Hyppää sisältöön

Hevosharrastajalle Lahti on ihanteellinen paikka asua

Minna Pekonen palasi kymmenen vuotta sitten syntymäkotiinsa Hokkaran kylään entisen Nastolan puolelle. Syinä olivat maaseuturakkaus ja omat ravihevoset. Lahdesta on myös lyhyt matka Etelä-Suomen ravikeskuksiin.
Minna Pekonen asuu Nastolassa Hokkaran kylässä

Vuoden 2016 kuntaliitoksen myötä Lahti sai Nastolasta maaseutumaisemaa, josta on lyhyt matka keskuksiin. Pekonenkin asui parikymmentä vuotta seitsemän kilometrin päässä Villähteellä, joka on yksi entisen Nastolan vireistä taajamista.

Vanhempien perustama pientila veti takaisin, kun veli luopui siitä. Kymmenen vuotta Pekonen on hoitanut tilalla hevosia, joita nyt on kolme lämminveristä ravuria. Lehmiä, sikoja tai kanoja siirtokarjalaisille perustetussa kylässä ei enää ole, mutta myös naapurissa on hevostila ja viljelyksessä olevia peltoja.

– Tykkään olla ja elää maalla ja toivon, että kylä pysyy maaseutumaisena, vaikka saimmekin katuvalot kilometrin päähän. Tieyhteydet ovat hyvät, eivätkä Lahden keskustan ja Villähteen palvelut ole kaukana. Nykyään myös tietoliikenneyhteydet toimivat.

Pekosen työpaikka on 16 kilometrin päässä Lahden matkakeskuksen vieressä, jonne ajaa kotoa alle puolessa tunnissa. Jo ennen korona-aikaa tietotekniikkasuunnittelija teki töitä osittain etänä. Hän arvostaa mahdollisuutta, joka takaa enemmän harjoitus- ja hoitoaikaa hevosten kanssa.

– On mukava, ettei tarvitse lähteä aamulla kiireessä vaan voin hoitaa hevoset laitumelle ja vilkaista muutaman kerran päivässä ikkunasta, että niillä on kaikki kunnossa. Myös päästöjä tulee vähemmän, kun en joka päivä aja toimistolle.

Lassi Häkkinen
Minnalla on kotitilallaan kolme lämminveristä ravuria

Hevoset Amalia, Samuli ja Lyyti tulevat ystävällisesti tervehtimään ja vahvistavat hoitajansa sanat. Oman laituminen lisäksi ne pääsevät kylälle treenaamaan. Pekonen kiittää yhteisöä, jossa hän pystyy ostamaan rehut pääosin kylältä ja saa lähitiloilta apua omissa töissään.

– Naapuritalli mahdollistaa sen, että pääsen harjoittelemaan. Silloin joudun menemään hevosten kanssa tielle, mutta paikalliset huomioivat hevoset hienosti ajamalla varovasti.

Useimmat Etelä-Suomen raviradat osuvat kartalla 150 kilometrin sisään. Samuli-hevosen kanssa Pekonen on kiertänyt viime aikoina Kouvolassa, Helsingissä, Lappeenrannassa ja tietenkin Lahden Jokimaalla. Tuloksena on yksi voitettu lähtö ja muutamia muita palkintosijoja.

– Jokimaan ravikeskus on aivan huippupaikka, siellä pääsee myös harjoittelemaan kunnon radoilla. Hevosharrastajan on Lahdessa hyvä olla!

Vaikka Minna Pekonen viihtyy suuren osan ajastaan kotona, hänelle on tärkeää päästä toisenkin harrastuksen vuoksi sujuvasti liikkeelle. Normaaliaikoina hän kiertää lavatansseissa talvisin Lahden Pesäkalliolla ja kesäisin mm. naapurikunnissa Orimattilassa, Hämeenlinnan Tuuloksessa ja Asikkalan Vesivehmaalla.

Teksti: Ina Ruokolainen

Miksi Lahdessa viihdytään? Tutustu lahtelaisten tarinoihin!

Aihealueet