Siirry suoraan sisältöön

Kaupanvahvistus

Kiinteistön vaihtaessa omistajaa tarvitaan kauppaa tai lahjoitusta tehtäessä myyjän ja ostajan lisäksi paikalle myös kaupanvahvistaja, ellei kauppaa tehdä sähköisesti kiinteistökaupan verkkopalvelussa. 
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/RakentaminenSite/PublishingImages/palvelut/tontit-ja-rakentaminen/kaupanvahvistus/tonttikuva.jpg

Kaupanvahvistuksessa kiinteistön luovutus, esimerkiksi kauppa tai lahja, vahvistetaan kaikkien luovutuskirjan allekirjoittajien läsnäollessa. Ilman kaupanvahvistusta luovutus on mitätön, eikä ostaja voi saada lainhuutoa kiinteistöön. Vahvistuksen voi tehdä ainoastaan  kaupanvahvistaja.

Kiinteistökaupan verkkopalvelussa tehtävissä luovutuksissa ei kaupanvahvistajaa tarvita.

Kaupanvahvistajana toimiminen liittyy eräisiin valtion sekä kuntien virkoihin ja lisäksi Maanmittauslaitos on hakemuksesta antanut määräyksiä toimia kaupanvahvistajana.  Viereisestä linkistä "Hae kaupanvahvistajaa" löytyvät kaikkien kaupanvahvistajien tiedot. Lahden kaupungilla on kaupanvahvistajia, (linkki vieressä) jotka ovat virkansa puolesta oikeutettuja toimimaan kaupanvahvistajina kaikissa kiinteistökaupoissa. 

Kaupanvahvistuksesta perittävästä palkkiosta säädetään asetuksella. Voimassa oleva palkkio on 120 euroa luovutukselta. Lisäksi peritään asiakirjojen hankintakustannukset, matkakustannukset kunnallisen matkustussäännön mukaisesti ja muut ylimääräiset kustannukset.