Hyppää sisältöön

Luonnon hyvinvointivaikutukset esillä valtakunnallisilla metsä- ja viherpäivillä Lahdessa

Luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutukset ovat teemana, kun kaupunkien ja kuntien metsä- ja viheralan asiantuntijat ja muut toimijat kokoontuvat Lahdessa 9.–10. kesäkuuta.

Lahteen perustettava terveysmetsä on yksi esillä oleva aihe metsä- ja viheralan asiantuntijapäivillä Lahdessa. Kyseessä on Päijät-Hämeen keskussairaalan lähimetsä, joka muutetaan käynnissä olevan EU-rahoitteisen GoGreenRoutes-hankkeen aikana terveysmetsäksi.

–Terveysmetsän suunnittelussa on mukana 33 asiantuntijan joukko hyvinvoinnin ammattilaisia, tutkijoita, asukkaita, aluesuunnittelijoita, opettajia ja pienyrittäjiä. Valmistuessaan metsän toivotaan tarjoavan palauttavan levähdyspaikan niin sairaalan asiakkaille kuin henkilökunnallekin. Samalla terveysmetsä on asukkaiden vapaasti käytettävissä, kertoo projektipäällikkö Jenni Simkin.

–Suuri osa Lahden terveysmetsästä on hiljattain suojeltu. Erityisen elvyttäville kohteille ohjataan kulku pitkospuin ja näköalatasantein herkkää luontoa suojaten. Vanhan kärrypolun reitille rakennetaan myös asukkaiden pitkään toivoma katos pöytineen, jonka suojassa voi rauhassa katsella edessä avautuvaa metsämaisemaa, Simkin kuvailee.

Metsä- ja viherpäivien ensimmäinen päivä sisältää luentoja ajankohtaisista aiheista ja toinen päivä vierailuja maastokohteisiin.

–Tutustumme esimerkiksi GreenFlag Awardilla palkittuun Pikku-Vesijärven puistoon sekä Radiomäen alueeseen, kertoo kaupungin metsäsuunnittelija Katja Hattunen.

Metsä- ja viherpäivät järjestetään joka toinen vuosi yhteistyössä Kuntien Metsäasiantuntijat METO ry:n ja Viherympäristöliitto ry:n kanssa.

Tutustu ohjelmaan