Hyppää sisältöön

Lahden uimarantojen vesi on virkistävää ja hyvälaatuista 

Lahden uimarantojen uimavedet ovat hyvälaatuisia, mutta uimarannoilla on havaittu siitepölyä ja vähäisiä määriä sinilevää. Rantojen puhtaanapitämiseksi valkoposkihanhia hätistellään pois uimaranta-alueilta.

Lahden kaupungin uimarantojen tarkastukset on suoritettu sekä ensimmäiset uimavesinäytteet on haettu 7.6. yleisiltä uimarannoilta eli niin sanotuilta EU-uimarannoilta. Vesinäytteiden mikrobiologinen laatu oli hyvä kaikilla rannoilla.

Monilla uimarannoilla havaittiin jo vähäisiä määriä sinilevää. Rannoilla on havaittu myös paljon siitepölyä, joka kasaantuu rantakaislikkoon. Siitepölyn massaesiintymä voi aiheuttaa rannalla epämiellyttävää hajua. Uimavesien lämpötilat vaihtelivat 16,5–20,1 asteen välillä.

Näytetulokset löytyvät uimarantojen ilmoitustaululta ja uimarantojen verkkosivuilta. Seuraava näytteenottokierros on 21.6. Tällöin otetaan näytteet kaikilta virallisilta uimarannoilta.

Tarkkaile sinilevän määrää

Runsas sinilevän määrä näkyy vihreinä lauttamaisina sinileväesiintyminä tai selkeästi vihreäksi värjäytyneenä vetenä. Sinilevän määrä vaihtelee muun muassa sääolosuhteiden mukaan, jolloin sinilevätilanne uimarannalla voi muuttua nopeastikin.

Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä aiheuta oireita uimareilla. Suihkussa käyminen uimisen jälkeen on kuitenkin suositeltavaa. Jos uimavedessä on runsaasti sinilevää, uimista on syytä välttää. Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta.

Hanhipartio hätistelee valkoposkihanhia uimarannoilta

Mukkulan Kartanonpuiston ja Ankkurin Rantapuiston uimarannoilla tehdään luvanvaraista valkoposkihanhien hätistelyä droneilla. Hanhipartiolaiset hätistelevät hanhia myös kävelemällä rauhallisesti hanhia kohti. Hätistelyä tehdään, jotta uimaranta-alueet pysyvät puhtaina. Hätistelyä suorittavat työntekijät kantavat sinisiä Hanhipartio-tekstillä varustettuja liivejä.

Uimarantojen sääntöjen noudattaminen on tärkeää viihtyvyyden kannalta

  • Lemmikkieläinten tuominen yleisille uimaranta-alueille on kielletty
  • Leiriytyminen, kalastaminen ja telttailu eivät ole sallittua uimarannoilla
  • Lintujen ruokinta ei ole sallittua uimarannoilla
  • Rantojen puhtaanapidon ja viihtyvyyden kannalta on tärkeää, että roskia ei jätetä maahan

Uimarannan kunnossapitoon liittyvissä epäkohdissa voi olla yhteydessä uimarannan ylläpitäjään, jonka tiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta ja uimarantojen verkkosivuilta.

Lahden kaupungin uimarantojen vedenlaatuun liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Lahden ympäristöterveyteen.

Lisätietoja

Lahden Ympäristöterveys
03 733 4577
Päivystysnumero arkisin klo 9.00–11.30

Lisätietoa Lahden kaupungin uimarannoista

Aihealueet