Hyppää sisältöön

Valkoposkihanhien karkottaminen Lahden kaupungin yleisillä alueilla

Varsinais-Suomen ELY-keskus antoi päätöksen Lahden kaupungin poikkeuslupahakemukseen koskien valkoposkihanhien karkottamista puisto- ja uimaranta-alueilta.

Lahden kaupunki haki valkoposkihanhien karkottamiseen poikkeuslupaa Varsinais-Suomen ELY-keskukselta talvella 2021.  Poikkeuslupaa valkoposkihanhien häiritsemiseen haettiin koirapartioiden, laserosoittimin ja drone-lennokkien avulla Mukkulan kartanopuistoon ja Mukkulan kartanon uimarannalle, Ankkurin rantapuistoon ja Ankkurin rantapuiston uimarannalle, Ankkurinrannalle, Ruoriniemenrantaan, Majakkapuistoon, Kapteeninpuistoon, Ruoriniemenpuistoon, Pikku-Vesijärven- ja Kariniemenpuistoon sekä Pallaksenpuistoon.

Poikkeuslupa haettiin, jotta hanhien ulosteen määrä puisto- ja uimaranta-alueilla saataisiin vähenemään. Karkotuksen tarkoituksena oli myös säästää puistoalueet virkistyskäytössä. Lisäksi karkotustoimilla haettiin sekä kaupunkilaisten että valkoposkihanhien turvallisuuden takaamista. Toivetta asiasta on vastaanotettu lahtelaisilta useiden vuosien aikana.

Päätös ja perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus ei myöntänyt poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen puistoalueilta koirien avulla, lasereilla tai droneilla aktiivisesti häiritsemällä.

Lupapäätöksessä muistutettiin, että uimarantojen hiekka-alueilla laserilla ja dronella tehtävä rauhallinen ja suunnitelmallinen hanhien ohjaaminen ei edellytä poikkeuslupaa. Uimaranta-alueet eivät ole luonnonsuojelulain tarkoittamia valkoposkihanhen elinkierron kannalta tärkeitä alueita.

Toimenpiteitä kohdistetaan uimarannoille – puistoissa haittoja lievennetään passiivisin keinoin

Puistoalueilla valkoposkihanhien aiheuttamia haittoja lievennetään passiivisin keinoin. Puistoalueilla on jo kokeiltu matalia aitoja, jotka estävät valkoposkihanhien rantautumista. Aitoja on rakennettu vuosina 2020–2021 Ruoriniemenrantaan, Pallaksenrantaan, Pikku-Vesijärven puistoon sekä Ankkurinrantaan.  Aitaamisten yhteydessä nurmialueita on jätetty pidemmälle heinälle, mikä on hanhien näkökulmasta vähemmän houkutteleva. Pysyvien aitaratkaisujen rakentamista harkitaan.

ELY:n päätöksen mukaisesti aktiivisia karkotustoimenpiteitä on mahdollista toteuttaa uimarantahiekoilla. Näiden toimien suunnittelu käynnistetään nyt päätöksen saavuttua.

Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu ja sen luvaton häiritseminen ja tappaminen on laitonta. Valkoposkihanhi on EU:n suojelema laji ja se kuuluu lintudirektiiviin I liitteeseen.

Lisätietoja