Hyppää sisältöön

Veteraanipäivän puheissa arvostettiin veteraanien perintöä

Kansallista veteraanipäivää vietettiin Lahdessa seppeleiden laskulla sekä Lahden Ristinkirkolla että Nastolan sankarihaudoilla ilman yleisöä, koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta johtuen.

Tämän vuoden veteraanipäivän teemana on ”Ihmisten välillä hyvä tahto – Välvilja mellan människor”. Teema kunnioittaa veteraanipäivän rauhanomaista luonnetta ja nostaa esiin veteraaneilta perintönä saatua itsenäisyyttä.

Ristinkirkon tilaisuuden puheissa nousi esiin usko tulevaan ja veteraanien perinnön arvostaminen.

Lahden nuorisovaltuuston edustaja Matias Päivä nosti esiin puheessaan kunnioituksen veteraaneja kohtaan: ”Me sotien jälkeiset sukupolvet olemme eläneet rauhan sekä hyvinvointivaltiomme nousukauden aikaa. Silti kunnioitamme ja arvostamme sotiemme veteraaneja kaikesta mitä meillä itsenäisyytemme puolesta taistelleiden tähden on.”

Lahden Ristinkirkolla seppele laskettiin Vapauden hengetär -patsaalle. Tilaisuuteen osallistuivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén, seurakuntayhtymän kappalainen Jukka Immeli, Lahden nuorisovaltuuston edustaja Matias Päivä sekä veteraanijärjestöjen edustajina kenraalimajuri evp Juha-Pekka Liikola ja eversti evp Kari Siljander. Tilaisuudessa lyhyet puheet pitivät Sirkku Hildén, Matias Päivä ja Jukka Immeli. Lisäksi tilaisuudessa esiintyi kanttori Aurora Ikävalko.

Lahden Nastolassa kansallisena veteraanipäivänä järjestettiin kunniakäynti kunnantalon edustalla Nastolasta 1939–1945 maata puolustamaan lähteneiden muistokivellä ja Nastolan sankarihautausmaalla, jossa oli seppeleen lasku sankarimuistomerkille. Seppeleiden laskuun Nastolassa osallistuivat edustajat paikallisista veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Yksittäisillä käynneillä sankarihautausmailla toivotaan huomioitavan poikkeustilanteen rajoitukset ja suositukset muiden kävijöiden terveyttä ja yksityisyyttä kunnioittaen.

Seuraa veteraanipäivän juhlallisuuksia verkossa

Tilaisuus oli seurattavissa suorana lähetyksenä tiistaina 27.4. klo 10.00 Lahden seurakuntien YouTube-kanavalla.  Tilaisuuden taltiointi on katsottavissa samalla kanavalla kaksi viikkoa.

Veteraanipäivän puheet

 • Arvoisat sotiemme veteraanit,

  Perintöänne ei unohdeta. Olette antaneet meille kalleimman lahjan: itsenäisyyden. Itsenäisyyden ansiosta olemme pystyneet luomaan hyvinvointivaltion, jonka vertaista ei löydy kuin pohjoismaista. Olemme Suomessa onnekkaita, ja se on veteraanien panoksen ja arvokkaan uhrauksen ansiota. Me, teidän jälkeenne tulevat sukupolvet kiitämme teitä. Olemme elämämme ja hyvinvointimme teille velkaa.

  Suomi on tutkitusti maailman onnellisin maa. Elämme rauhan aikaa, yhteiskuntamme on vakaa, jokaisella on mahdollisuus kouluttautua ja saada terveyspalveluita varallisuudesta ja asemasta riippumatta, jokaisella on mahdollisuus rakentaa itselleen omannäköinen, hyvä elämä. Suomessa voidaan nyt paremmin kuin koskaan aikaisemmin.

  Tämä ei tarkoita sitä, etteikö myös meillä olisi asioita, jotka ovat huolen aiheena ja huonosti, joihin on panostettava ja joita on kehitettävä. Vihapuheen ja valheellisten uutisten tarkoituksellinen levittäminen erityisesti sosiaalisessa mediassa saa aikaan epäluuloa ja epävakautta toistemme välille. Tämän veteraanipäivän viesti on: lopettakaamme tämä ja luokaamme yhteistä ymmärrystä, kunnioitusta ja sopua. Hyvää tahtoa ihmisten välille. Tähän jokainen meistä voi vaikuttaa. Veteraanien perintö velvoittaa meitä tähän.

  Hyvät kuulijat, veteraanit taistelivat puolestamme, jotta meillä olisi mahdollisuus parempaan elämään. Yksi aikamme suurimpia uhkia koko ihmiskunnalle ja elämälle on ilmastonmuutos. Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki tänä vuonna. Tämä tarkoittaa sitä, että teemme työtä joka päivä sen eteen, että olemme kestäviä sekä sosiaalisesti, taloudellisesti kuin ekologisesti. Myös tätä on veteraanien perinnön arvostaminen. Haluamme jättää maailman parempana paikkana jälkeemme ja suojella luontoa sekä ihmisiä.

  Arvoisat sotiemme veteraanit, ilman teitä emme olisi nyt se Suomi, mikä olemme. Hyvinvoiva, kestävä, maailman turvallisin. Kiitos teille kaikesta mitä olette tehneet puolestamme. Perintöänne ei unohdeta.

  Sirkku Hildén
  Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja

 • Kunnioitetut sotiemme veteraanit, Hyvät naiset ja herrat.

  Velvollisuus ja toivo. Nämä kaksi sanaa nousivat mieleeni, kun pohdin sotiemme veteraanien perintöä isänmaamme puolesta.

