Hyppää sisältöön

Uimarantojen vedenlaatu on pysynyt hyvänä

Lahden uimarantojen vedenlaatu todettiin kaikkialla hyväksi ja lämpimäksi. Sinilevää on havaittu toistaiseksi vähän. Uimarantojen sääntöjä on tärkeää noudattaa yhteisen viihtyvyyden kannalta.

Viimeisimmät uimavesinäytteet haettiin 29.6. Lahden kaupungin yleisiltä uimarannoilta. Uimavesinäytteiden mikrobiologinen laatu oli kaikilla rannoilla hyvä. Näytteenottopäivänä lämpötilat vaihtelivat 23 ja 26 asteen välillä.

Rantojen vesissä on havaittu vähäisiä määriä sinilevää. Sinilevää on havaittu eniten Kymijärven uimarannalla. Villähteen Kukkasen uimarannalla sinilevää ei ole havaittu lainkaan.

Näytetulokset löytyvät uimarantojen ilmoitustaululta ja kaupungin verkkosivuilta uimarantaluettelosta. Seuraavat uimavesinäytteet otetaan 20.7. yleisiltä rannoilta.

Sinilevätilanne voi muuttua nopeastikin

Sinilevän määrä vaihtelee muun muassa sääolosuhteiden mukaan. Määrää voi arvioida silmämääräisesti.

Vähäinen määrä sinilevää erottuu uimavedessä pieninä vihreinä hippuina. Vähäinen määrä levää ei yleensä aiheuta oireita uimareilla. Suihkussa käyminen uimisen jälkeen on kuitenkin suositeltavaa.

Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Vesi voi myös värjäytyä selkeästi vihreäksi. Jos levää on runsaasti, uimista on syytä välttää. Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta.

Uimarantojen säännöt

Sääntöjen noudattaminen takaa yhteisen viihtyvyyden uimarannoilla.

  • Lemmikkieläinten tuominen yleisille uimaranta-alueille on kielletty
  • Leiriytyminen ja telttailu eivät ole sallittua uimarannoilla
  • Lintujen ruokinta ei ole sallittua uimarannoilla
  • Kerää roskat roska-astiaan

Uimarannan kunnossapitoon liittyvissä epäkohdissa voi olla yhteydessä uimarannan ylläpitäjään, jonka tiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta ja kaupungin verkkosivuilta. Lahden kaupungin uimarantojen vedenlaatuun liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Lahden ympäristöterveyteen.

Lisätietoja sinilevästä ja uimarannoista

Lisätiedot

Lahden Ympäristöterveys

p. 03 733 4577

Päivystysnumero arkisin klo 9.00–11.30

Aihealueet