Hyppää sisältöön

Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti avaa tänä vuonna Euroopan vihreän viikon

  Lahti järjestää Euroopan vihreän viikon (EU Green Week) avajaistilaisuuden 31.5.2021. Kaikille avoin virtuaalitapahtuma valottaa erityisesti Euroopan vesien, maaperän ja ilmanlaadun tilaa. Lisäksi tilaisuudessa keskustellaan kansalaistieteen merkityksestä.

Puhujina virallisessa avajaistapahtumassa ovat muiden muassa EU:n ympäristöstä, valtameristä ja kalastusasioista vastaava komissaari Virginijus Sinkevičius, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ja Eurooppalaisen kansalaistieteen järjestön (ECSA) puheenjohtaja Susanne Hecker.

– Osana Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa Euroopan komissio on asettanut tavoitteekseen täydellisen saasteettomuuden. Asukkaiden osallistuminen lähiympäristön käyttömahdollisuuksien lisäämiseen ja luonnonsuojeluun ovat keskeisiä asioita toivuttaessa pandemian jälkeisestä ajasta. Kulunut vuosi on osoittanut kouriintuntuvalla tavalla lähiympäristön tärkeän merkityksen ihmisten hyvinvoinnille, kertoo ympäristöpääkaupunkihankkeen ohjelmajohtaja Saara Vauramo.

Kansalaistieteen näkökulmasta avajaistapahtumassa pohditaan sitä, miten asukkailta, yhteisöiltä, yrityksiltä, yhdistyksiltä ja yrityksiltä syntyvää tietoa voitaisiin hyödyntää yhä enemmän ympäristötieteellisessä tutkimuksessa. Tapahtuma tarjoaa paitsi mahdollisuudet verkostoitua, se ottaa myös vahvasti kantaa koko maapalloa ja sen väestöä koskettavaan ongelmiin. Päivän aikana keskustellaan siitä, kuinka voimme tehdä yhdessä työtä edistääksemme nollapäästöjen ja myrkyttömän ympäristön tavoitteita.

– Euroopan ympäristön tila on merkittävästi parantunut viimeisten vuosikymmenten aikana, mutta tänä päivänä suurimmat kysymykset liittyvät kulutuksen kautta tuleviin välillisiin ympäristövaikutuksiin, jotka kohdentuvat koko maailmaan. Euroopan edelläkävijyys on vastuunottoa lähiympäristöä paljon laajemmasta kokonaisuudesta, Vauramo toteaa.

Avajaistilaisuuden lopussa lahtelaiset ja lappeenrantalaiset nuoret pohtivat virtuaalisen leiritulen äärellä päivän aikana kuultuja puheenvuoroja. Englanninkielinen tapahtuma toteutetaan virtuaalisen alustan kautta ja se on kaikille osallistujille avoin sekä maksuton.

Vihreän viikon teemana EU:n nollapäästötavoite

Euroopan vihreä viikko on Euroopan komission ympäristöosaston vuosittainen suurtapahtuma, joka kokoaa yhteen ympäristöalan asiantuntijat, päättäjät ja opiskelijat ympäri Euroopan. Perinteisesti Brysselissä järjestetty konferenssi pidetään koronapandemian vuoksi virtuaalisesti 1.–4.6.2021.

Lahden järjestämä avajaistapahtuma käynnistää Euroopan vihreän viikon, joka on omistettu tänä vuonna EU:n nollapäästötavoitteelle. Viikon aikana tarkastellaan myös Euroopan vihreän kehityksen ohjelman muita merkittäviä aloitteita, kuten ilmastoaloitteita, tulevaa kemikaaleja koskevaa strategiaa sekä energian, teollisuuden, liikkuvuuden, maatalouden, kalastuksen, terveyden ja biologisen monimuotoisuuden alojen aloitteita.

 

Lisätietoja

Saara Vauramo
ohjelmajohtaja
Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
p. 044 716 1585
saara.vauramo@lahti.fi

greenlahti.fi/en/greenweek