Hyppää sisältöön

Lahden uimarantojen vesi on lämmintä ja hyvälaatuista

Lahden uimarantojen uimavedet ovat hyvälaatuisia, mutta uimarannoilla on jo havaittu vähäisiä määriä sinilevää. Uimarannoilla tulee noudattaa uimarannan sääntöjä.
Kaksi lasta kahlaa uimarannalla aurinkoisena päivänä.

Lahden kaupungin uimarantojen ensimmäiset uimavesinäytteet on haettu 8.6. yleisiltä uimarannoilta eli niin sanotuilta EU-uimarannoilta. Vesinäytteiden mikrobiologinen laatu oli hyvä kaikilla rannoilla. Uimavesien lämpötilat vaihtelivat 19–21,7 asteen välillä, ja rannoilla havaittiin vähäisiä määriä sinilevää. Näytetulokset löytyvät uimarantojen ilmoitustaululta ja kaupungin verkkosivuilta.

Möysän ja Hevosniemen uimarannoilla on havaittu erittäin runsaasti siitepölyä, joka kasaantuu rantakaislikkoon. Siitepölyn massaesiintymä voi aiheuttaa rannalla epämiellyttävää hajua.

Seuraava näytteenottokierros on 29.6. Tällöin otetaan näytteet kaikilta virallisilta uimarannoilta. Uimarantaluettelo on nähtävissä kaupungin verkkosivuilla.

Tarkkaile sinilevän määrää

Vähäinen määrä sinilevää on havaittavissa pieninä vihreinä hippuina uimavedessä. Runsas sinilevän määrä näkyy vihreinä lauttamaisina sinileväesiintyminä tai selkeästi vihreäksi värjäytyneenä vetenä. Sinilevän määrä vaihtelee muun muassa sääolosuhteiden mukaan, jolloin sinilevätilanne uimarannalla voi muuttua nopeastikin.

Vähäinen sinilevän määrä ei yleensä aiheuta oireita uimareilla. Suihkussa käyminen uimisen jälkeen on kuitenkin suositeltavaa. Jos uimavedessä on runsaasti sinilevää, uimista on syytä välttää. Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta.

Uimarantojen sääntöjen noudattaminen on tärkeää viihtyvyyden kannalta

  • Lemmikkieläinten tuominen yleisille uimaranta-alueille on kielletty
  • Leiriytyminen ja telttailu eivät ole sallittua uimarannoilla
  • Lintujen ruokinta ei ole sallittua uimarannoille
  • Rantojen puhtaanapidon ja viihtyvyyden kannalta on tärkeää, että roskia ei jätetä maahan

Uimarannan kunnossapitoon liittyvissä epäkohdissa voi olla yhteydessä uimarannan ylläpitäjään, jonka tiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta ja kaupungin verkkosivuilta. Lahden kaupungin uimarantojen vedenlaatuun liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Lahden ympäristöterveyteen.

Lisätietoja sinilevästä ja uimarannoista

Lisätietoja

Lahden Ympäristöterveys

03 733 4577

Päivystysnumero arkisin klo 9.00–11.30