creative Commons 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä (Creative Commons Attribution 4.0 International -license)

Avoimen datan aineistot

 • Lahden ortokuva vuodelta 2017 (.ashx)

  Lahden ortoilmakuva vuodelta 2017. Pikselikoko 5cm. Julkaistu 1.1.2018.

  Lahden seudun opaskartta (.ashx)

  Lahdenseudun opaskartta on sijaintitarkkuudeltaan melko yleistetty aineisto, joka on tehty antamaan laaja kokonaiskuva koko kaupunkiseudusta ja opastamaan ihmiskatsoja tiettyyn osoitteeseen. Optimi käyttömittakaava on 1:15000. Opaskartan yksityiskohtia on karsittu painottaen katuverkon, nimistön ja osoitteiden merkitystä. Kartalla kuvattu kadun leveys ei vastaa kadun leveyttä maastossa. Julkaistu 1.1.2016.

  Lahdenseudun ajantasa-asemakaava (.ashx)

  Ajantasa-asemakaavassa esitetään suunniteltu maankäyttö koko kaupungin voimassaolevien asemakaavojen yhdistelmänä. Julkaistu 1.1.2018.

  Lahden seudun osoitepisteet (.ashx) Lahden seudun osoitepisteet. Julkaistu 1.1.2016.

 • Joukkoliikennedata

  Lahden seudun liikenteen data GTFS-muodossa ja reaaliaikadata GTFS RT -muodossa on saatavana avoimena datana osoitteessa https://opendata.waltti.fi/. Palvelu vaatii kirjautumisen.

  Liikennevalodata

  Palvelusta voi ladata Lahden risteyskohtaiset dokumentit, joiden avulla pystyy tulkitsemaan ilmaisimien sijainteja risteyksessä ja sitä kautta ymmärtämään ilmaisimien tuottaman datan sijoittumisen maastoon. Lisäksi palvelusta löytyvät muut tiedot rajapinnasta ja ohjeet sen käyttämiseksi.

  Kävelijä- ja pyörälaskurit

  Palvelusta voi tarkastella Lahden kävelijä- ja pyörälaskureiden sijainnit sekä niiden laskemia kulkijamääriä eri ajanjaksoilla. Laskurien tuottamaa dataa on saatavilla myös API-rajapinnan kautta, jonka hakupyyntöjen tunnistautumiseen tarvitset alla olevan token-avaimen.

  Rajapinnan käyttöohjeet ja dokumentaatio (https://developers.eco-counter.com/)

  Rajapinnan hakupyynnöissä käytettävä tunnistautumis-avain: 6ce24c435cbf1d201f83ea2e60f4da

  Liikenteen automaattiset mittaustiedot

  Väyläviraston avoin LAM-data: https://vayla.fi/vaylista/aineistot/avoindata/tiestotiedot/lam-tiedot

  Lahden laskurit:

  • 447 Joutjärvi (Mannerheiminkatu)
  • 468 Patomäki (VT12 eteläinen kehätie)
  • 469 Liipola (VT12 eteläinen kehätie)
  • 470 Lotila (VT4)

  Liikenneonnettomuudet kartalla

 • Käyttöehdot

  Näitä käyttöehtoja sovelletaan 25.3.2019 alkaen Lahden kaupungin avoimen datan -verkkopalveluun (jäljempänä ”Palvelu”) ja Palvelussa olevaan aineistoon. Käyttäessäsi Palvelua hyväksyt nämä käyttöehdot sinua sitoviksi. Käyttöehtoja on päivitetty 25.3.2019.

  Palvelun kuvaus

  Palvelun tarjoaa Lahden kaupunki (jäljempänä ”Palvelun tarjoaja”).
  Palvelun avulla löytyy Lahden kaupungin tuottamaa julkista tietoa avoimena datana.

  Tarjottava tieto on jäljempänä kohdassa Käyttöoikeus määritellyin ehdoin hyödynnettävissä.

  Käyttöoikeus

  Palvelu sisältää julkisyhteisöjen tuottamia tietoaineistoja ja niiden metatietoja. Pääsääntöisesti näihin kaikkiin on laaja käyttöoikeus Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin ehtojen mukaisesti. Poikkeukset on kerrottu erikseen kunkin aineiston kohdalla.

  Tietoaineisto

  Palvelussa olevien tietoaineistojen omistus- ja immateriaalioikeudet kuuluvat kunkin tietoaineiston tekijälle. Pääsääntöisesti Palvelun käyttäjillä on laaja käyttöoikeus tietoaineistoihin Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin ehtojen mukaisesti.

  Tietoaineistoja saa vapaasti kopioida, levittää, näyttää ja esittää sekä käyttää aineistoja osana muuta teosta. Tietoaineistoja voi käyttää sekä ei-kaupallisiin että kaupallisiin tarkoituksiin. Ehtona käytölle on, että tietoaineiston tekijä on ilmoitettava. Tietotoaineiston tekijän pyynnöstä tämä viittaus on poistettava. Tietoaineiston tekijä on kerrottu kunkin tietoaineiston kohdalla. Tietoaineiston tekijää ei saa ilmoittaa siten, että ilmoitus viittaisi tietoaineiston tekijän tai Palvelun tukevan tietoaineiston käyttäjää tai tietoaineiston käyttötapaa.

  Sovellusgalleria

  Myöhemmin sivustolle lisättävässä Sovellusgalleriassa esitellyt sovellukset eivät ole Lahden kaupungin tekemiä ja niiden tekijänoikeudet kuuluvat sovellusten tekijöille. Creative Commons 4.0 -lisenssi ei koske sovelluksia, eikä niitä ole lupa vapaasti kopioida, levittää, muokata tai yhdistellä, ellei erikseen sovelluksen kohdalla ole toisin mainittu tai sovelluksen tekijä muutoin ole tähän antanut lupaa.

  Vastuuvapaus

  Palvelu sisältää sekä julkisyhteisöjen tuottamia tietoaineistoja ja niiden metatietoja. Palvelun tarjoajat eivät vastaa Palvelussa olevien tietojen oikeellisuudesta. Palvelun käyttäjä käyttää Palvelussa olevia tietoaineistoja omalla vastuullaan. Palvelun tarjoajat eivät vastaa mistään välittömistä tai välillisistä vahingoista, jotka aiheutuvat tietoaineistojen käytöstä. Palvelun tuottajat eivät myöskään vastaa mistään vahingoista, jotka johtuvat Palvelun toimintakatkoksista.

  Tietoaineistoissa tai niiden metatiedoissa mahdollisesti olevista virheistä tai puutteista pyydetään ilmoittamaan ylläpidolle Asioi verkossa -kohdasta löytyvän palautelinkin kautta. Palvelun tarjoajat eivät vastaa Palvelun käyttäjien tai muiden kolmansien tahojen Palvelussa mahdollisesti tekemistä immateriaali- tai muiden oikeuksien loukkauksista. Epäillyistä oikeudenloukkauksista pyydetään kuitenkin ilmoittamaan ylläpidolle Asioi verkossa -kohdasta löytyvän palautelinkin kautta.

  Käyttöehtojen muuttaminen

  Palvelun tarjoajilla on oikeus yksipuolisesti muuttaa näitä käyttöehtoja. Muutokset tulevat voimaan, kun ne ovat Palvelussa näkyvillä. Käyttöehdoissa mainitaan päivämäärä, jolloin niitä on viimeksi muutettu.

  Muut ehdot

  Näihin käyttöehtoihin ja Palvelun käyttöön sovelletaan Suomen lakia. Mahdolliset erimielisyydet ratkaistaan Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa