Hyppää sisältöön

Ideakilpailu Niemen ranta-alueesta

Polttimo, UPM ja Lahden kaupunki järjestivät yhdessä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa Niemen ranta-alueelle ideakilpailun syksyllä 2021.

Niemessä toimii Polttimoiden tuotantolaitokset Vesijärven rannalla.

Niemen kaupunginosa sijaitsee Vesijärven rannalla, vajaan kolmen kilometrin päässä Lahden keskustasta pohjoiseen. Kaupunginosa on muuttumassa teollisuus- ja satama-alueesta monipuoliseksi asumisen, työpaikkojen, opiskelun ja tutkimuksen sekä veneilyn ja virkistyksen alueeksi.

Niemen arkkitehtuuri-ideakilpailu

Ideakilpailu järjestettiin SAFA:n sääntöjen mukaisena arkkitehtuurikilpailuna. Kilpailuaika oli 15.9.–15.12.2021. Kilpailuehdotuksia saapui määräaikaan mennessä 55 kpl, jotka kaikki tuomaristo totesi sääntöjen mukaisiksi. Kilpailun voittajaksi julistettiin 22.3.2022 julkistustilaisuudessa nimimerkki ”Tukki, hiiva ja mallas”.

Ideakilpailun voittajat julkistettiin 22.3.2022

Julkistamistilaisuudessa palkittiin kolme. Lisäksi kilpailussa jaettiin kaksi lunastusta ja kolme kunniamainintaa. Lue lisää ehdotuksista ja valintaperusteista tiedotteesta.

Palkitut sijat

 1. ”Tukki, hiiva ja mallas”, Sitowise Oy ja Lindroos Architects Oy:n työryhmä
 2. ”Baywatch”, Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy:n työryhmä
 3. ”Lahden Poukama”, LPR-arkkitehdit Oy:n työryhmä

Lisäksi kilpailussa jaettiin kaksi lunastusta ehdotuksille ”Lahes” tekijänä Futudesign Oy ja ” muru” tekijänä INARO Integrated Architecture Office. Kolme kunniamainintaa jaettiin nimimerkeille ”Lentokeli” tekijänä Arkkitehtitoimisto NOAN työryhmä, ”Uittopuomit” tekijänä Lukkaroinen Arkkitehdit Oy:n työryhmä sekä ”Helminauha” tekijänä Arkkitehtuuritoimisto OLARK Oy.

Palkitut kilpailuehdotukset

 1. Tukki, hiiva ja mallas”, Sitowise Oy ja Lindroos Architects Oy:n työryhmä
  Kilpailuehdotus
  Kilpailuehdotuksen selostus
 2. Baywatch”, Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy:n työryhmä
  Kilpailuehdotus
  Kilpailuehdotuksen selostus
 3. Lahden Poukama”, LPR-arkkitehdit Oy:n työryhmä
  Kilpailuehdotus
  Kilpailuehdotuksen selostus

Lunastetut kilpailuehdotukset

Kunniamaininnan saaneet kilpailuehdotukset

Tehtävänä laatia suunnitelma jatkokehittämisen pohjaksi

Kilpailualue on noin 15,5 hehtaarin suuruinen ranta-alue, joka on muuttumassa teollisuusalueesta pääosin asuntoalueeksi. Alueella toimivat nyt UPM, Polttimo, Viking Malt, Suomen Hiiva ja Senson. Teollisuus poistuu alueelta vaiheittain 2-15 vuoden aikana.

Kilpailutehtävänä oli ideoida, miten muutos tapahtuu ja millainen alueesta tulee. Muutos kestää pitkään ja osana suunnitelmaa tulee esittää, miten alue säilyy vetovoimaisena koko muutoksen ajan. Kilpailuun liittyi myös Teivaasta lähtevän rantaraitin jatkaminen kohti Mukkulaa.

Alueen suunnittelussa on huomioitava rantaraitin lisäksi  muu virkistyskäyttö sekä viereinen pienvenesatama toimintoineen. Ranta-alueelle käyttäjiä tuo myös vajaan kilometrin päässä sijaitseva yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampus.

 • 15.9.–15.12.2021

  kilpailuaika

 • 15,5 hehtaaria

  suunnittelualue

 • alle 3 kilometriä

  Lahden keskustasta

 • 700 metriä

  rantaviivaa

Kysy lisää