Hyppää sisältöön

Startup-yritys löysi työvoimaratkaisun työkokeilusta ja palkkatuesta

Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilussa Orimattilan työllisyyspalvelut tukee startup-yrityksen kasvua mahdollistamalla osaavan ja lupaavan työntekijän palkkaamisen.

Yrittäjä Seppo Jokinen perusti verkkopalveluyrityksen Remonttilinkki.fi vuonna 2018 yhdistämään remonttien teettäjät ja remonttipalveluiden tarjoajat yrityksen itse kehittämällä teknologia-alustalla.

– Palvelulle on tarvetta. Jo toisella tilikaudella saavutimme positiivisen tuloksen, mikä on harvinaista teknologia-startupeille, toimitusjohtaja Jokinen kertoo. Remonttilinkki on aloittamassa rahoituskierrosta alustan 2.0-version lanseeraamiselle vuonna 2022.

– Toimimme kuitenkin edelleen kevyellä kulurakenteella, Jokinen muistuttaa nuoren yrityksen todellisuudesta.

Koronapandemian synkentämän taloustilanteen takia Remonttilinkki joutui luopumaan toiminnan alussa värvätyistä työntekijöistä. Polttavasta tarpeesta huolimatta lisätyövoiman palkkaaminen oli liian suuri riski vielä tämän vuoden alussa. Remonttilinkki lähti hakemaan yrittäjänä toimivaa yhteistyökumppania myyntitehtäviin.

Kim Sundvik Orimattilasta, tuolloin työtön työnhakija, löysi hakuilmoituksen Facebookista, tunnisti työnkuvauksessa itsensä ja haki tehtävään.

Sundvik kuitenkin ehdotti Remonttilinkille, että hän täyttäisi tehtävän ensin työkokeilussa. Työkokeilu toimisi molemmille koeaikana ja varmistaisi, että työ ja työntekijä sopivat yhteen. Remonttilinkille ehdotus oli hyvä.

Palkkatuki palkkaamisen mahdollistajana

Sundvik eteni työkokeilusta palkkatukityöhön syyskuun alussa, jolloin hän myös aloitti työn ohessa suoritettavan oppisopimuskoulutuksen Koulutuskeskus Salpauksessa tähtäimessään liiketoiminnan erikoisammattitutkinto.

Palkkatuki kattaa 50 prosenttia Sundvikin palkkauskustannuksista ensimmäisen vuoden ajan ja sen jälkeen 30 prosenttia tutkinnon suorittamiseen asti.

– Meillä ei ollut aikaisempaa kokemusta työkokeilusta eikä palkkatuesta. Mutta kummatkin osoittautuivat erinomaisiksi ratkaisuiksi pienentämällä meidän työnantajariskiämme. Ilman palkkatukea emme olisi tässä vaiheessa kyenneet palkkaamaan Kimiä, Jokinen sanoo.

– Kimin oppisopimus on myös mainio asia, joka välillisesti tuottaa uutta tietotaitoa yrityksellemme.

– Työllisyyspalveluiden tuella olemme näin saaneet yritykseen rautaisen persoonan. Kim huokuu ammattimaisuutta ja intoa työhön. Hän on omaksunut meidät ja liikeideamme, ja hän on jo kehittynyt työssään, Jokinen hehkuttaa.

Sundvikin toimenkuva on laajentunut myynnistä asiakkuuspäälliköksi. Jokinen lupaa hänelle lisää vastuuta jatkossa.

Kim Sundvik ja Virpi Karttunen Orimattilassa. Seppo Jokinen osallistui haastatteluun etäyhteydellä. Kuva: Johanna Lemola

Omavalmentaja tsemppaa eteenpäin

Kim Sundvikin (48) työuraan sisältyy vuosien kokemus myyntityöstä ja myyntiagentuuriyrittäjyys ennen vuotta 2007, jolloin hän joutui vakavaan onnettomuuteen. Sitä seurasi pitkä sairauskausi, lyhyitä työjaksoja, opintoja ja kahden vuoden palkkatukityö urheiluseura Orimattilan Pedot ryn kehittämiskoordinaattorina. Viimeiset kolme vuotta ennen Remonttilinkkiä kuluivat kuntoutuksessa ja työnhaussa.

Yrittäjähenkisyyttä ja halua työllistyä Sundvik ei kuitenkaan kadottanut missään vaiheessa.

– Minulla on aina ollut motivaatio ja vimma onnistua. Mutta onnistumiseen tarvitaan apua, Sundvik sanoo.

Apu löytyi Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilun omavalmentaja Virpi Karttuselta Orimattilan kaupungin työllisyyspalveluista. Sundvik kääntyi Karttusen puoleen ideallaan työkokeilusta pian kuntakokeilun alettua ja hänen asiakkuutensa siirryttyä TE-toimistolta Karttuselle.

– Virpi järjesti työkokeilun ja tsemppasi minua eteenpäin. Kävimme yhdessä läpi työllistymissuunnitelmani, josta Virpi löysi muun muassa aikaisemmat opintoni, ja siitä lähdimme järjestämään oppisopimuskoulutusta. Kolmen kuukauden välein päivitetty suunnitelma on ollut minulle tärkeä ohjenuora.

– Virpi on lähellä omalla kotipaikkakunnalla, ja häntä on helppo lähestyä. Saan hänet aina nopeasti kiinni puhelimitse tai sähköpostilla, Sundvik erittelee työllisyyden kuntakokeilun etuja.

Omalla aloitteellisuudella työllistymiseen

– Olemme keskustelleet Kimin kanssa keinoista toteuttaa unelmia, Karttunen kertoo panoksestaan Sundvikin polun rakentamisessa.

Hän tähdentää Sundvikin omaa aloitteellisuutta, josta työkokeiluehdotus on loistava esimerkki: – Kim oli valmis ottamaan askeleen taaksepäin päästäkseen eteenpäin.

– Asiat menevät nyt oikein, Sundvik vakuuttaa. Saan tehdä mielenkiintoista hommaa ja aivotyötä, ja pääsen miettimään uusia ratkaisuja. Työtä on paljon, mutta olen onnellinen.

Teksti: Johanna Lemola

Lisätiedot

Omavalmentaja Virpi Karttunen
p. 044 781 3621, virpi.karttunen@orimattila.fi

Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilu