Hyppää sisältöön

Jokainen päivä ja vuodenaika sopii ulkoiluun

Muusikko Miikka Kallio on keksinyt itselleen ulkoliikuntalajin jokaiselle vuodenajalle. Suomen Ladun ulkoilulähettiläänä hän jakaa luonnossa liikkumisen riemua mahdollisimman monille.

Kallion lajikirjo on jo lapsesta lähtien ollut laaja. Sisätyö muusikkona on kuitenkin vahvistanut tarvetta päästä sisähallien sijasta ulos. Kallio työskentelee Lahden seurakuntien nuorisomuusikkona ja keikkamuusikkona

– Teen työtä äänen kanssa ja tapaan normaalioloissa paljon ihmisiä. Kaipaan luontoon ja hiljaisuuteen.

Aluksi Kallio löysi hiihdon, jota hänen on helppo harrastaa lähes kotiovelta Jalkarannasta. Keväällä ja kesällä hän alkoi ajaa maantiepyörällä Lahdessa ja ympäristössä.

Kun tuli tarve löytää laji syksyn rapakelien ja lumitalven väliin, Kallio päätti kokeilla retkiluistelua. Esteeksi tosin oli muodostua ”ei koskaan jäälle yksin” -ajatus, sillä Kallio ei ole joukkuelaji-ihminen. Mukaan retkiluisteluseuraan tai retkille ei pääse ilman turvallisuuskoulutusta.

– Ymmärsin pian, ettei jäälle kannata mennä yksin. Huomasin myös, että letkassa pidetään sopivat turvavälit jään pettämisen varalta. Yhdistelmä yksilö- ja ryhmäjuttua ei ollut minulle liian sosiaalista.

Kallion mukaan Lahti on retkiluistelijoille yksi maan parhaista paikoista, sillä alueella on paljon eri aikaan jäätyviä järviä ja osaavia vetäjiä. Neitseellisillä jäillä kiitäjille on luvassa elämyksiä, joita ei maalta aavista.

– En ole missään nähnyt niin paljon luonnoneläimiä kuten kettuja ja saukkoja kuin jään reunalla. Sama vapauden tunne tulee vastaan kesällä suppaillessa tai meloessa, kun liikkujasta ei lähde eläimiä pelottavaa ääntä.

Löytöretkeily kuvaa päivä päivältä paremmin Kallion ulkoilua. Keväällä ja syksyllä voi meloa jäiden seassa. Salpausselän lumiset maastoliikuntapolut vetävät miehen maastoon metsäsuksilla ja läskipyörällä. Jos väylää ei ole valaistu, voi lähteä lenkille otsalampun kanssa.

– Jokainen laji on löytynyt oikeastaan niin, että on pitänyt keksiä jotain edellisen tilalle. Ei ole vielä tullut vastaan päivää, jolloin en ole voinut ulkoilla.

Suomen Ladun ulkoilulähettilääksi Miikka Kallio haki, kun oma lajikirjo alkoi olla niin laaja, että hän pääsi esittelemään muillekin elämyksellisiä paikkoja. Hän halusi myös olla mukana Lahden ympäristöpääkaupunkivuodessa.

Ulkoilulähettiläät tukevat Suomen Ladun toimintaa jakamalla ulkoiluelämyksiään sosiaalisessa mediassa, ennen kaikkea Instagramissa. Kallion tililtä pääsee katsomaan mm. jäästä pelastautumisen harjoitusta.

 

Teksti Ina Ruokolainen
Kuva Juha-Pekka Huotari

Lue uusin Kaupunkilainen verkossa