Siirry suoraan sisältöön

Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasunto on vaihtoehto vuokra- tai omistusasumiselle. Asumisoikeusasunnossa on pysyvä oikeus asumiseen, mutta asuntoa ei voi lunastaa omaksi.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/AsuminenSite/PublishingImages/palvelut/asuminen/asumisoikeusasunnot/Asumisoikeustalo_sorvarinkatu28.jpg

​Asumisoikeusasuntoon pääsee tehtyään asumisoikeussopimuksen ja maksettuaan asumisoikeusmaksuna 15 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Lisäksi asumisen aikana maksetaan kuukausittain käyttövastiketta talon omistajalle.

Asumisoikeusasunnossa on pysyvä oikeus asumiseen, mutta asuntoa ei voi lunastaa omaksi. Asunnosta luopuessaan saa sijoittamansa asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Hakeminen

Asumisoikeusasunnon hakua varten tarvitaan järjestysnumero, jota haetaan Lahden kaupungin asuntotoimelta. Haku tehdään joko sähköisesti tai paperilomakkeella. Lahden kaupungilla ja Hollolan kunnalla on yhteinen hakujono.

Kunta antaa hakijoille järjestysnumeron hakemuksen jättöpäivän mukaan. Järjestysnumero ilmaisee hakijan aseman hakuaikana muiden samasta asunnosta kiinnostuneiden joukossa.

Hakijan tulee myös ilmoittautua sille talonomistajalle, jonka omistamasta talosta asuntoa haetaan sekä yksilöidä halutun asunnon ominaisuudet. Asumisoikeusasuntoa voi hakea usealta talonomistajalta, ja tarvittaessa hakija voi peruuttaa hakemuksensa tai muuttaa sitä. Näitä hakulomakkeita saa talonomistajien www-sivuilta.

Hakuedellytykset

  • Hakija on vähintään 18 vuoden ikäinen.
  • Hakija ei omista hakualueella kohtuullisen asumistason mukaista hänelle soveltuvaa asuntoa eikä hänellä ole riittävää varallisuutta tällaisen hankkimiseen.
  • Asumisoikeusasuntoihin on ohjeelliset varallisuusrajat. 

Lisätietoja omistajayhteisöiltä 

Asumisoikeusasunnot ovat kolmen eri omistajayhteisön hallinnassa. Lahdessa on 1944 asumisoikeusasuntoa ja Hollolassa 113. Lahden Jalkarantaan on rakenteilla 32 asuntoa.

Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy, Asokodit
Realia Asuntovuokraus, Vapaudenkatu 12-14 (sisäpiha), 15110 Lahti
puh. 010 228 4192

AVAIN Asumisoikeus Oy
Vuorikatu 35 B, 15110 Lahti
puh. 040 640 4801
myynti.lahti@avainyhtiot.fi

TA-Asumisoikeus Oy
Erkonkatu 9, 15110 Lahti
puh. 045 7734 3900
myynti.lahti@ta.fi 

Asuntotoimen yhteystiedot

Kiinteistösihteeri Anna-Kaisa Lehikoinen
p. 044 482 0863, asuntotoimi@lahti.fi