Hyppää sisältöön

“Kivaa kesäduunia!” – nuoret työllistyvät kesällä yrittäjinä

Kesäyrittäjyys tarjoaa lahtelaisille nuorille kesätyövaihtoehdon, jossa he pääsevät toteuttamaan ideoitaan, soveltamaan osaamistaan ja kokeilemaan yrittäjyyttä. Nuorten kesäyrittäjyyttä toteuttaa Lahden kaupunki yhteistyössä Lahden 4H-yhdistyksen kanssa.
Kesäyrittäjä Topi Sipari maalaa aitaa

Alkuvuodesta 2020 Topi Sipari huomasi Duunitorilla ilmoituksen kesäyrittäjyydestä, johon saisi 300 euron tuen kesäyrittäjäsetelinä Lahden kaupungilta.

– Miksi et hakisi, vanhemmat rohkaisivat tuolloin 15-vuotiasta Topia.

Topi osallistui Lahden 4H-yhdistyksen järjestämään info-tilaisuuteen kesäyrittäjyydestä, innostui ideasta ja haki mukaan. Seuraavaksi hän osallistui yhdistyksen kesäyrittäjäkoulutukseen. Hän teki toimintasuunnitelman kesäyritykselleen.

– Minua kiehtoivat ulkona tehtävät askareet ja palvelutyö, Topi kertoo yritysideastaan. Hänen kesäyrityksensä nimeksi tuli Topin ulko- ja kotityöt.

Lahden 4H-yhdistyksen yritysohjaaja auttoi Topia kesäyrittäjyyteen liittyvissä järjestelyissä.

– Ohjaaja oli aina helposti tavoitettavissa vastaamaan kysymyksiin, Topi vakuuttaa.

Kesän alussa Topi sai kesäyrittäjäsetelin ensimmäiset 200 euroa starttirahana tarvittaviin hankintoihin. Viimeiset 100 euroa ilmestyi Topin pankkitilille raportoinnin jälkeen alkusyksystä.

Kesäyrittäjyys antaa mahdollisuuden kokeilla

Kesäyrittäjyys osoittautui niin antoisaksi, että Topi jatkaa yrittäjänä jo toista kesää. Tänä kesänä Topi tarjoaa myös lastenhoitoa mukaan lukien lasten juhlien järjestämistä. Siinä hän pääsisi hyödyntämään osaamistaan, jota hän on hankkinut ammattiopinnoissaan nuoriso- ja yhteisöohjaajakoulutuksessa Koulutuskeskus Salpauksessa.

– Kesäyrittäjyys on hauskaa. Tämä on kivaa kesäduunia, jonka ehdoton plussa on se, että tässä ei ole kiveen hakattua työaikaa, ja töitä voi jaksottaa. Ei tarvitse tehdä töitä uupumukseen asti, ja töistä voi pitää taukoa.

– Töitä on riittänyt, kunhan jaksan markkinoida. Alkuun tein ilmaismainontaa ilmoituksilla. Sukulais- ja tuttavaverkosto on auttanut töiden saamisessa, samoin sosiaalinen media. Kun tekee hyvää työtä, puskaradio toimii. Markkinoinnin ansiosta olen saanut tälle kesälle ison tilauksen aidan maalauksessa.

– Kesäyrittäjyys antaa mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä ilman pelkoa epäonnistumisesta. Tässä voi testata sitä, mikä itselle toimii, ja sen takia kesäyrittäjyys on hieno juttu.

Yrittäjäkasvatus on Lahden 4H-yhdistyksen ydintoimintaa

– Yrittäjyys on vahvasti läsnä Lahden 4H-yhdistyksen toiminnassa, ja yhdistyksellämme on aina ollut aitoa yritysyhteistyötä, sanoo toiminnanjohtaja Petra Kerkkä.

– Mutta avainsanamme on yritteliäisyys, johon ohjaamme ja rohkaisemme kaikkia lapsia ja nuoria. Jos yrittäjyys ei sovi nuorelle, ohjaamme häntä työelämäkoulutuksella.

Lahden 4H-yhdistys on osa valtakunnallista sitoutumatonta 4H-nuorisojärjestöä, jonka periaate on lasten ja nuorten osaamisen kehittäminen itse tekemällä ja kokeilemalla. Järjestön jäsenyhdistykset järjestävät lapsille ja nuorille kerho-, kurssi- ja työtoimintaa sekä auttavat nuoria yritystoimintaan järjestön omalla 4H-yritysmallilla.

Lahden 4H-yhdistys on myös yksi Lahden suurimmista nuorten työllistäjistä ja tarjoaa työtä vuosittain lähes 100 nuorelle. Tänä kesänä yhdistys työllistää yritysyhteistyön kautta noin 50 alaikäistä nuorta, joista suurin osa on ”ysitöissä” eli peruskoulun 9. luokan aloittavien kesätöissä.

Lahden kaupungin nuorten kesäyrittäjyystoiminnassa Lahden 4H-yhdistys järjestää kesäyrittäjäkoulutukset ja ideointipajoja, hoitaa kesäyrittäjyyteen liittyvän viranomaistyön ja toimii nuorten kesäyrittäjien tukena yritystoiminnan arjessa. Toiminnassa ovat mukana myös Ohjaamo Lahti, Koulutuskeskus Salpaus ja Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy.

Teksti: Johanna Lemola
Kuva: Lassi Häkkinen

Lisätietoja

Lahden kaupungin työllisyyspalvelut
Palveluesimies Jasmina Lebnaoui, p. 044 716 1919

Lahden 4H-yhdistys ry
Toiminnanjohtaja Petra Kerkkä, p. 050 462 2511

 

4H-Kesäyrittäjätori