Hyppää sisältöön

Lahden sote-keskusta esitetään myytäväksi LähiTapiolan kiinteistörahastolle

Lahden kaupunki on myymässä LähiTapiolan kiinteistörahastolle entisen kaupunginsairaalan, joka toimii nykyisin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sote-keskuksena. Kaupan arvo on noin 100 miljoonaa euroa. Kauppa ei sisällä tonttia, jonka kaupunki vuokraa ostajalle. Päävuokralaisena jatkaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä. Alueen asukkaille sote-keskuksen palvelut jatkuvat ennallaan.

Lahden kaupungin omistuksessa olevan Lahden sote-keskuksen kaupasta päätetään Lahden kaupungin konserni- ja tilajaostossa 20. kesäkuuta. Ehdollinen kauppasopimus allekirjoitetaan päätöksenteon jälkeen ja lopullisesti kauppa astuu voimaan elokuun alussa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja Päijät-Hämeen hyvinvointialue käsittelevät vuokrasopimuksia kokouksissaan seuraavalla viikolla.

– Olemme todella iloisia kaupasta, koska löysimme kotimaisen ja luotettavan uuden omistajan, LähiTapiolan yhteiskuntakiinteistöihin sijoittavan rahaston. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä jatkaa vuokralaisena tiloissa ja palvelut alueen kuntalaisille jatkuvat keskeytyksettä, kuvailee kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

LähiTapiola Yhteiskuntakiinteistöt Suomi Ky sijoittaa yhteiskunnallista käyttötarkoitusta palveleviin suomalaisiin kiinteistöihin ja rakennuksiin. Rahaston sijoittajia ovat Keva, Valtion Eläkerahasto (VER), Eläkekassa Verso ja Kirkon eläkerahasto (KER). Sen ydintoiminta on kiinteistöjen ja vuokralaisasiakkaiden huolenpidossa. Rahaston hallinnointiyhtiö on LähiTapiola Vaihtoehtorahastot Oy.

Toteutuessaan kaupan arvo on noin 100 miljoonaa euroa. Hinta on määritelty kuntalain mukaisella neuvottelumenettelyllä, jossa lopullinen hinta perustuu osapuolten välisiin neuvotteluihin sekä puolueettomiin auktorisoituihin kiinteistöarvioihin.

Lahden toimitilajohtaja Jouni Arola kertoo, että hyvinvointialueen muodostamisen jälkeen kaupungin omistukseen on jäämässä hyvinvointialueelle vuokrattavia kiinteistöjä.

– Kiinteistösijoittaminen ei ole kaupungin ydintoimintaa. Olen tyytyväinen neuvottelun lopputulokseen, Arola toteaa.

Tilakeskus vastaa Lahden kaupungin omistamasta toimitilakannasta, sen teknisestä kunnosta ja arvosta, tuottavuudesta, tehokkaasta käytöstä ja kehittämisestä.

Kaupan kohteena oleva Lahden sote-keskus on useammasta rakennuksesta koostuva noin 30 000 m² suuruinen kokonaisuus, johon toteutettiin laaja perusparannus vuosien 2017–2019 aikana. Sote-keskus sijaitsee Lahden keskustassa, ja palvelee Päijät-Hämeen hyvinvointialueella 200 000 suomalaista tarjoamalla terveydenhuollon palveluja kuten avosairaanhoitoa, opiskelijoiden ja suun terveydenhuoltoa sekä mielenterveys- ja päihdepalveluja.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä toimii keskuksen päävuokralaisena vuoden 2022 loppuun saakka, minkä jälkeen vuokrasopimus siirtyy Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle sote-uudistuksen myötä.