Hyppää sisältöön

Lahdessa kerätään taas teiden kuntotietoa mobiilipelillä – tällä kertaa pyöräillen

Lahden kaupunki joukkoistaa pyöräteiden kuntokartoituksen Crowdsorsa-mobiilipelin avulla. Paikalliset pyöräilijät voivat tienata rahaa videoimalla kuntotietoa kevyen liikenteen väyliltä.

Kartoitustapahtuma alkaa säävarauksella lauantaina 16.7. klo 10. Osallistumiseen tarvitaan älypuhelin, polkupyörä ja ohjaustankoon kiinnitettävä puhelinpidike. Kuka tahansa voi osallistua ja päästä vaikuttamaan Lahden pyöräteiden laatuun.

– Lahtelaisille on luvassa runsaasti kartoitettavaa, sillä kaupungin pyörätieverkko on lähes 500 kilometriä. Ahkerimpien polkijoiden odotamme pääsevän jopa yli sadan euron ansioihin, sanoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Kartoitus tapahtuu ilmaiseksi ladattavalla Crowdsorsa-sovelluksella, jota pelaamalla käyttäjät ansaitsevat rahaa pankkitililleen. Pelin kartalla Lahden pyöräteille on ripoteltu virtuaalisia marjoja ja hedelmiä yli kahden euron arvosta kilometriä kohden. Pyöräilijät keräävät niitä nauhoittamalla tiestä videota tekoälyn analysoitavaksi.

Kerätyt objektit katoavat reaaliajassa kaikkien käyttäjien ruuduilta, mikä tekee datankeruusta selkeää ja hyvin organisoitua. Pelaajien tuottamasta videodatasta analysoidaan tekoälyn avulla teiden päällystevauriot. Tapahtuma on jatkoa viime huhtikuun kartoitukselle, jossa Lahden ajoradoista kerättiin kuntotietoa samalla menetelmällä.

– Lahdelle erittäin tärkeä strateginen valinta on olla hiilineutraali ja kaupunki toteuttaa laajasti toimia tavoitteen saavuttamiseksi. Yhtenä merkittävimpänä toimenpiteenä on edistää kestävää liikkumista. Itsekin jonkin verran pyöräilevänä olen tunnistanut kansallisen ongelman pyörätieverkon käytettävyydessä. Liikenneverkko on hajanaista, väylämitoitukset poukkoilevia ja erityisesti pintojen kunto on vaihtelevaa, jopa heikkoa, toteaa Lahden kaupungininsinööri Mika Lastikka.

– Lahdessa infraomaisuuden kunnon seurantaa on kehitetty jo vuosien ajan. Pääohjurina työlle on ollut jo pitkään tavoite kohdistaa korjaustyöt sinne, missä niiden vaikuttavuus on korkeimmillaan. Kokemukset vastaavasta kartoitustyöstä olivat niin rohkaisevia, että haluamme kokeilla samaa menetelmää pyörätieverkolla, Lastikka jatkaa.

Viikonlopun pyörätiekartoitus järjestetään samaan aikaan myös Asikkalassa, Akaassa, Parkanossa, Loimaalla, Uudessakaupungissa, Enköpingissä ja Karlskogassa.

Lisätiedot

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, joka toimii Suomen lisäksi Ruotsissa ja Briteissä.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kustannustehokkaaseen kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen.

Peli tunnettiin aiemmin nimellä Crowdchupa, joka päivittyi uudistuneen sovelluksen ja sen sorsamaskotin myötä hieman suomalaisempaan muotoon.

 

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Toni Paju, Crowdsorsa
p. 050 322 6263
toni.paju@crowdsorsa.com

www.crowdsorsa.com