  ”Me teimme vain velvollisuutemme”. Tämän lauseen olen kuullut sotiemme veteraanien sanomana. Sen sanojan takaa huokuu ajatus, että se ei ollut lopulta vain velvollisuus vaan se piti sisällään halun tehdä se, mitä nuo historian kauhun vuodet vaativat tekemään. Sillä vaihtoehtoja ei ollut. Ei jos vähänkään ymmärsi mihin tilanteeseen valloituksen alle jäänyt Suomi ja suomalaiset olisivat joutuneet.

  Meidän nuorempien sukupolvien on tehtävä omat velvollisuutemme omassa ajassamme ja myös teitä veteraaneja kohtaan. Yksi mikä ei tunnu vain velvollisuudelta, vaan etuoikeudelta on viettää tätä veteraanipäivää. Sillä ilman teitä meiltä olisi mennyt ainakin se toivo – tulevaisuuteen suuntautuva pyrkimys, minkä voimme inhimillisen elämän kannalta ymmärtää välttämättömäksi. Oikeus rakentaa itse elämää, oikeus päättää isänmaan asioista, oikeus sanan- ja uskonvapauteen. Ne olisivat menneet.

  Meidän aikanamme on omat haasteet ja velvollisuudet. Onneksi haasteemme eivät ole noiden historian hirmuvuosien kaltaisia, jolloin koko olemassaolomme oli vaakalaudalla. Mutta haaste on myös se, että voimme menettää kyvyn tunnistaa velvollisuutemme ja sitä kautta menettää toivon. Jos elämme vain itsellemme, oman elämän onnellisuutta etsien ja kiihkeästi pyydystäen, niin elämän merkitystaso jää kovin ohueksi. Elämä alkaa näyttämään helposti vain hetken leikiltä vailla tarkoitusta. Tähän tämä veteraanipäivä tuo myös muistutuksen. Teoillamme on merkitystä ei vain tässä hetkessä vaan myös tulevaa ja tulevia sukupolvia ajatellen.

  Ajattelen täällä kirkonmäellä tänään, että kun tavoitamme yhä uudestaan Luojan meille antaman tarkoituksen elää osana sukupolvien ketjua, edellisiä sukupolvia tukien ja kunnioittaen ja tulevia sukupolvia varjellen ja rakastaen, niin meillä on inhimillisellä tasolla toivo. Sillä tähän meillä on oma velvollisuutemme. Luoja meitä siinä auttakoon.

  Nämä sankarihaudat, joiden äärellä tänään olemme ja niissä esillä oleva ristinsymboliikka, muistuttaa myös siitä toivosta, joka meillä viimeisen rajan edessä. Se raja tuli vastaan sodassa kaatuneilla kovin varhain. Se raja on meillä jokaisella lopulta vastassa. Mutta risti kertoo kautta sukupolvien, että meitä rakastava Jumala on tuonut Jeesuksen kautta armon ja ylösnousemuksen toivon. Tätä perimmäistä isänmaata kohti saamme kulkea.

  Jukka Immeli
  kappalainen, Lahden seurakunnat

 • Hyvät kuulijat, arvon sotiemme veteraanit ja rintamalla kaatuneet. 27. Huhtikuuta 1945 oli Suomen puolustusvoimien viimeinen sotapäivä. 42-uotta myöhemmin alettiin viettää kansallista Veteraanipäivää, jonka äärelle olemme tänään kokoontuneet. Itsenäinen Suomi on ollut jo pitkään arvokas asia. Tulee silti harvoin ajateltua, kuinka kallis hinta se on sotiemme veteraaneille ja sodassa kaatuneille aikoinaan ollut.

  Sota koetteli suomalaisia kaikella ankaruudellaan. Se toi moneen perheeseen suurta surua, mutta, kohtaamiemme kriisien keskellä suomalaisilta on aina löytynyt sisua. Sitä oli meillä ennen sotaa, sen aikana ja sodan jälkeenkin aina nykyisyyteen asti koronaa vastaan taisteltaessa. Voinemme olla siis vakuuttuneita siitä, että sitä löytyy myös tulevaisuudessa. Erityisesti sodan aikana tätä sisua tarvittiin enemmän kuin koskaan ennen, sillä ensimmäistä kertaa jokaisella oli jotain omaa mitä puolustaa, mutta samalla jotain yhteistä, jonka puolesta taistella.

  Me sotien jälkeiset sukupolvet olemme eläneet rauhan sekä hyvinvointivaltiomme nousukauden aikaa. Silti kunnioitamme ja arvostamme sotiemme veteraaneja kaikesta mitä meillä itsenäisyytemme puolesta taistelleiden tähden on. Terveydenhuolto, ruoka, ystävät, koti, perhe ja mikä tärkeintä kaiken tämän mahdollistajana vapautemme omana suvereenina valtiona.

  Ennen pitkään meitä kuitenkin kohtaavat edellistenkin jälkeen uudet haasteet, joten sitä suuremmalla syyllä kuulkaamme jäljellä olevia sotiemme veteraaneja ja kertokaamme heidän tarinaansa vielä heidän aikansa jälkeenkin. Siksi haluankin koko Lahden nuorten puolesta kiittää sotiemme veteraaneja sekä Suomen puolustusvoimia heidän työstään aiemmin, nyt ja tulevaisuudessa.

  Matias Päivä
  Lahden nuorisovaltuuston edustaja

Lisätietoja

Lahden kaupunki
kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos
p. 050 387 8792
matti.karhos@lahti.fi