Hyppää sisältöön

Lahdessa nautitaan edelleen hyvälaatuisesta uimavedestä

Lahden uimarantojen vedenlaatu on pysynyt hyvälaatuisena vähäisistä sinilevähavainnoista huolimatta. Rannalla kävijöitä kehotetaan noudattamaan uimarannan sääntöjä yhteisen viihtyvyyden vuoksi.
Kymijärven uimaranta. Rantaa kutsutaan myös nimellä Suppalan uimaranta.

Viimeisimmät uimavesinäytteet on haettu 20.7. Lahden kaupungin yleisiltä uimarannoilta. Uimavesinäytteiden mikrobiologinen laatu oli aiempien näytteenottotulosten kaltaisesti hyvä kaikilla rannoilla. Uimaveden lämpötilat vaihtelivat näytteenottopäivänä 22,5 ja 24 asteen välillä.

Seuraavat vesinäytteet otetaan 10.8. Uimavesinäytteiden tulokset ovat nähtävissä kaupungin verkkosivuilla uimarantaluettelossa.

Sinilevän määrä on pysynyt vähäisenä

Yleisillä uimarannoilla sinilevää on havaittu toistaiseksi vähäisiä määriä. Villähteen Kukkasen uimarannalla levää ei ole havaittu lainkaan. Näytetuloksia voi seurata uimarantojen ilmoitustaululta ja kaupungin verkkosivuilta.

Ilmoitusten lisäksi levätilannetta kannattaa tarkkailla aina ennen veteen menemistä. Sinilevän määrä vaihtelee muun muassa sääolosuhteiden mukaan, jolloin sinilevätilanne uimarannalla voi muuttua nopeastikin.

Vähäinen määrä sinilevää näyttäytyy vedessä vihreinä tai kellertävinä hippuina. Runsas sinilevän määrä näkyy vihreinä lauttamaisina sinileväesiintyminä tai selkeästi vihreäksi värjäytyneenä vetenä.

Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä aiheuta oireita uimareilla, mutta suihkussa käyminen uimisen jälkeen on suositeltavaa. Uimista on syytä välttää, jos uimavedessä on runsaasti sinilevää.

Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta.

Uimarantojen säännöt

Sääntöjen noudattaminen on tärkeää viihtyvyyden kannalta.

  • Lemmikkieläinten tuominen yleisille uimaranta-alueille on kielletty
  • Leiriytyminen ja telttailu eivät ole sallittua uimarannoilla
  • Lintujen ruokinta ei ole sallittua uimarannoilla
  • Kerää roskat roska-astiaan
Lisätietoja sinilevästä ja uimarannoista

Uimarannan kunnossapitoon liittyvissä epäkohdissa voi olla yhteydessä uimarannan ylläpitäjään, jonka tiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta ja uimarantalistauksesta. Lahden kaupungin uimarantojen vedenlaatuun liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Lahden ympäristöterveyteen.

Lisätiedot

  • Ympäristöterveys

    Käyntiosoite

    Askonkatu 2 (BW Tower), 15100 Lahti