Hyppää sisältöön

Lahden kaupungin urheilu- ja kulttuuritunnustukset 2021

Vuoden 2021 lahtelaisesta urheiluteosta palkittiin rallin junioreiden maailmanmestari Sami Pajari. Kulttuurialan tunnustuspalkinto myönnettiin mestarikansantanssija, koreografi Hannu Nipulille. Nuoret lahtelaiset kiipeilijä Hugo Talvisalmi ja taiteilija Suvi Haapaniemi palkittiin stipendein.

Kuntalaiset saivat jälleen ehdottaa, kenelle kaupungin myöntämät urheiluteko- ja kulttuurialan tunnustuspalkinnot heidän mielestään kuuluvat. Kolmatta kertaa sai ehdottaa myös vuoden nuorta lahtelaista urheilijaa ja kulttuurintekijää. 

Eri kategorioihin saatiin yhteensä reilut kolme sataa ehdotusta. Ehdotuksia sai antaa kaupungin verkkosivujen tai Lahti-Pisteen kautta. Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunta päätti palkittavista kokouksessaan 15.12.2021. 

Tunnustuspalkinnot jaetaan Lahden Joulukylässä ensi lauantaina 18.12. klo 11.00 koronatilanne huomioiden.  

Vuoden lahtelaisesta urheiluteosta palkittiin Sami Pajari 

Parikymppinen lahtelainen Sami Pajari teki suomalaista rallihistoriaa Katalonian MM-rallissa Espanjassa tänä vuonna lokakuussa. Pajarista tuli junioriluokka JWRC:n 20-vuotisen historian ensimmäinen suomalainen mestari ja samalla kilpaluokan kaikkien aikojen nuorin mestari.   

Vuonna 2018 hän on voittanut alle 18-vuotiaiden Suomen mestaruuden, 2019 aikuisten SM3-luokan tittelin ja viime vuonna 2020 juniorien JWRC-sarjan kolmostilan. Pajari edustaa Heinolan Urheiluautoilijoita. Parhaillaan Pajari suorittaa asepalvelustaan puolustusvoimien urheilukoulussa Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa.   

– Vuoden lahtelaisen urheiluteon valintakriteereitä ovat merkittävä menestys kilpailuissa kansallisesti ja kansainvälisesti tai muunlainen lahtelaista urheilukulttuuria myönteisesti edistävä ja uudistava toiminta, kertoo Lahden liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki.
– Urheilun puolella useimmiten palkitaan juuri kyseisenä vuonna tehdystä urheiluteosta, esimerkiksi merkittävästä voitosta tai saavutuksesta.

Viime vuosien palkitut ovat liikunta- ja urheiluseuratoiminnan selviytyminen koronakriisistä 2020 sekä karaten huipputuomari Pirkko Heinonen (2019) ja painija Arvi Savolainen (2018). Vuoden lahtelainen urheiluteko palkitaan nyt 15. kertaa.   

Kulttuurialan tunnustuspalkinto Hannu Nipulille 

– Hannu Nipuli on tehnyt merkittävän uran tanssijana, palkittuna koreografina sekä kansantanssitoiminnan kehittäjänä ja tuottajana, taustoittaa kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos.   

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat nimesi Nipulin Mestarikansantanssijaksi vuonna 2016. Samana vuonna Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus antoi Nipulille Vuoden Wäinö -tunnustuksen, joka myönnetään alalla toimivalle henkilölle taiteellisista tai pedagogisista ansioista, elämäntyöstä tai merkittävästä innovaatiosta alalla.   

Hannu Nipuli jäi eläkkeelle Nuorisoseurojen Hämeen aluetoimiston toiminnanjohtajan tehtävästä syksyllä 2021, mutta hän jatkaa työtään kansantanssin parissa. Taiteen edistämiskeskuksen tukemassa hankkeessa hän kokoaa yhteen julkaisuun vuosikymmenten varrella tehtyjä koreografioita musiikkeineen. Monitoimimies Nipuli tunnetaan myös monista kansantanssialan luottamustehtävistä sekä Mölkyn MM-kisapromoottorina.   

Kulttuurialan tunnustuspalkinto myönnetään ansioituneesta, uutta luovasta ja usein myös pitkäaikaisesta lahtelaisen kulttuurielämän hyväksi tehdystä työstä. Kulttuurialan tunnustuspalkinnossa kyse on usein elämäntyöpalkinnosta.   

Viime vuosien kulttuurialan palkitut ovat näyttelijä Ritva Sorvali (2020), muusikko ja näyttelijä Minja Koski (2019), käsikirjoittaja-ohjaaja Timo Taulo (2018).   

Vuoden nuori urheilija on kiipeilijä Hugo Talvisalmi 

15-vuotias lahtelainen kiipeilijä Hugo Talvisalmi voitti Pohjoismaiden mestaruuden boulder-kiipeilyssä Tanskassa. Suomen lupaavimpiin kiipeilijöihin kuuluva Talvisalmi on voittanut aiemmin nuorten sarjoissa neljä Suomen mestaruutta. Hugon seura on hollolainen Retkikunta Racing –seura. Hän opiskelee Kukkasen peruskoulussa.   

Boulderointi tarkoittaa matalilla seinillä tapahtuvaa vapaakiipeilyä, jossa ei käytetä köysiä. Kiipeilyalueen alla suojapatja, joka pehmentää alastuloa kiipeilijän pudotessa. Boulder-kiipeily on eriytynyt köysikiipeilyn harjoitteluun käytetystä kiipeilymuodosta omaksi lajikseen.  Laji vaatii voimaa, tekniikkaa ja kehonhallintaa.  

Stipendi myönnetään nuorelle Lahtea edustavalle urheilijalle tai ryhmälle valtakunnallisesta ja/tai kansainvälisestä menestyksestä. Huomionosoituksen tarkoituksena on kannustaa nuoria urheilijoita urallaan eteenpäin. 

Taiteilija Suvi Haapaniemi on vuoden nuori kulttuurintekijä 

Vuoden nuori kulttuurintekijä -stipendi myönnettiin taiteilija Suvi Haapaniemelle. Haapaniemi voitti taidekeskus Taarastin valtakunnallisen nuorten taiteilijoiden kilpailun tänä vuonna. Haapaniemen työskentelytapana toimivat öljyvärit kankaalle sekä keramiikka. Hän opiskelee Lahden yhteiskoulun lukiossa. 

Stipendi myönnetään nuorelle lahtelaiselle taiteilijalle tai työryhmälle mielenkiintoisesta ja taiteellisesti korkeatasoisesta toiminnasta kuluvana vuonna. Huomionosoituksen tarkoituksena on nostaa esiin nousevia lahtelaisia kykyjä. 

Viime vuoden 2020 nuoret lahtelaiset palkittavat olivat painonnostaja Jesse Nykänen ja muotoilija Kaisa Jäntti.  

Lisätiedot 

Lahden kaupunki
Liikunnan ja kulttuurin vastuualue,
liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki, p. 050 559 4145
kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos, p. 050 387 8792