Hyppää sisältöön

Kauppakeskusnuorisotyö Lahdessa täyttää kymmenen vuotta

Reilu kymmenen vuotta sitten Lahti nousi otsikoihin poikkeavista tavoista häätää kauppakeskuksesta nuoria: käyttöön otettiin mm. klassinen musiikki keskusradioon sekä suosituimmissa kokoontumispaikoissa soitettavat korkeat taajuudet, joita vain nuorempi väestö pystyi kuulemaan. Lahden kaupungin nuorisopalvelut päätti reagoida asiaan päinvastaisella tyylillä ja perustaa kauppakeskukseen nuorille tarkoitetun oman tilan, jonne nuoret olivat tervetulleita viettämään aikaa. Tämä lähestymistapa todettiin välittömästi toimivammaksi ja se palveli nuorten ja kauppakeskuksen johdon lisäksi myös kauppakeskuksen muita asiakkaita.

Nuortentila Tripla perustettiin kauppakeskus Trioon syyskuussa 2011. Lahti toimi tämän nuorisotyön muodon uranuurtajana, myöhemmin nuorisotilat kauppakeskuksissa ovat yleistyneet ja nykyisin niitä löytyy valtakunnan tasolla useasta kaupungista. Kauppakeskusnuorisotyö Lahdessa on vakiinnuttanut hyvin asemansa tarpeellisena matalan kynnyksen kohtaamispaikkana, joka pystyy nopeasti ja joustavasti reagoimaan kaupungin nuorison ajassa muuttuviin tarpeisiin sekä ilmiöihin.

Tripla on suunnattu 13­­­­­­­­–25-vuotiaille nuorille, aukioloaikoina paikalla on aina tavattavissa nuorisotyön ammattilaisia. Eri taustoista tulevat nuoret saapuivat Triplaan aluksi lähinnä kohtaamaan toisia nuoria, mutta vuosien varrella kasvavassa määrin on havaittu voimakas tarve nuoren kohtaamiseen luotettavan aikuisen kanssa. Triplasta on muodostunut ohjaus-, neuvonta- ja keskustelupaikka, jonne nuori voi tulla kysymään neuvoa pienten ja isojen kysymysten äärellä sekä käsittelemään arjen iloja ja suruja turvallisessa ympäristössä. Työntekijät muodostavat pienen, moniammatillisen yhteisön, jonka työnkuvaan kuuluu paikalla tapahtuvan keskustelun lisäksi myös ohjaukset erilaisten palveluiden piiriin. Työmuodon onnistunutta toimintaa tukee kiinteä ja hyvä yhteistyö kauppakeskuksen johdon sekä järjestyksenvalvonnan kanssa.

Triplan perustamisesta alkaen tilassa toiminut nuorisonohjaaja Sari Immonen kertoo työn olevan vaativaa, mutta antoisaa: ”Kauppakeskusnuorisotyö on aitiopaikka nuorten elämään. Toimintaympäristö on hektinen ja työn luonne voi useinkin olla haastavaa. Työroolissa on alati läsnä ohjaajuuden rinnalla myös kasvattajuus. Olemme etuoikeutettuja, koska saamme kulkea niin monen nuoren elämässä mukana lyhyemmän tai pidemmän matkan.”
Triplan neljänä arkipäivänä tapahtuvaa toimintaa ei ole tarvinnut mainostaa, kävijät ovat aina löytäneet paikalle. Triplassa on kymmenen vuoden aikana ollut lähes 150 000 käyntikertaa.

Tripla juhlii syntymäpäiviään viikolla 36 kohtaamisten ja toiminnan merkeissä. Tilassa on mahdollisuus tutustua Triplan historiaan sekä päästä vaikuttamaan sen tulevaisuuteen. Nuorille on luvassa mm. arvontoja, yllätyksiä ja pientä tarjoilua.

 

Lisätiedot:
Sari Immonen
p. 050 559 4116
sari.immonen@lahti.fi

Tea Saraskari
p. 044 416 4996
tea.saraskari@lahti.fi

 

Nuortentila Tripla