Hyppää sisältöön
Pyöräilijöitä Hakatornien läheisyydessä.

Kestävän liikkumisen kehittäminen

Kestävä liikkuminen

Kestävä liikkumisella tarkoitetaan sujuvaa, turvallista, ympäristöystävällistä, terveellistä, taloudellista ja ympäristöä säästävää liikkumista. Tavoitteena on, että yhä useampi valitsisi kulkutavaksi muun kuin omalla autolla yksin ajamisen.

Kestävän liikkumisen edistäminen on kaupungille kannattavaa: autoilun väheneminen säästää katutilaa ja vähentää ruuhkia, minkä johdosta katuverkon kunnossapito- ja investointikustannukset pienenevät. Liikkuminen ylläpitää hyvää kuntoa ja terveyttä, mikä edistää elämänlaatua ja pienentää terveydenhoidon kustannuksia.

Kestävän liikkumisen edistämisellä on merkittävä vaikutus myös ympäristötavoitteiden saavuttamiseen, sillä liikenteen ja liikkumisen päästöt aiheuttavat keskimäärin viidenneksen kaikista hiilidioksidipäästöistä.

Kestävän liikkumisen edistämistyö

Kestävän liikkumisen edistäminen vaatii ihmisten asenteisiin ja taitoihin vaikuttamista, elinikäistä liikennekasvatusta sekä maankäyttöön ja liikenneympäristöön kohdistuvia toimenpiteitä. Tämän vuoksi kestävän liikkumisen edistäminen kuuluu Lahden kaupungin kaikille toimialoille ja mukaan tarvitaan myös sidosryhmiä.

Kestävän liikkumisen toimenpiteiden toteuttamistyötä edistää ja seuraa kestävän liikkumisen (SUMP) työryhmä. Ryhmän vetovastuu on liikenneyksiköllä ja ryhmään kuuluu edustajia kunnallistekniikasta, maankäytöstä ja ympäristökehityksestä sekä viestinnästä, sivistystoimesta, ELYstä ja Päijät-Hämeen liitosta.

Kestävän liikkumisen edistäminen työpaikoilla

Suunnittelemalla henkilöstön liikkumista työpaikat voivat merkittävästi vaikuttaa henkilöstön turvallisuuteen, hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen.

Viisasta liikkumista edistämällä työpaikalla voidaan saavuttaa myös merkittäviä kustannussäästöjä. Laskelmien liikunta vähentää sairauspoissaoloja ja lisää hyvinvointia, minkä myötä työn tuottavuus kasvaa. Säästöjä voidaan saada aikaan myös matka- ja kiinteistökuluissa. Lisäksi työmatkaliikenteen suunnittelu on osa yrityksen yhteiskuntavastuullisesta toimintaa.

Kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelma (SUMP)

Kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelma mahdollistaa viisaat valinnat. Se sisältää vision, tavoitteet ja toimenpiteet kestävän liikkumisen edistämiselle. Suunnittelussa ovat mukana kaikki kulkumuodot.

Kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelma eli SUMP (Sustainable Urban Mobility Plan) perustuu Euroopan komission ohjeistukseen. Se toteuttaa myös Lahden kaupungin strategiaa.

Kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelma 2021-2025

Kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelmaa laaditaan nyt toista kertaa osana Lahden suunta -työtä.

Lahden suunta -työn ehdotuksen nähtävilleasettamista käsiteltiin kaupunkiympäristölautakunnassa 24.4.2024. Sen jälkeen asiaa käsitteli kaupunginhallitus 29.4.2024, joka päätti asettaa Lahden suunta -työn ehdotuksen nähtäville. Ehdotus on ollut nähtävillä 10.5.–30.6.2024.

Ohjelman hyväksymiskäsittelyt ovat joulukuun 2024 aikana.

Tutustu Lahden suunnan kokonaisuuden valmisteluun

Kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelma 2017-2020

Lahden ensimmäinen kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelma laadittiin osana Lahden suunta -työtä valtuustokaudella 2012-2020. 

  • Vuonna 2017 työ aloitettiin analysoimalla nykytilannetta. Lisäksi laadittiin visio kestävän kaupunkiliikkumisen edistämisestä sekä ja asetettiin ohjelmatyölle tavoitteet.
  • Vuonna 2018 listattiin toimenpiteet. Laaja vuoropuhelua koko kaupunkiyhteisön kanssa käytiin Oma Lahti -tilaisuuksissa, joita järjestettiin eri puolilla kaupunkia.
  • Vuonna 2019 tehtiin vaikutustenarviointi. Käsiteltävänä olivat myös toimenpiteiden vastuut ja rahoitus.
  • Vuonna 2020 valmistui Lahden suunta -ehdotus, joka käsittää Lahden yleiskaavan 2030 (Y-203) ja Kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelman. Aineisto oli nähtävillä kesällä.
  • Lahden suunta -työhön tehtiin tarvittavat muutokset saadun palautteen perusteella. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelman osana Lahden suunta -työtä 25.1.2021.
Tutustu ohjelmaan 2017-2020

Toimeenpiteet teemoittain

Ohjelman laatimiseen osallistuneet

Ota yhteyttä