Hyppää sisältöön

Koronayhteistyöryhmä: Epidemiatilanne on vakava – monia julkisia tiloja esitetään suljettavaksi

Alueemme koronayhteistyöryhmä esittää monien julkisten tilojen sulkemista. Todennäköisesti suljemme kaupungin palveluita ja tiloja joulunpyhien jälkeen. Tiedotamme palveluista aluehallintoviraston päätöksen jälkeen.

Koronaan liittyvä sairaalahoidon tarve on kasvanut tasolle, joka vähentää muuta sairaanhoitoa oleellisesti. Koronatartuntojen määrä on alueellamme erittäin korkea. Omikronmuunnos nostaa tartuntamääriä voimakkaasti myös Suomessa.

Alueellamme on tällä hetkellä voimassa aluehallintoviraston päätös sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten rajoittamisesta 20 henkilöön. Joulukuun 27. päivästä lähtien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten henkilömäärä rajataan sisätiloissa 10 henkilöön ja ulkona 50 henkilöön. Koronayhteistyöryhmä suosittaa vastaavia henkilömääriä yksityistilaisuuksiin. Koronapassia käyttäviä matalan riskitason tilaisuuksia nämä määräykset ja suositukset eivät rajoita.

Vaikean epidemiatilanteen johdosta koronayhteistyöryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain pykälän 58 g mukaisia tilarajoituksia. Tämä tarkoittaa seuraavien tilojen sulkemista:

  • sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat, kylpylät, uimahallit
  • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Koronayhteistyöryhmä suosittaa, että uudet suositukset eivät koske alle 18-vuotiaita eikä lakisääteistä toimintaa. Päätös ei myöskään koske ammattiurheilemista.

Alueella on myös voimassa auki jääviä asiakas- ja yleisötiloja koskeva määräys. Näitä tiloja ovat esimerkiksi kaupat, urheilutilat, kirjastot, museot ja teatterit. Päätös velvoittaa tilojen käytöstä vastaavat toimijat vähentämään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä esimerkiksi rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista tai tekemällä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Vaihtoehtona rajoitustoimenpiteille tilan ylläpitäjä voi ottaa yli 16-vuotiaille käyttöön koronapassin. Määräys tilojen käytöstä koskee myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Koronayhteistyöryhmä seuraa epidemiatilanteen kehittymistä tiiviisti ja kokoontuu seuraavan kerran 29. joulukuuta arvioimaan alueen rokotus- ja epidemiatilannetta sekä mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä.

Koronatestaus jatkuu myös joulun aikana

Päijät-Soten drive-in-testaus on auki kaikkina viikonpäivinä myös joulun aikana. Ajanvaraus on ensisijaisesti omaolo.fi-palvelussa. Myös Päivystysavun 116117 numerosta voi varata ajan.

Kotitestiä voi käyttää terveydenhuollon koronatestien rinnalla etenkin, jos oireesi ovat lievät etkä kuulu vakavan koronataudin riskiryhmään.

 

Varmista loppuvuoden rokotusajat etukäteen

Aihealueet