Hyppää sisältöön

Länsiharjun koululaisten Toukkakompostori-projekti edustaa Suomea kansainvälisillä festivaaleilla

Projektin aikana oppilaat tutustuivat kierto- ja ruokatalouden teemoihin ja saivat vastuulleen hoitaa mustasotilaskärpäsen toukkia.

Lahtelaisen Länsiharjun peruskoulun 4. luokan oppilaat toteuttivat lukuvuonna 2020–2021 Toukkakompostori-projektin, jossa toukat muuttivat kouluruokalan biojätettä mullaksi koulun kasvihuoneeseen. Toukkakompostori-projekti osallistui StarT-ohjelmaan, jossa se palkittiin sekä projekti- että hyvä käytännekategorioissa. Huipennuksena Toukkakompostori -hyvä käytänne valittiin Suomen ehdokkaaksi kansainvälisille Science on Stage 2022- Festivaaleille.

Toukkakompostori oli monen toimijan yhteinen projekti, jossa aktiivisina toimijoina olivat Länsiharjun koululaiset. He tutustuivat kierto- ja ruokatalouden teemoihin ja saivat vastuulleen hoitaa mustasotilaskärpäsen toukkia.

Hienosti toteutettu projekti valittiin Suomen edustajaksi Science on Stage 2022- Festivaaleille Prahaan ensi maaliskuussa. Tapahtuma on opettajille suunnattu kansainvälinen tapahtuma, joka tavoitteena on kehittää luma-aineiden opetusta jakamalla ideoita ja malleja. Lahtelaisen toukkakompostorin lisäksi Suomen edustajina ovat Forssan ja Taipalsaaren oppimisyhteisöt.

Projekti on osa ympäristöpääkaupunkivuoden toteutuksia.

Länsiharjun koulun kompostorin 10 000 toukkaa on syönyt lounaalla kouluruokalan jätteitä. Lihotetut toukat syötettiin Pikku-Veskun kaloille.

Lisätietoa

SonS-festivaalit ja StarT-ohjelma, projektipäällikkö Outi Haatainen, outi.haatainen@helsinki.fi, p. 02941 50169
Toukkakompostorista kehittäjä, yhteistyöprojektin vetäjä Tuula Löytty, tuula.loytty@smartlean.fi, p. 044 9824026
Länsiharjun koulu, opettaja Tarja Niemeläinen, tarja.niemelainen@edu.lahti.fi
Helsingin yliopisto, Päijät-Hämeen LUMA-keskus, Lahden Yliopistokampus, Noora Kivikko, asiantuntija, noora.kivikko@helsinki.fi, p. 050 4489 390

Lahden yliopistokampuksen sivulta