Siirry suoraan sisältöön

Terveydensuojelu

Terveydensuojeluvalvonnan tavoitteena on ehkäistä, vähentää ja poistaa elinympäristössä esiintyviä tekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa ihmisille terveyshaittaa.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/YmparistoterveysSite/PublishingImages/Terveydensuojelu.jpg

Terveydensuojelun tehtävät koskevat laajasti ihmisen elinympäristöjä ja niissä esiintyviä biologisia, fysikaalisia tai kemiallisia haittatekijöitä. Terveydensuojelusta säädetään terveydensuojelulailla.

Terveydensuojelun tehtävät

Tehtäviä ovat asuntojen ja muiden oleskelutilojen terveellisyyden valvonta (kuten sisäilman laatu, radon, melu ja vahinkoeläimet), ilmoituksenvaraisten huoneistojen valvonta (kuten julkiset kokoontumis- ja majoitushuoneistot, liikuntatilat, koulut, päiväkodit, vanhainkodit, uimahallit, uimarannat, kauneushoitolat, kuntosalit sekä solariumit), talous- ja uimaveden sekä uima-allasveden valvonta, hautaamisen terveydelliset kysymykset sekä yleisten alueiden, rakennusten ja suurten yleisötilaisuuksien terveydellisten olojen valvonta. Myös erityistilanteisiin varautuminen terveyshaittojen ehkäisemiseksi, selvittämiseksi ja poistamiseksi kuuluu terveydensuojelun keskeisiin tehtäviin.

Terveydensuojelu valvoo toimialansa lupa- ja ilmoitusvelvollisia toimijoita säännöllisesti. Säännöllinen valvonta on maksullista ja se on kuvattu valvontasuunnitelmassa. Tarvittaessa ympäristöterveys voi tehdä tarkastuksia ja ottaa näytteitä myös terveyshaittaepäilyjen perusteella.

 

Yhteystiedot:

Ympäristöterveyden päivystysnumero arkisin klo 9.00 – 11.30, p. 03 733 4577, terveydensuojelu@lahti.fi