Yksityistiet

Yksityistie on tie, joka sijaitsee asemakaava-alueen ulkopuolella eikä ole maantie. Yksityistien omistavat osakkaat eli jokainen yksityistien varrella asuva on osakkaana omistamansa kiinteistön kulkuyhteyden tiessä, riippumatta siitä onko tielle perustettu virallista tiekuntaa tai ei. 

Yksityistielain mukaan yksityistien tienpitäjinä toimivat tieosakkaat ja he yhdessä huolehtivat tiestä. Kaupunki antaa yksityisteille kunnossapitoavustuksia silloin, kun ne täyttävät tietyt ehdot.  Tänä vuonna (2016) avustusten hakuaika on päättynyt.  Avustukset myönnetään aiempien Lahden ja Nastolan periaatteiden mukaan.   Vuodesta 2017 alkaen noudatetaan uusia perusteita avustusten jaossa koko kaupungin alueella.

Lahden kaupungissa yksityistieasioihin liittyvät päätökset tekee tekninen ja ympäristölautakunta, joka toimii näissä asioissa lakisääteisenä tielautakuntana. 

​Tiekuntien ylläpitämiä yksityisteitä on Lahdessa noin kaksisataa ja lisäksi on lukuisa määrä sellaisia yksityisteitä, joiden hoidosta vastaavat tien varren omistajat suoraan.  

 

 

 

Yksityistiekoulutusta tiekunnille 12.10.https://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/yksityistiekoulutustaYksityistiekoulutusta tiekunnille 12.10.9.9.2016 12:15:00
Yksityisteiden hoitaminen jäi pöydällehttps://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/yksityisteiden-hoitaminen-jäi-pöydälleYksityisteiden hoitaminen jäi pöydälle4.5.2016 6:50:00
Lautakunta päättää yksityisteiden hoitamisestahttps://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/lautakunta-päättää-yksityisteiden-hoitamisestaLautakunta päättää yksityisteiden hoitamisesta2.5.2016 12:05:00

Yhteystiedot 

 

 

 

Lisätiedot ja neuvonta

Kaupunki on tehnyt sopimuksen Kärkölän kunnan kanssa yksityistieasioiden hoitamisesta elokuun 2016 alusta lähtien.  Kärkölässä tehtävään nimetty henkilö antaa neuvoja ja opastaa Lahden kaupungin alueella toimivia tiekuntia.  Yksityistieavustusasiat eivät kuulu tähän sopimukseen.

Heimo Mattila, Kärkölän kunta, p. 044 770 2238, heimo.mattila@karkola.fi