Hyppää sisältöön

Viimeistelyjä vaille valmis CitiCAP-pyörätie 

Uusi CitiCAP-pyörätie on palvellut kävelijöitä ja pyöräilijöitä Launeen ja Matkakeskuksen välillä jo muutaman kuukauden. Keväällä väylälle asennetaan infonäytöt ja tehdään viherrakentamistöitä.
CitiCAP-reitillä liikennemerkit heijastetaan tien pintaan

Valmistunut CitiCAP-pyörätie on osa pyöräilyn pääreitistöä. Pääreitit tarjoavat sujuvat ja suorat väylät asuinalueelta keskustaan ympäri vuoden.
– CitiCAP-pyörätiellä pääsimme kokeilemaan uusia ratkaisuja, jotka parantavat väylällä kulkevan turvallisuutta ja mukavuutta kaikilla vuodenajoilla, kestävän liikkumisen projektipäällikkö Anna Huttunen iloitsee.

Lahdessa uusia ratkaisuja ovat pyörätien energiatehokas valaisu ja katuun heijastettavat liikennemerkit. Valaisu reagoi liikkeeseen ja valot himmenevät ja kirkastuvat tarpeen ja käyttäjien mukaan. Katuun heijastettavat liikennemerkit puolestaan näkyvät pimeässä, sateessa ja tuiskussa. Kevään edetessä pyörätielle asennetaan myös näytöt. Infonäytöillä voidaan kertoa väylän käyttäjämääriä ja esimerkiksi kelitietoja.

Teknisten ratkaisujen hinta on noin 7 % pyörätien kokonaiskustannuksesta. Kustannuksissa on otettu huomioon näkyvien ratkaisujen lisäksi myös niiden edellyttämät tietoliikenne- ja sähkökaapelit sekä tietomallipohjaisesta suunnittelusta johtuneet lisätyöt. Pyörätien kustannuksiin saatiin rahoitusta Euroopan Unionin Urban Innovative Action -ohjelmarahasta. Kokonaisuudessaan tien kustannukset ovat noin 2,3 miljoonaa euroa.

Rakentaminen valmiiseen ympäristöön näkyi palautteessa

CitiCAP-pyörätie toteutettiin pääosin olemassa olevia väyliä leventämällä ja parantamalla.
– Haasteita tulee, kun pyörätie rakennetaan valmiiseen ympäristöön. Kustannukset nousivat ja aikataulun piti joustaa, kun kaikkea ei voida ennustaa ja suunnitella. Rakennusaika vaikeutti monen eteläisestä Lahdesta keskustaan kulkevan arkea usean kuukauden ajan. Tien valmistumisen jälkeen palaute kääntyi kuitenkin positiiviseksi, kertoo vs. kaupungininsinööri Mika Lastikka.

Tienkäyttäjän turvallisuuteen vaikuttaa erityisesti uusi siltayhteys. Heikinsilta nopeuttaa kulkijan matka-aikaa ja poisti väylältä jyrkän mutkan ja vaaralliset oikoreitit.

Jos rajoitukset sallivat, vietetään Heikinsillalla pyörätien avajaisia Pyöräilyviikolla 10.5.

Aihealueet