Hyppää sisältöön

Uimavesi on virkistävää ja hyvälaatuista Lahden uimarannoilla

Lahden uimarantojen uimavedet ovat hyvälaatuisia, mutta uimarannoilla on jo havaittu siitepölyä ja vähäisiä määriä sinilevää. Uimarannoilla tulee noudattaa uimarannan sääntöjä.
Lemmikkieläinten tuominen yleisille uimaranta-alueille on kielletty

Lahden kaupungin uimarantojen tarkastukset on suoritettu sekä ensimmäiset uimavesinäytteet on haettu 6.6. yleisiltä uimarannoilta eli niin sanotuilta EU-uimarannoilta. Vesinäytteiden mikrobiologinen laatu oli hyvä kaikilla yleisillä uimarannoilla. Uimavesien lämpötilat vaihtelivat 13,6–16,0 asteen välillä, ja muutamilla uimarannoilla havaittiin jo vähäisiä määriä sinilevää. Näytetulokset löytyvät uimarantojen ilmoitustaululta ja kaupungin verkkosivuilta.

Useammilla uimarannoilla on havaittu paljon siitepölyä, joka kasaantuu rantakaislikkoon. Siitepölyn massaesiintymä voi aiheuttaa rannalla epämiellyttävää hajua.

Seuraava näytteenottokierros on 27.6. Tällöin otetaan näytteet kaikilta virallisilta uimarannoilta. Uimarantaluettelo on nähtävissä kaupungin verkkosivuilla.

Hanhipartio hätistelee valkoposkihanhia uimarannoilta

Mukkulan Kartanonpuiston ja Ankkurin Rantapuiston uimarantojen rantahiekoilla tehdään luvanvaraista valkoposkihanhien hätistelyä drooneilla. Hanhipartiolaiset hätistelevät hanhia myös kävelemällä rauhallisesti hanhia kohti. Hätistelyä tehdään, jotta uimaranta-alueet pysyvät puhtaina.  Hätistelyä suorittavat työntekijät ovat pukeutuneet sinisiin Hanhipartio-tekstillä varustettuihin liiveihin.

Tarkkaile sinilevän määrää

Vähäinen sinilevämäärä esiintyy pieninä vihreinä hiutaleina uimavedessä. Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä aiheuta oireita uimareilla. Suihkussa käyminen uimisen jälkeen on kuitenkin suositeltavaa. Sinilevän määrä vaihtelee muun muassa sääolosuhteiden mukaan, jolloin sinilevätilanne uimarannalla voi muuttua nopeastikin.

Runsas sinilevän määrä näkyy vihreinä lauttamaisina sinileväesiintyminä tai selkeästi vihreäksi värjäytyneenä vetenä. Jos uimavedessä on runsaasti sinilevää, uimista on syytä välttää. Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta.

Lisätietoja sinilevästä ja uimarannoista

Uimarantojen sääntöjen noudattaminen on tärkeää viihtyvyyden kannalta

  • Lemmikkieläinten tuominen yleisille uimaranta-alueille on kielletty
  • Leiriytyminen, kalastaminen ja telttailu eivät ole sallittua uimarannoilla
  • Lintujen ruokinta ei ole sallittua uimarannoilla
  • Rantojen puhtaanapidon ja viihtyvyyden kannalta on tärkeää, että roskia ei jätetä maahan

Lisätiedot

Uimarannan kunnossapitoon liittyvissä epäkohdissa voi olla yhteydessä uimarannan ylläpitäjään, jonka tiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta. Lahden kaupungin yleisten uimarantojen vedenlaatuun liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Lahden ympäristöterveyteen.

  • Ympäristöterveys

    Käyntiosoite

    Askonkatu 2 (BW Tower), 15100 Lahti