Hyppää sisältöön

Lahti ja valtio ovat solmineet innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen

Yliopistokaupunkina Lahden innovaatiotoiminta ja osaamiskeskittymät saavat vauhtia valtion ja kaupunkiseudun välisestä ekosysteemisopimuksesta. Merkittävä sopimus vahvistaa ympäristökaupungin strategiaa.

Nykyisen hallitusohjelman mukaisesti Lahti on yliopistokaupunkina mukana Työ- ja elinkeinoministeriön ekosysteemisopimuksissa itsenäisenä sopimuskumppanina. Sopimus on Lahdelle merkittävä ja vahvistaa elinvoimaa ja kasvua tulevaisuudessa.

Lahden kaupunkiseudun sopimuksen kärkiteemoja ovat kaupunkien hiilineutraali kiertotalous sekä kansainvälinen urheiluliiketoiminta. Sopimus takaa Lahden seudulle valtion ja EU-kehittämisrahoitusta näihin teemoihin sopimuskauden ajan. Euroopan ympäristöpääkaupunkina 2021, kansainvälisesti merkittävänä urheilukaupunkina sekä Suomen uusimpana yliopistokaupunkina Lahdella on erinomaiset lähtökohdat innovaatioiden ja osaamisen kehittämiselle kotimaisiin ja kansainvälisiin tarpeisiin.

Osana sopimusta Lahti käynnistää hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskuksen, jonka tavoitteena on synnyttää kansainvälisesti merkittäviä innovaatioita vähähiilisessä rakentamisessa korkeakoulujen, yrityksien ja julkisen sektorin yhteistyössä. Tämän lisäksi kiertotalousinnovaatioiden ja tutkimus- ja testausalustan kehittäminen sekä esimerkiksi urheiluvienti ja urheilun suurtapahtumat vahvistavat alueen ja koko Suomen elinvoimaa, kasvua, työllisyyttä ja kansainvälistymistä.

– Ekosysteemisopimus on todella hieno ja merkittävä asia. Se on pitkäjänteisten neuvotteluiden tulos ja vahvistaa tulevina vuosina kaupunkiamme ja seutuamme ympäristöasioiden ja urheilun valtakunnallisina kehitysvetureina, kertoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Ekosysteemisopimukset ovat valtion ja kaupunkien yhteinen satsaus innovaatiotoiminnan ja osaamiskeskittymien vahvistamiseen. Ekosysteemisopimuksilla vahvistetaan suomalaisten toimijoiden kytkeytymistä kansainvälisiin verkostoihin ja arvoketjuihin. Sopimusten sisällöissä korostuvat kaupunkien omat vahvuudet sekä ajankohtaiset yhteiskunnalliset ja globaalit teemat, kuten vähähiilisyys, digitaalisuus ja väestön ikääntyminen. Ekosysteemisopimukset on solmittu vuosille 2021-2027.

Lahden kaupunkiseudun sopimusvalmisteluissa ovat olleet mukana työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Lahden seudun kehitys LADEC, LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto, Päijät-Hämeen liitto ja Hämeen ELY-keskus.

Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksia solmitaan paraikaa 16 kaupunkiseudun kanssa. Sopimuksissa mukana olevat kaupungit ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä, Vaasa, Lappeenranta-Imatra, Lahti, Joensuu, Kuopio, Pori, Kajaani-Sotkamo, Kokkola, Seinäjoki, Rovaniemi ja Mikkeli.

Työ- ja elinkeinoministeriö: Valtion ja kaupunkien sopimusyhteistyöllä vauhditetaan vähähiilisiä, digitaalisia ja hyvinvointia edistäviä innovaatioita

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Pekka Timonen p. 050 3374386

yhteysjohtaja Mari Kuparinen p. 044 3719450