Hyppää sisältöön

Mitä öljylämmityksen tilalle?

Jos mietityttää mikä olisi sinun talollesi sopiva vaihtoehto, mutta niitä on liikaa tai mikään ei tunnu sopivalta, ota yhteyttä maksuttomaan puhelinneuvontaan. Neuvontaa on tarjolla vielä 25.3. saakka.

Päijät-Hämeessä käynnistyi tammikuun alussa puhelinneuvonta öljylämmityskiinteistöjen omistajille. Neuvonnan edellytyksenä on, että kiinteistö sijaitsee Asikkalassa, Heinolassa, Lahdessa tai Padasjoella, ja siellä on öljylämmitys mikä halutaan vaihtaa tai sen rinnalle laittaa toinen järjestelmä.

Rambollin johtava asiantuntija Markku Ahonen on yksi puhelinneuvontaa antavista asiantuntijoista, seuraavaksi selvitetään, minkälaisia asioita puheluiden aikana on noussut esiin.

Mitkä ovat yleisimmät kysymykset?
Eniten askarruttavat vaihtoehtojen hankintakustannukset. Myös rahoitusavustuksen mahdollisuus kiinnostaa paljon, erityisesti kuka voi saada avustusta ja millaiseen toimenpiteeseen.

Kuinka valmiita suunnitelmia asukkailla on, kun he soittavat?
Monella on jo valmiina suunnitelma millä ja miten öljylämmityksensä korvaa, tai ainakin alustava päätös toteutustavasta. Neuvonnasta halutaankin usein tukea omalle päätökselle. Jotkut pohtivat kahden vaihtoehtoehdon välillä, ja jotkut eivät ole asiaa vielä tarkemmin pohtineet vaan haluavat neuvonnasta perustietoja vaihtoehdoista.

Mikä vaikuttaa olevan vaikeinta energiaremontin toteutuksen suunnittelussa?
Vaikeinta vaikuttaa olevan hankkeen aloittaminen. Suunnitteluhan sisältää vaihtoehtoisten lämmitysjärjestelmien soveltuvuuden ja kannattavuuden selvittämisen sekä päätöksen tekemisen siitä minkä lämmitysjärjestelmän hankkii öljylämmityksen tilalle. Sen jälkeen kilpailutetaan toimittajia ja vertaillaan tarjouksia. Tarjouksia on suositeltavaa pyytää ainakin kolmelta toimittajalta. Myös rahoitusavustuksen hakeminen kuuluu vielä suunnitteluun. Työtä ja selvitettävää on siten melko paljon ennen kuin lämmitysjärjestelmän muutosta päästään varsinaisesti toteuttamaan. Sujuvaan lämmitysjärjestelmän muutostyöhön ja hyvään lopputulokseen pääsemiseksi suunnittelu kannattaa tehdä kuitenkin huolellisesti ja pyytää tarvittaessa apua LVI-alan asiantuntijalta.

Onko jotain suosituinta vaihtoehtoa öljylämmitykselle?
Selvästi suosituin vaihtoehto öljylämmitykselle vaikuttaa olevan ilmavesilämpöpumppu.

Kuinka kauan puhelussa yleensä kestää?
Puhelut ovat kestäneet puolesta tunnista tuntiin.

Missä kaikessa puhelinneuvoja voi auttaa? Mitä puhelun aikana käydään läpi?
Puhelinneuvoja auttaa lämmitystapamuutoksen toteutuksen hahmottamisessa. Soittajan antamien tietojen perusteella neuvoja arvioi mitkä lämmitysjärjestelmät voisivat olla soveltuvia soittajan taloon, mikä olisi niiden hankintakustannus karkeasti ja mikä järjestelmä olisi energiataloudellisin järjestelmän oletetun elinkaaren aikana. Lisäksi neuvoja voi antaa vinkkejä kilpailutukseen muun muassa tarjouspyynnön sisällön osalta. Neuvoja arvioi myös mitä rahoitusavustusmahdollisuuksia soittajan lämmitystapamuutokseen voisi olla saatavissa.

Neuvonnan toteutus

Neuvontaa on saatavilla tammi-maaliskuussa 2021, mutta kuitenkin vain siihen asti kuin hankkeen puhelinneuvontaan varatut määrärahat riittävät. Puhelinneuvontaan voi soittaa päivystysaikana tai varata itselleen sopivan soittoajan. Päivystysajat ilmenevät liitteenä olevista kalentereista. Varattaviin aikoihin voi tulla joitain muutoksia. Soittoajan voi varata alla olevasta linkistä tai päivystysaikana myös suoraan neuvojalta. Puhelinneuvonnan hoitaa Ramboll Finland Oy:n ammattilaistiimi. Neuvontapuhelu on maksuton, puhelusta menee normaali paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu.

Puhelinneuvontaa on mahdollista saada yhden kerran / kotitalous ja sen kesto on maksimissaan yhden tunnin. Ohjeistuksen saa vain puhelimitse, joten on hyvä valmistautua tekemään puhelun aikana muistiinpanoja. Neuvonnan saamisen ehtona on, että asukkaalla on käytössään öljylämmitteinen kiinteistö Asikkalassa, Heinolassa, Lahdessa tai Padasjoella.

Puhelinneuvontaa saa soittamalla puhelinneuvonnan päivystysnumeroon 020 755 6557 puhelinpäivystyksen aikana, tai varaamalla erillisen soittoajan ja soittamalla päivystysnumeroon varaamanasi aikana. (Huom! mikäli olet varannut soittoajan, neuvoja ei soita, vaan sinun tulee itse soittaa.) Soittoajan voi varata joko Doodle-kalenterin linkistä tai soittamalla puhelinpäivystykseen päivystyksen aikana. Mikäli numero on soittaessa varattu, yritä hetken kuluttua uudelleen. Päivystysajat ovat 1.-12.3. ma, ke ja pe klo 9-12 ja 15.-25.3. ma, ke ja to klo 9-12.

Katso tästä tarkemmat ohjeet ja kalenterit (pdf)
Doodle-kalenteri linkki: https://doodle.com/poll/455kmd8bb4t4t88n?utm_source=poll&utm_medium=link

Puhelinneuvonta on osa Kestävät vaihtoehdot öljylämmitykselle -hanketta, jonka rahoittaa Ympäristöministeriö. Hanke on Päijät-Hämeen liiton koordinoima, mukana ovat Asikkala, Heinola, Lahti, Padasjoki sekä Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Lisätietoja hankesivuilta.

Lisätiedot:
Johanna Snell
Projektikoordinaattori
johanna.snell(a)paijat-hame.fi