Hyppää sisältöön

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Lahdessa ei ole tilaa vihapuheelle

Kaupunginjohtaja Timonen kannustaa kaikkia lahtelaisia erityiseen huomaavaisuuteen sosiaalisissa kohtaamisissa. Sota Ukrainassa on järkyttävä ja tuomittava, mutta sen aiheuttamia tunteita ei saa kanavoida negatiivisesti muihin ihmisiin.

Suomessa asuvat venäläistaustaiset ja venäjää äidinkielenään puhuvat ihmiset ovat kertoneet kohdanneensa vihapuhetta ja ennakkoluuloja Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen muistuttaa, että venäläiset ja venäläistaustaiset ihmiset eivät ole osallisia eivätkä syyllisiä maailman tapahtumiin.

–  Jokaisen tehtävä on puuttua tilanteeseen, jossa huomaa epäasiallista puhetta tai käytöstä. Huolehditaan yhdessä siitä, että emme puolin emmekä toisin lähde arvostelun tai kiusaamisen polulle, vaan kunnioitamme toisiamme.

Prosentti lahtelaisista puhuu äidinkielenään venäjää. Lahdessa asuu reilusti yli tuhat venäläistä ja vajaat sata ukrainalaista maahanmuuttajaa.

– Kaupungissamme asuu ihmisiä ja perheitä, joiden läheisiä voi olla kriisin osapuolina olevilla alueilla tai he ovat syntyneet siellä.

Apu Ukrainaan yhteistyössä viranomaisten kanssa

Lahdessa on hyvä valmius ottaa vastaan sotaa pakenevia ukrainalaisia, osoittaa heille majoitustilat ja turvata heidän hyvinvointinsa. Suomessa yhteiskunta ei ole uhattuna ja arki toimii normaalisti.

Ukrainan kriisitilanne aiheuttaa paljon huolta ja epävarmuutta. Käytettävissä on monipuolisesti tukea. Myös tapoja auttaa on useita. Luotettavimmin apu menee perille, kun toimii yhteistyössä viranomaisten ja avustusjärjestöjen kanssa.

– Ukrainan sodan vaikutukset ovat pitkäaikaisia ja laaja-alaisia, riippumatta siitä miten tilanne etenee.  Sota painaa mieliä ja useat meistä tuntevat nyt surua ja ahdistusta.  Vastakkainasettelujen sijasta tarvitsemme läheisyyttä ja yhdessäoloa.

Päijät-Soten sivuilla on kootusti tietoa, mitä tukea Lahdessa ja Päijät-Hämeessä on tarjolla.

Käännös venäjäksi

Aihealueet