Hyppää sisältöön

Lahden uimarantojen vesi on lämmintä ja hyvälaatuista – Ankkurin Rantapuiston ja Mukkulan Kartanonpuiston uimarannoilla vähäisiä määriä sinilevää

Lahden uimarantojen uimavedet ovat hyvälaatuisia, mutta uimarannoilla on jo havaittu sinilevää. Ankkurin Rantapuiston ja Mukkulan Kartanonpuiston uimarannoilla sinilevän määrä on vähäinen. Uimarannoilla tulee noudattaa uimarannan sääntöjä.
Möysän uimaranta

Lahden kaupungin uimarantojen tarkastukset on suoritettu sekä uimavesinäytteet on haettu 25. kesäkuuta kaikilta virallisilta uimarannoilta. Vesinäytteiden mikrobiologinen laatu oli hyvä kaikilla virallisilla uimarannoilla. Uimavesien lämpötilat vaihtelivat 20,5–22,1 asteen välillä.

Näytekierroksella uimarannoilla ei havaittu sinilevää, mutta 27. kesäkuuta Ankkurin Rantapuiston ja Mukkulan Kartanonpuiston uimarannoille tehdyn erillisen käynnin seurauksena kyseisillä rannoilla havaittiin vähäisiä määriä sinilevää. Ankkurin Rantapuiston ja Mukkulan Kartanonpuiston uimarantojen ilmoitustaululle on laitettu yleinen tiedote sinilevähavainnosta. Uimavesien näytetulokset löytyvät uimarantojen ilmoitustaululta ja kaupungin verkkosivuilta.

Seuraava näytteenottokierros on 16. heinäkuuta. Tällöin otetaan näytteet kaikilta virallisilta uimarannoilta. Uimarantaluettelo on nähtävissä kaupungin verkkosivuilla.

Tarkkaile sinilevän määrää

Runsas sinilevän määrä näkyy vihreinä lauttamaisina sinileväesiintyminä tai selkeästi vihreäksi värjäytyneenä vetenä. Sinilevän määrä vaihtelee muun muassa sääolosuhteiden mukaan, jolloin sinilevätilanne uimarannalla voi muuttua nopeastikin.

Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä aiheuta oireita uimareilla. Suihkussa käyminen uimisen jälkeen on kuitenkin suositeltavaa. Jos uimavedessä on runsaasti sinilevää, uimista on syytä välttää. Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta.

Lisätietoja sinilevästä ja uimarannoista Lahden kaupungin verkkosivuilta.

Noudata uimarantojen sääntöjä

Uimarantojen sääntöjen noudattaminen on tärkeää viihtyvyyden kannalta.

  • Lemmikkieläinten tuominen yleisille uimaranta-alueille on kielletty
  • Leiriytyminen, kalastaminen ja telttailu eivät ole sallittua uimarannoilla
  • Lintujen ruokinta ei ole sallittua uimarannoilla
  • Rantojen puhtaanapidon ja viihtyvyyden kannalta on tärkeää, että roskia ei jätetä maahan

Uimarannan kunnossapitoon liittyvissä epäkohdissa voi olla yhteydessä uimarannan ylläpitäjään, jonka tiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta ja kaupungin verkkosivuilta. Lahden kaupungin uimarantojen vedenlaatuun liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Lahden ympäristöterveyteen.

Lahden Ympäristöterveys
päivystysnumero ti–to klo 9–10
p. 03 733 4577