Hyppää sisältöön

”Museotyö on tulevaisuustyötä”

Uusi museonjohtaja Tuulia Tuomi haki Lahteen, koska täällä oli ”niin paljon uutta tekeillä”. Hän uskoo, että ensi vuonna avautuva taide- ja muotoilumuseo ja 2024 remontista kuoriutuva historiallinen museo tuovat uutta virtaa kaupunkiin.

Vuoden alussa aloittanut Tuomi muutti asumaan Malskin alueelle jo viime vuoden puolella ja pääsi seuraamaan taidemuseon 70-vuotisjuhlavalaistusta viereisessä Kirkkopuistossa.

– Oli onni päästä kokemaan puistonäyttely ja nähdä, miten se kiinnosti ihmisiä. Samaa vuorovaikutusta kaupunkilaisten kanssa haemme pysäkkinäytöissä ja muissa tapahtumissa kaupungilla.

Kontaktin vahvistaminen on tärkeää, kun molemmat suuret museot ovat kiinni. Taide- ja muotoilumuseo Malva aukeaa Malskin yritys- ja kulttuurikeskuksessa noin vuoden kuluttua. Malskin museokauppa on jo saatu auki.

– Malski on huikean hieno kokonaisuus, jossa on erilaisia yrityksiä ja toimijoita. Olen iloinen, että museo pääsee tähän yhteisöön, jossa varmasti löydämme vaikka mitä uusia mahdollisuuksia toimia.

Museon toiminta-ajatus on laaja, sillä se sisältää taiteen lisäksi muotoilun ja laajan julistekokoelman. Ensimmäisten näyttelyiden suunnittelu oli jo pitkällä Tuomen aloittaessa työnsä. Keväällä hän toivoo voivansa kertoa enemmän tulevasta.

Perinteisen julistetriennalen ohella esille halutaan muita kansainvälisen tason näyttelyitä. Tuomi uskoo, että hänen luottamustoimensa kansainvälisissä museojärjestöissä auttavat, vaikka viime aikoina yhteyksiä on ollut pakko pitää etänä.

– Hyviä yhteyksiä on moneen suuntaan kuten Kanadaan, Uuteen Seelantiin ja Japaniin. Suunta on molemminpuolinen: monia kiinnostaa pohjoisuus ja Suomi ja työskentely täällä. Pyrimme tuomaan esille kansainvälisiä nimiä, klassikoita ja nuoria.

Tuomi ehti ennen Lahtea johtaa Hämeenlinnan kaupunginmuseota lähes 15 vuotta. Taustaltaan hän on taide- ja kulttuurihistorioitsija. Hänellä on myös kaupallinen koulutus.

– Radio- ja tv-museo Mastola ja hiihtomuseo nousevat hienosti Lahden historiasta ja kiinnostavat myös laajemmin. Kartano on upea rakennus, jolla on mielenkiintoinen historia. Jos ajattelee sen säilymistä, historiallinen museo on varmasti paras käyttö sille.

Tuomi suhtautuu museoihin palveluina, jotka auttavat hahmottamaan menneisyyden ja nykyisyyden ohella tulevaisuutta. Siksi hän opiskelee työn ohessa tulevaisuudentutkimusta.

­– Museotyö on tulevaisuustyötä, joka antaa sivistyksellisiä ja viihteellisiä välineitä ymmärtää maailmaa. Se voi myös auttaa ymmärtämään, millaisia päätöksiä pitäisi tehdä.

Teksti Ina Ruokolainen
Kuva Juha-Pekka Huotari